Over de stadsdichter

De stadsdichter van Rotterdam schrijft per jaar zes gedichten over gebeurtenissen in de stad. De stadsdichter wordt benoemd door het college van burgemeester en wethouders. De stadsdichter is een literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad. 

Dean Bowen 

Dichter en perfomer Dean Bowen (1984) is de stadsdichter van Rotterdam in 2019 en 2020. Hij debuteerde in 2018 met zijn bundel Bokman en dat leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddingh-Prijs. Eerder publiceerde hij al in diverse literaire tijdschriften, zowel online als offline, en gaf hij performances in binnen- en buitenland. Door zijn bevlogen voordrachten won hij in 2015 de Van Dale SPOKEN Award, categorie poëzie.

Thema's in zijn poëzie

Een belangrijk en terugkerend thema in het werk van Bowen is identiteit. Zo stelt hij zichzelf vaak de vraag uit welke aspecten onze identiteit bestaat en in welke mate we hier zelf invloed op hebben. Het gedicht gebruikt hij als instrument om mensen inzicht te geven in de rol die identiteit speelt in onze maatschappij. Naast schrijven en optreden is hij ook actief als literair programmeur, workshopdocent en zit hij in verscheidene cultuur-gerelateerde adviescommies en raden.

Doel als stadsdichter

Dean heeft veel zin om de rol van stadsdichter op zich te nemen en borduurt graag door op de erfenis die de vorige stadsdichter, Derek Otte, heeft achtergelaten. Beide stadsdichters hebben hun sporen verdiend in spoken word, maar zien graag dat de grenzen tussen spoken word en poëzie vervagen. Er zijn ideeën genoeg voor de komende twee jaar, waarbij Dean het gesprek met de stad aan wil gaan en de stem van de individuele wijken van Rotterdam wil ontdekken. Ook wil hij heel graag een jeugdstadsdichter in het leven roepen om poëzie onder de jeugd te promoten en kinderen toegang te geven tot werelden die normaal gesproken misschien wel te ver van hen afliggen.

Eerdere stadsdichters

Rotterdam heeft sinds 2007 een stadsdichter. Klik op de naam van een stadsdichter om alle gedichten te lezen. 

Contact

Heb je een vraag over of voor de stadsdichter van Rotterdam? Of wil je de stadsdichter boeken? Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg de stadsdichter ook op Instagram via @stadsdichter010

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.