• Collectie

  Bibliotheek Rotterdam heeft een omvangrijke collectie (luister)boeken, kranten, tijdschriften, films, stripboeken en (blad)muziek. Met onze catalogus vind je gemakkelijk wat jij nodig hebt.

  Naast bovenstaande collecties heeft Bibliotheek Rotterdam ook een aantal speciale collecties zoals de Erasmuscollectie, oude kinder- en prentenboeken en de Rotterdamcollectie. Onderaan deze pagina vind je hier meer informatie over. 

  Hulp nodig? Of heb je vragen over de collectie? Neem dan contact op via het formulier of bel naar (010) 2816 304.

  Contactformulier

 • Catalogus

  In de catalogus vind je gemakkelijk alle titels in onze collectie. Via de zoekbalk zoek je onder andere op titel, auteur of onderwerp en krijg je een overzicht van alles waar je zoekwoord in voorkomt. Wil je je zoektocht nog specifieker maken? Kijk dan eens in de balk aan de linkerzijde.

  Catalogus

 • Databanken

  Naast onze eigen collectie geeft Bibliotheek Rotterdam ook toegang tot externe databanken. Op deze manier zoek je specifieke informaties op in bijvoorbeeld biografieën. In verband met auteursrechten is het merendeel van de databanken alleen via de computers in onze vestigingen te bekijken. De databanken met een (L) erachter kunnen wel thuis bekeken worden.

  Klik op onderstaande button voor een overzicht van de beschikbare databanken.

  Databanken

 • Visueel

  Voor mensen met een visuele beperking of leeshandicap hebben we een ruime fysieke collectie grootletterboeken, luisterboeken en Daisy-roms. Er zijn streekromans en thrillers, maar ook jeugd- en kinderboeken. Daisy-spelers zijn voor leden gratis te lenen tegen een borg van €25,- voor 3 weken. De beschikbaarheid is te bekijken in de catalogus. Daarnaast hebben leden van de bibliotheek toegang tot ruim 45.000 digitale luisterboeken. Meer weten? Onze medewerkers op de tweede etage van de Centrale helpen graag. Hier is ook een speciale luisterhoek met Daisy-spelers en leeshulpmiddelen. Meer weten over Passend Lezen?

  Passend Lezen

 • Landelijk titels aanvragen

  Gebruik de landelijke service 'Aanvragen'. Het werkt simpel: in onze catalogus vind je niet alleen de collectie van Bibliotheek Rotterdam, maar in de linkerkolom kun je ook filteren op materialen uit andere bibliotheken. Als je op een titel klikt, vind je op de pagina van de desbetreffende titel onderin de knop 'Aanvragen'. Als je daarop klikt, word je door het aanvraagproces geleid.

  Lees verder

 • Aanschafsuggesties

  Mis je ondanks ons uitgebreide actuele aanbod toch een titel in onze collectie? Vertel het ons! Doe een aanschafsuggestie en wij bekijken je tip zorgvuldig aan de hand van ons collectiebeleid. Past het binnen dit beleid? Dan schaffen wij je aanschafsuggestie aan. Helaas is het niet altijd mogelijk om je persoonlijk te berichten over je aanschafsuggestie, maar als deze is overgenomen vind je de titel uiteraard terug in onze catalogus en natuurlijk ook in onze bibliotheek. Vanaf deze plek willen we je sowieso alvast hartelijk bedanken voor het meedenken!

  Aanschafsuggestie doen

 • Erasmuscollectie

  Bibliotheek Rotterdam heeft met zo'n 5000 boeken van én over Erasmus de grootste Erasmuscollectie ter wereld! Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren, zoals vier autografe brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van Lof der Zotheid. Naast deze schatten bezit Bibliotheek Rotterdam een grote verzameling van vóór 1801 gedrukte boeken die niet direct met Erasmus in verband staan, maar een rijke bron voor onderzoek vormen. De Erasmuscollectie vormt een belangrijk deel van het Nederlands cultureel erfgoed.

