Erfgoed en Speciale Collecties

Bibliotheek Rotterdam bestaat al meer dan 400 jaar. In al die jaren hebben veel bijzondere collecties onze boekenplanken bereikt: van oude banden perkament tot unieke illustraties en Middeleeuwse handschriften. Deze bijzondere collectie (bestaande uit alle materialen van voor 1900), bewaren we in geklimatiseerde ruimtes.

  Speciale Collecties

  Rotterdam Collectie

  Uiteraard mag een uitgebreide actuele Rotterdamcollectie niet ontbreken! Het grootste deel ervan is te vinden op de derde etage in de Centrale Bibliotheek. Je vindt hier onder meer boeken en films over de geschiedenis van Rotterdam. Onze collectie bevat ook toeristische gidsen, officiële publicaties én romans en dichtbundels waarin Rotterdam een rol speelt. Al deze boeken zijn gewoon uitleenbaar.  Maar ook boeken die gedrukt zijn in Rotterdam voor 1801 maken deel uit van de collectie. Rond het einde van de 17e en het begin van de 18e eeuw maakte de stad qua boekproductie een bloeiperiode door. Van de toen in Rotterdam gedrukte boeken bezitten we zo’n 1.000 banden. Deze zijn in te zien in de Erasmuszaal.

  Oude handschriften en drukken

  In de Erasmuszaal beheren we een kleine collectie van handgeschreven boeken uit Middeleeuwen of Vroegmoderne Tijd. Tot de Oude Handschriften horen o.a. getijdenboeken en (geillumineerde) gebedenboeken. Ook vinden we hier fragmenten van een middeleeuwse prozaroman over ridder Lancelot, fragmenten van een middeleeuws handschrift over Reinaert de Vos en twee Arabische korans. De oude drukken zijn boeken die gedrukt zijn vóór 1901.

  Opvallende stukken

  Tot de erfgoedcollectie horen ook bijzondere objecten waarvan de aanleiding voor de toevoeging aan de collectie niet altijd duidelijk te herleiden is. Soms waren het schenkingen van Rotterdammers of een voorliefde van de bibliothecaris van die tijd. Van cartografie tot kleitablet. Deze objecten vertellen vaak een uitzonderlijk verhaal. In tentoonstellingen en op de website van de bibliotheek zie je deze geregeld terugkomen.

   Erasmiaans Gymnasium

   Sinds 2016 beheren we de klassieke bibliotheek van het Erasmiaans Gymnasium Rotterdam. Het gaat om eeuwenoude tekstuitgaven en studies van klassieke schrijvers die vroeger werden gebruikt in het onderwijs van het gymnasium.

   Laurentiana

   De allereerste bibliotheek van Rotterdam startte in de Groote of Sint-Laurenskerk: de Librije in 1604. Deze Bibliotheca Laurentiana bevatte 365 kettingboeken uit de zestiende en zeventiende eeuw. De kettingboeken zijn bewaard gebleven. Vrijwel alle boeken zijn in het Latijn en behandelen theologische of filosofische onderwer­pen.

   Materialen inzien?

   In de catalogus kan je bijna alle titels uit onze erfgoedcollectie vinden. De historische boeken zijn op afspraak te raadplegen. Voor onderzoekers, maar ook voor bewonderaars. Maak een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

   © 2019 - Bibliotheek Rotterdam

   Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.