Over de stadsdichter

De stadsdichter van Rotterdam schrijft per jaar zes gedichten over gebeurtenissen in de stad. De stadsdichter wordt benoemd door het college van burgemeester en wethouders. De stadsdichter is een literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad. 

Anne Vegter

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Vanaf 1989 schrijft ze enkele kinderboeken, zoals De dame en de neushoorn, waarvoor ze de Woutertje Pieterse Prijs ontvangt. In 1991 wordt haar eerste gedichtenbundel Het veerde gepubliceerd. Naast het schrijven van gedichten en kinderboeken richt Vegter zich ook op proza en toneelstukken. De scheidslijnen tussen de verschillende genres houdt zij zo vloeiend mogelijk. In 2004 ontvangt Anne Vegter de Anna Blaman Prijs voor haar hele oeuvre en in 2005 is ze samen met Antoine Uitdehaag en Anna Enquist laureate van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor het stuk Struisvogels op de Coolsingel. Ook wint ze de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland berg gletsjer. Van 2013 tot 2017 is ze Dichter des Vaderlands; zij is de eerste vrouw die dit ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening neemt. Op 1 april 2015 wordt Anne Vegter benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten en in 2019 volgt ze als voorzitter Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap twee jaar vervulde. In 2020 kwam haar zesde dichtbundel Big data uit.

Plannen als stadsdichter

Nu neemt Anne Vegter de rol van Rotterdamse stadsdichter op zich. In de komende twee jaar wil zij zich profileren als stadsnomade die de verschillende ‘ritmen’ van de wijken waarneemt. Een stad verhoudt zich tot de context van Nederland; Rotterdamse urgenties zijn evengoed zichtbaar op nationaal niveau. De stadsdichter gaat erop uit om tegenstrijdige stemmen in eigen stad te horen: divers, jong, oud. Vegter wil maandelijks een online spreekuur houden voor Stadsdromers. Stadspoëzie ontstaat door luisteren, kijken en nadenken. Een stadsdichter zoomt uit en schrijft over de plek waar we leven en de kwetsbare tijd waarin we ons bevinden. Vegters gedichten willen vitaliseren.

Commissie stadsdichter

 • Diana Chin-A-Fat

  beleidsadviseur RRKC

 • Feline Streekstra

  redacteur Uitgeverij Podium

 • Derek Otte

  dichter, docent en voormalig stadsdichter

 • Miriam Piters

  conrector onderwijs en docent Nederlands Montessori Lyceum Rotterdam, recensent Tzum

 • Robbert Meijntjes

  directeur Frontaal, schrijfdocent en programmamaker

Contact

Heb je een vraag over of voor de stadsdichter van Rotterdam? Of wil je de stadsdichter boeken? Neem contact op met coördinatoren Janina Schipper en Charissa Hokke via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg de stadsdichter ook op Instagram via @stadsdichter010

Wil je meer weten over Anne Vegter, haar bundels of interviews lezen? Klik dan hier.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.