  Bezoek de Erasmuspagina

 • Rotterdamcollectie

  Uiteraard mag bij de Bibliotheek Rotterdam een uitgebreide Rotterdamcollectie niet ontbreken! Het grootste deel ervan is te vinden op de derde etage in de Centrale Bibliotheek. Je vindt hier onder meer boeken en video's over de geschiedenis van Rotterdam, Rotterdamse gebouwen en personen, de Rotterdamse haven en meer. Onze collectie bevat ook toeristische gidsen, officiële publicaties én romans en dichtbundels waarin Rotterdam een rol speelt. Een deel van onze collectie is gedigitaliseerd. Wil je deze collectie bekijken? Neem een kijkje in onze Schatkamer.

  Bekijk de schatkamer

 • Muziekcollectie

  De Centrale Bibliotheek beschikt met 45.000 stuks bladmuziek over één van de grootste muziekcollecties van Nederland. In onze catalogus of songtitelcatalogus zoek je naar bladmuziek op titel, groep, genre etc. Vind je niet wat je zoekt of ben je op zoek naar muziek voor een instrument of combinatie van instrumenten, kom naar de 4e verdieping of neem contact op met de Centrale Bibliotheek. Ook hebben we boeken en audio-cd's over het bespelen van instrumenten en kun je gebruikmaken van een piano. Muziek luisteren? Dat kan via Muziekweb bij een van de speciaal ingerichte stations. Met meer dan 6 miljoen tracks heb je hiermee toegang tot de grootste muziekcollectie van Europa! Ook kun je meer dan 300.000 muziekcd's en -dvd's lenen. Tarieven en voorwaarden vind je hier. Niks missen? Klik dan op de knop hieronder voor 'aanwinsten bladmuziek' en alles op het gebied van digitale bronnen voor bladmuziek, muziek maken op de iPad etc.

  Muziekblog

 • Filmcollectie 

  Bibliotheek Rotterdam heeft een zeer ruime collectie films. Als lid leen je deze voor maar €3,- per titel, informatieve films en documentaires zijn zelfs gratis! Plusabonnement? Dan leen je alle dvd's gratis. Het merendeel van onze collectie is Arthouse, maar ook voor een serie als Plan C, een film als Alles is liefde of een van de vele Disneyfilms ben je bij ons aan het juiste adres! Met bijna 6000 titels in diverse genres zit er altijd wel iets voor je bij. Op zoek naar een titel, genre, regisseur, acteur of korte omschrijving van een film? Bekijk dan onze catalogus.

  Catalogus

 • Window of Shanghai collectie

  Op de derde etage van de Centrale Bibliotheek vind je een speciale collectie: Window of Shanghai. De Bibliotheek Rotterdam schonk Erasmusboeken aan de bibliotheek van zusterstad Shanghai en kreeg er de Window of Shanghai collectie voor terug. De collectie bevat honderden Chinese, Engelse en Chinees-Engelse boeken en duizenden e-books. De e-books zijn niet te downloaden, maar wel online te lezen. Naast een grote variatie aan boeken over onder meer architectuur, geschiedenis, fotografie, eten, geneeswijzen en taal, is er ook een collectie kinderboeken.

  Window of Shanghai collectie

 • Oude kinder- en prentenboeken

  Rotterdam: de stad van Pietje Bell. Uiteraard hebben we deze titel dan ook in onze collectie oude kinder- en prentenboeken, maar er is meer! Zo hebben we de boeken van Cissy van Marxveldt, de boekenseries van Wim van Helden en klassiekers als Gullivers reizen, Alleen op de wereld en oude reclame-uitgaven van Piggelmee en Piet Pelle op zijn Gazelle. Een deel van de collectie is te vinden op de tweede etage van de Centrale Bibliotheek, de rest bewaren wij in het magazijn. Een boek uit het magazijn bekijken? Vraag het aan op de derde etage in de Centrale.

  Gedigitaliseerde kinderboeken

 • Overige collecties

  Naast de al eerder genoemde collecties heeft de Bibliotheek Rotterdam nog meer bijzondere collecties. Heb je vragen over je gezondheid of wil je meer weten over voeding en seksualiteit? Bekijk dan de collectie van ons Gezondheidsinformatiepunt. Op zoek naar strips die je graag wilt lezen? Goede kans dat je ze vindt in het Stripdocumentatiecentrum op de vierde etage van de Centrale Bibliotheek. En wil je informatie over je voorouders? Ga dan naar de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek voor een verzameling bronnen die je helpen bij je zoektocht.

  Overige collecties

Collectie pagina