Skip to main content

Duik in de collectie

De collectie van Bibliotheek Rotterdam maken we vóór en samen met Rotterdammers en bestaat uit 723.000 uitleenbare materialen. Als lid kun je lenen uit de gehele collectie van Bibliotheek Rotterdam. De meest geleende collecties? Dat zijn de jeugdboeken en de thrillers. Maar ook de reisgidsen, de arthouse-films op dvd en de romans blijven onverminderd geliefd. Je vindt alle boeken, films, kranten en tijdschriften in de catalogus. Mis je een boek? Doe dan een aanschaftip. Samen bouwen we de collectie!

 

Snel naar jouw onderwerp 

Op deze pagina vind je veel informatie over onze collectie. Weet je al waar je naar op zoek bent? Via onderstaande links ga je meteen naar jouw onderwerp.

In de bibliotheek 

Boeken

In de bibliotheek vind je veel boeken: van romans tot non-fictie, prentenboeken, stripboeken en grootletterboeken. Zoek in de catalogus naar hét boek voor jou. Op de pagina Aanwinsten vind je een overzicht van alle nieuwe materialen.

Kranten en tijdschriften

In al onze locaties vind je actuele kranten en tijdschriften die door leden én niet-leden gelezen kunnen worden. Wil je thuis ook online toegang hebben tot kranten? Maak dan gebruik van PressReader.

Muziek

In de bibliotheek kun je bij Muziekweb 6 miljoen tracks beluisteren. Zoek je bladmuziek? De Centrale Bibliotheek beschikt met 45.000 stuks bladmuziek over één van de grootste collecties van Nederland. Zoek je partij in de catalogus.

Film

Van arthouse tot blockbuster, je vind in de collectie 6000 films. Met een basisabonnement leen je dvd's voor maar €3,- per titel, met een plusabonnement leen je dvd's gratis. Informatieve films, jeugdspeelfilms en documentaires zijn gratis te lenen.

Passend lezen

Mensen met een visuele handicap of leesbeperking kunnen bij de bibliotheek daisy-roms lenen. Dit zijn speciale luisterboeken die aangepast kunnen worden aan de behoefte van de luisteraar.

Online bibliotheek

Wise-app

Met de Wise-app kun je titels zoeken, reserveren en verlengen, zien wat je thuis hebt en je inleverdata checken. Met de meldingen mis je nooit meer een inleverdatum of reserving. Download de app via Google Play of iOS, kies 'Bibliotheek Rotterdam' en log in met je inloggegevens van Mijn Menu.

E-books en luisterboeken

Met een Basis- en Plusabonnement leen je naast de materialen in onze bibliotheek ook e-books en luisterboeken. Dit gaat via de online Bibliotheek. Op de pagina E-books en luisterboeken vind je meer informatie over de voorwaarden en hoe je een e-book of luisterboek leent.

Online bronnen

De bibliotheek biedt ook toegang tot allerlei online bronnen. Zo kun je onderzoek doen naar oude kranten via Delpher, uitreksels en samenvattingen lezen op Uitrekselbank.nl. Kijk op onze pagina Kennisbank voor een overzicht van alle online bronnen. 

Cursussen

Speciaal voor leden hebben we een aanbod van interessante cursussen en trainingen samengesteld. Als lid van de bibliotheek kun je deze online cursussen gratis volgen. De cursussen worden aangeboden door Soofos en GoodHabitz.

Online bronnen voor school

Oefenen voor de Citotoets of samenvattingen en uitreksels van de boeken op je leeslijst vinden? Wij hebben allerlei handige links voor je op een rijtje gezet op de pagina Jeugd en jongeren.

NIEUW: Comics Plus

Ben jij een fan van graphic novels en manga's? Kijk dan eens op Comics Plus. Je vindt hier zo'n 25.000 online verhalen. Helemaal gratis voor leden!

Lenen bij een andere bibliotheek

Ondanks onze uitgebreide collectie kan het gebeuren dat je een titel niet kunt vinden in onze catalogus. Geen nood! Met een Basis- of Plusabonnement kun je ook materialen uit andere bibliotheken aanvragen.

 

Lenen bij een andere bibliotheek in Nederland

Hoe werkt het?

In onze catalogus vind je niet alleen de collectie van Bibliotheek Rotterdam, maar kun je ook filteren op materialen uit andere bibliotheken. Dit doe je door op Collectie Nederland te klikken.  Als je op een titel klikt, vind je op de pagina met titelinformatie de knop Aanvragen. Als je hierop klikt, kun je inloggen in Mijn Menu en word je door het aanvraagproces geleid. 

Houd er rekening mee dat aanvragen vanuit een andere bibliotheek kunnen alleen worden afgehaald en ingeleverd bij een bemande balie tijdens openingstijden. Ook kunnen deze aanvragen niet geannuleerd worden. Bij het niet ophalen van het aangevraagde materiaal worden de reeds gemaakte aanvraagkosten in rekening gebracht.

Hoeveel kost het?

De kosten voor de service zijn afhankelijk van de bibliotheek die het boek levert:

  • € 1,50 voor een aanvraag bij een openbare bibliotheek binnen Zuid-Holland;
  • € 4,00 voor een aanvraag bij een openbare bibliotheek buiten Zuid-Holland. 

Je krijgt de kosten te zien voordat je de aanvraag indient. In Mijn menu kun je de aanvraag volgen onder 'Mijn reserveringen'. Materialen geleend via Collectie Nederland kunnen niet verlengd worden.

Heb je vragen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lenen bij een universiteitsbibliotheek

Met een Basis- of Plusabonnement kun je via WorldCat Discovery wetenschappelijke boeken vinden die je eigen bibliotheek niet heeft. Je vindt hier boeken van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alleen boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je aanvragen en lenen via je eigen bibliotheek.

Hoe werkt het?

Ga naar de catalogus van Worldcat Discovery en zoek de titel die je wilt lenen. Selecteer de titel in het overzicht. Je krijgt dan dit beeld:

IBL 1
Klik op 'Aanvragen'. Daarna volgt dit scherm:

IBL aanvraag

Log vervolgens in met de inloggegevens van je eigen bibliotheek, geef aan bij welke bibliotheek je het boek wilt ophalen en bevestig je aanvraag (door te bevestigen ga je automatisch akkoord met de kosten).

Hoeveel kost het?

Wij brengen €13,00 in rekening per aanvraag. Deze kosten betaal je vóór je het materiaal ophaalt via Mijn Menu of bij de betaalautomaat in de bibliotheek. 

Wat is de leveringstijd?

Houd rekening met een levertijd van drie weken. In de meeste gevallen kunnen we het boek binnen twee weken leveren. Je ontvangt een bericht zodra het boek klaar staat. Afhalen kan alleen tijdens bemande openingsuren van de vestiging.

Vragen

Heb je vragen over het lenen bij universiteitsbibliotheken? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aanschaftips

De collectie van Bibliotheek Rotterdam maken we graag voor en mét Rotterdammers. Mis je een boek in de bibliotheek? Laat het ons weten via het formulier. We kijken dan of we het boek kunnen toevoegen. Samen bouwen we de collectie!

U heeft geen naam ingevuld.
Er is geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer