Skip to main content

Ontdek je Roots: Javaans-Surinaamse bronnen

Van 21 september 2024 14:00 tot 21 september 2024 16:00

 

Wie ben ik, waar komen mijn voorouders vandaan? Wat hebben zij meegemaakt, hoe zagen hun levens er uit? Velen stellen zichzelf dit soort vragen, maar het is best een klus om uit te zoeken hoe je stamboom in elkaar zit. Tijdens deze workshopreeks van Bibliotheek Rotterdam en het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis helpen we je op weg met het onderzoeken van jouw familiegeschiedenis. De workshop op 9 september is gericht op Javaans-Surinaamse bronnen.

Het is belangrijk om te beginnen met vragen te stellen aan je oudere familieleden. Omdat van de afgelopen 100 jaar nog veel informatie is afgeschermd in verband met privacy wetgeving, zul je die jaren moeten overbruggen. Je kunt ongeveer vanaf je overgrootouders gaan zoeken in verschillende online databases. In welke bron moet je zijn, wat vind je daar en hoe zoek je dan het beste? Al dit soort vragen zullen per thema worden beantwoord in de reeks workshops die het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis zal gaan geven.

Javaans-Surinaamse bronnen

In deze workshop richten we ons op bronnen voor onderzoek naar je Javaans-Surinaamse voorouders. Na de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1836 was er een enorme vraag naar arbeiders. Daarom emigreerde tussen 1873-1916 veel Hindostanen vanuit voormalig Brits-Indië naar Suriname. Waar werkte ze en welke documenten geven je inzicht in de levens van je Hindostaanse voorouders? Welk spoor van historische bronnen kun je volgen om je stamboom in kaart te brengen? We geven praktische tips en bronnen voor je onderzoek.

Tip: neem je laptop mee naar de workshop, zodat je snel en makkelijk op je eigen apparatuur kunt beginnen met onderzoek!

Workshopreeks

20 april Ontdek je Roots: Introductie op het Indisch Oud-Paspoortarchief
18 mei: Ontdek je Roots: Caraïbische voorouders
21 sep: Ontdek je Roots: Javaans-Surinaamse bronnen
23 nov: Ontdek je Roots: DNA-onderzoek

Praktische informatie

  • Locatie: Desideriuszaal, Bibliotheek Rotterdam
  • Toegang: Gratis, aanmelden via Eventbrite
  • Tijden: 14:00 – 16:00u

 

Datum

Zaterdag 21 september 2024

Tijdvak

Van 14:00 tot 16:00

Locatie

Onderwerp

Cultuur, Gesprek