Erasmus

Erasmus en Rotterdam hebben een bijzondere band. Overal kom je hem tegen: een brug, een universiteit en een ziekenhuis zijn naar hem vernoemd. Waarom eigenlijk? Erasmus heeft in heel Europa voetstappen achtergelaten maar is hier geboren. In zijn boek en brieven noemt hij zichzelf:  ‘Erasmus van Rotterdam’.

Wie was Erasmus?

Desiderius Erasmus (Rotterdam,1466/1467- Basel,1536) is een van de grootste filosofen aller tijden. Hij leefde in de Late Middeleeuwen-Vroegmoderne tijd. Zijn boeken hebben grote invloed gehad op de wereld waarin we nu leven. Zijn bekendste boek, De Lof der zotheid, is in veel talen vertaald. Erasmus kan worden beschreven als humanist, taalkundige van klassieke teksten, pacifist, schrijver van kritische teksten, leraar en filosoof. Toch doen geen van deze etiketten volledig recht aan Erasmus. Hiervoor is zijn werk simpelweg te omvangrijk en divers. Om te doorgronden wat zijn werk betekende, ook voor ons leven nu, bezoek je Bibliotheek Rotterdam.

Erasmus Experience

In een interactieve expo ga je in gesprek met Erasmus. Je leert meer over deze filosoof maar vooral ook over jezelf. Je vindt de Erasmus Experience op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Tijdens onze openingstijden kun je de expo gratis bezoeken.

Erasmuscollectie

Bibliotheek Rotterdam beheert met meer dan 5000 boeken van én over Erasmus de grootste Erasmuscollectie ter wereld. Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren, zoals vier zelfgeschreven brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van de Lof der Zotheid. Deze unieke erfgoedcollectie wordt in een speciale geklimatiseerde ruimte bewaard. Zij omvat niet alleen  werken van Erasmus zelf en door hem bezorgde tekstedities van schrijvers uit de Oudheid, maar ook een grote hoeveelheid literatuur over Erasmus. Circa dertig procent van de werken uit deze collectie dateert uit de tijd van Erasmus. Zo’n negentig werken zijn eerste drukken.

Voor onderzoekers en bewonderaars

De Erasmuscollectie beheren we in de Erasmuszaal. Hier kan je boeken uit deze collecties raadplegen. Uitleenbaar zijn deze boeken niet, daarvoor zijn ze te kwetsbaar. De Erasmuszaal is van maandag t/m vrijdag toegankelijk op afspraak. Ook als je geen specifieke wetenschappelijke belangstelling hebt maar graag een kijkje wil nemen bent je van harte welkom.  Maak een afspraak via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reproducties uit deze collecties zijn op dezelfde manier te bestellen. Uitgebreide informatie over de collectie vindt je op de site van het Erasmus Centre for Early Modern Studies

Our Erasmus Collection and all other rare printed books and manuscripts can be consulted in the Erasmus Reading Room. This room is accessible on Mondays through Fridays from 10 am to 5 pm. Admission by appointment only. Please e-mail to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. or call 010 281 6188 to make an appointment. Reproductions from our rare-books collection can be ordered in the same way.

    © 2019 - Bibliotheek Rotterdam

    Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.