Duik in de collectie

De collectie van Bibliotheek Rotterdam bestaat uit 723.000 uitleenbare materialen, beschikbaar voor iedereen in onze vestigingen. De meest geleende collecties? Dat zijn de jeugdboeken en de thrillers. Maar ook de reisgidsen, de arthouse-films op dvd en de romans blijven onverminderd geliefd. Je vindt alle boeken, films, kranten en tijdschriften in de catalogus.

 

Snel naar jouw onderwerp 

Op deze pagina vind je veel informatie over onze collectie. Weet je al waar je naar op zoek bent? Via onderstaande links ga je meteen naar jouw onderwerp.

In de bibliotheek 

Boeken

Een bibliotheek heeft natuurlijk heel veel boeken: van romans tot non-fictie, prentenboeken, grootletterboeken en stripboeken. In onze catalogus ga je op zoek naar hét boek voor jou. Op de pagina Aanwinsten vind je een overzicht van alle nieuwe materialen.

Kranten en tijdschriften

In al onze locaties vind je actuele kranten en tijdschriften die door leden én niet-leden gelezen kunnen worden. Wil je thuis ook online toegang hebben tot kranten? Maak dan gebruik van PressReader.

Film

Van arthouse tot blockbuster, de bibliotheek heeft een collectie van 6000 films. Met een basisabonnement leen je dvd's voor maar €3,- per titel, met een plusabonnement is het lenen van dvd's gratis. Informatieve films en documentaires zijn altijd gratis te lenen.

Passend lezen

Mensen met een visuele handicap of leesbeperking kunnen bij de bibliotheek daisy-roms lenen. Dit zijn speciale luisterboeken die aangepast kunnen worden aan de behoefte van de luisteraar.

Online bibliotheek

Wise-app

Met de Wise-app kun je titels zoeken, reserveren en verlengen, zien wat je in huis hebt en je inleverdata controleren. Zet de meldingen aan en je mist nooit meer een inleverdatum of reserving. Download de app via Google Play of iOS, selecteer 'Bibliotheek Rotterdam' en log in met je inloggegevens van Mijn Menu.

E-books en luisterboeken

Met een Basis- en Plusabonnement leen je naast de materialen in onze bibliotheek ook e-books en luisterboeken. Dit gaat via de online Bibliotheek. Op de pagina E-books en luisterboeken vind je meer informatie over de voorwaarden en hoe je een e-book of luisterboek leent.

Online bronnen

De bibliotheek biedt ook toegang tot allerlei online bronnen. Zo kun je onderzoek doen naar oude kranten via Delpher, uitreksels en samenvattingen lezen op Uitrekselbank.nl. Kijk op onze pagina Kennisbank voor een overzicht van alle online bronnen. 

Cursussen

Speciaal voor leden van de bibliotheek hebben we een aanbod van interessante cursussen en trainingen samengesteld. Alle leden van de bibliotheek kunnen deze online cursussen gratis volgen, dus ook jeugdleden. De aanbieders van de cursussen zijn Soofos en GoodHabitz.

Online bronnen voor school

Oefenen voor de Citotoets of samenvattingen en uitreksels van de boeken op je leeslijst vinden? Wij hebben allerlei handige links voor je op een rijtje gezet op de pagina Jeugd en jongeren .

Lenen bij een andere bibliotheek

Ondanks onze uitgebreide collectie kan het gebeuren dat je een titel niet kunt vinden in onze catalogus. Geen nood! Met een Basis- of Plusabonnement kun je ook materialen uit andere bibliotheken aanvragen.

 

Lenen bij een andere bibliotheek in Nederland

Hoe werkt het?

In onze catalogus vind je niet alleen de collectie van Bibliotheek Rotterdam, maar kun je ook filteren op materialen uit andere bibliotheken. Dit doe je door op Collectie Nederland te klikken.  Als je op een titel klikt, vind je op de pagina met titelinformatie de knop Aanvragen. Als je hierop klikt, kun je inloggen in Mijn Menu en word je door het aanvraagproces geleid. 

Houd er rekening mee dat aanvragen vanuit een andere bibliotheek kunnen alleen worden afgehaald en ingeleverd bij een bemande balie tijdens openingstijden. 

Hoeveel kost het?

De kosten voor de service zijn afhankelijk van de bibliotheek die het boek levert:

  • € 1,50 voor een aanvraag bij een openbare bibliotheek binnen Zuid-Holland;
  • € 4,00 voor een aanvraag bij een openbare bibliotheek buiten Zuid-Holland. 

Je krijgt de kosten te zien voordat je de aanvraag indient. In Mijn menu kun je de aanvraag volgen onder 'Mijn reserveringen'.

Heb je vragen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lenen bij een universiteitsbibliotheek

Met een Basis- of Plusabonnement kun je via WorldCat Discovery wetenschappelijke boeken vinden die je eigen bibliotheek niet heeft. Je vindt hier boeken van universiteitsbibliotheken, musea en onderzoeksinstellingen van over de hele wereld. Alleen boeken die in Nederland beschikbaar zijn, kun je aanvragen en lenen via je eigen bibliotheek.

Hoe werkt het?

Ga naar de catalogus van Worldcat Discovery en zoek de titel die je wilt lenen. Selecteer de titel in het overzicht. Je krijgt dan dit beeld:

IBL 1
Klik op 'Aanvragen'. Daarna volgt dit scherm:

IBL aanvraag

Log vervolgens in met de inloggegevens van je eigen bibliotheek, geef aan bij welke bibliotheek je het boek wilt ophalen en bevestig je aanvraag (door te bevestigen ga je automatisch akkoord met de kosten).

Aanschafsuggesties

Mis je een titel in onze collectie? Vertel het ons door het aanschafformulier in te vullen en wij kijken, aan de hand van ons collectiebeleid, of de titel in onze collectie past.

U heeft geen naam ingevuld.
U heeft geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
 

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.