• Bibliotheek Rotterdam heeft een omvangrijke collectie boeken, luisterboeken, kranten, tijdschriften, films, stripboeken en (blad)muziek. Met onze catalogus vind je gemakkelijk wat jij nodig hebt. Zoek op titel, auteur of onderwerp en filter daarna eventueel je zoekresultaten in de linkerbalk. 

  Hulp nodig? Of heb je vragen over de collectie? Neem dan contact op via het contactformulier of bel naar (010) 2816 304.

  Catalogus

 • Bibliotheek Rotterdam geeft ook toegang tot externe databanken. Hierdoor zoek je gerichter naar specifieke informatie in onder andere biografiën en gedigitaliseerde kranten.

  In verband met auteursrechten is het merendeel van de databanken alleen te bekijken via de computers in een van onze vestigingen. De databanken met een (L) kunnen wel thuis bekeken worden. 

  Databanken

 • Voor mensen met een visuele beperking of leeshandicap hebben we een ruime collectie grootletterboeken, luisterboeken en Daisy-roms; van streekromans en thrillers tot jeugd- en kinderboeken. 

  Daisy-spelers zijn voor leden gratis te lenen tegen een borg van €25,- voor 3 weken. De beschikbaarheid van de spelers is te zien in onze catalogus.

  Meer info

 • Hebben wij het boek dat je zoekt niet in onze collectie? Grote kans dat de Collectie Nederland het boek wel in hun collectie heeft. Als dat het geval is, kun je het boek gewoon via onze website aanvragen. 

  Voor een uitgebreide uitleg over landelijk lenen, klik je op onderstaande button.

  Lees verder

 • Mis je een titel in onze collectie? Vertel het ons door het aanschafformulier in te vullen en wij kijken, aan de hand van ons collectiebeleid, of de titel in onze collectie past.

  Helaas is het niet altijd mogelijk om je persoonlijk te berichten over je aanschafsuggestie, maar als deze is overgenomen vind je de titel uiteraard terug in onze catalogus. 

  Aanschafsuggestie doen

 • Bibliotheek Rotterdam heeft met zo'n 5000 boeken van én over Erasmus de grootste Erasmuscollectie ter wereld. Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren, zoals vier autografe brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van Lof der Zotheid. Naast deze schatten bezit Bibliotheek Rotterdam een grote verzameling van boeken die vóór 1801 gedrukt zijn en die niet direct met Erasmus in verband staan, maar een rijke bron voor onderzoek vormen. 

  Bezoek de Erasmuspagina

 • Uiteraard mag een uitgebreide Rotterdamcollectie niet ontbreken! Het grootste deel ervan is te vinden op de derde etage in de Centrale Bibliotheek. Je vindt hier onder meer boeken en video's over de geschiedenis van Rotterdam, Rotterdamse gebouwen en personen, de Rotterdamse haven en meer. Onze collectie bevat ook toeristische gidsen, officiële publicaties én romans en dichtbundels waarin Rotterdam een rol speelt. Een deel van onze collectie is gedigitaliseerd onder de naam 'Schatkamers'. 

  Bekijk de schatkamer

 • De Centrale Bibliotheek beschikt met 45.000 stuks bladmuziek over één van de grootste muziekcollecties van Nederland. In onze catalogus en songtitelcatalogus zoek je naar bladmuziek op titel, groep, genre, taal of bezetting. Vind je niet wat je zoekt of ben je op zoek naar muziek voor een instrument of combinatie van instrumenten, kom dan naar de 4e verdieping van de Centrale Bibliotheek. In de Centrale Bibliotheek kun je ook gebruik maken van een piano

  Muziekblog

 • Bibliotheek Rotterdam heeft een ruime collectie films. Als lid leen je dvd's voor maar €3,- per titel. Informatieve films en documentaires zijn zelfs gratis! Met bijna 6000 titels in diverse genres zit er altijd wel iets voor je bij. Op zoek naar een titel, genre, regisseur, acteur of korte omschrijving van een film? Bekijk dan onze catalogus.

  Catalogus

 • Op de derde etage van de Centrale Bibliotheek vind je een speciale collectie: Window of Shanghai. De Bibliotheek Rotterdam schonk Erasmusboeken aan de bibliotheek van zusterstad Shanghai en kreeg er de Window of Shanghai collectie voor terug. De collectie bevat honderden Chinese, Engelse en Chinees-Engelse boeken en duizenden e-books. Naast een grote variatie aan boeken over onder meer architectuur, geschiedenis, fotografie, eten, geneeswijzen en taal, is er ook een collectie kinderboeken.

  Window of Shanghai collectie

 • Rotterdam is de stad van Pietje Bell. Uiteraard hebben we deze titel dan ook in onze collectie 'oude kinder- en prentenboeken'. Een deel van deze collectie is te vinden op de tweede etage van de Centrale Bibliotheek, de rest bewaren wij in het magazijn. Een boek uit het magazijn bekijken? Vraag het aan op de derde etage in de Centrale. Of kijk op de website van de digtale bibliotheek, waar je gedigitaliseerde kinderboeken vindt.

  Gedigitaliseerde kinderboeken

 • Naast de al eerder genoemde collecties hebben we nog meer bijzondere collecties. Heb je vragen over je gezondheid of wil je meer weten over voeding en seksualiteit? Bekijk dan de collectie van ons Gezondheidsinformatiepunt. Op zoek naar strips die je graag wilt lezen? Goede kans dat je ze vindt in het Stripdocumentatiecentrum op de vierde etage van de Centrale Bibliotheek. En wil je informatie over je voorouders? Ga dan naar de derde verdieping voor een verzameling bronnen die je helpen bij je zoektocht.

  Overige collecties

Collectie pagina