Erasmus

Erasmus en Rotterdam hebben een bijzondere band. Overal kom je hem tegen: een brug, een universiteit en een ziekenhuis zijn naar hem vernoemd. Waarom eigenlijk? Erasmus heeft in heel Europa voetstappen achtergelaten maar is hier geboren. In zijn boek en brieven noemt hij zichzelf: ‘Erasmus van Rotterdam’.

Wie was Erasmus?

Desiderius Erasmus (Rotterdam,1466/1467- Basel,1536) is een van de grootste filosofen aller tijden. Hij leefde in de Late Middeleeuwen-Vroegmoderne tijd. Zijn boeken hebben grote invloed gehad op de wereld waarin we nu leven. Zijn bekendste boek, De Lof der zotheid, is in veel talen vertaald. Erasmus kan worden beschreven als humanist, taalkundige van klassieke teksten, pacifist, schrijver van kritische teksten, leraar en filosoof. Toch doen geen van deze etiketten volledig recht aan Erasmus. Hiervoor is zijn werk simpelweg te omvangrijk en divers. Om te doorgronden wat zijn werk betekende, ook voor ons leven nu, bezoek je Bibliotheek Rotterdam.

Erasmus Experience

In een interactieve expo ga je in gesprek met Erasmus. Je leert meer over deze filosoof maar vooral ook over jezelf. Je vindt de Erasmus Experience op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek Rotterdam. Tijdens onze openingstijden kun je de expo gratis bezoeken.

Erasmuscollectie

Bibliotheek Rotterdam beheert met meer dan 5000 boeken van én over Erasmus de grootste Erasmuscollectie ter wereld. Hieronder zijn zeer zeldzame exemplaren, zoals vier zelfgeschreven brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van de Lof der Zotheid. Deze unieke erfgoedcollectie wordt in een speciale geklimatiseerde ruimte bewaard. Zij omvat niet alleen  werken van Erasmus zelf en door hem bezorgde tekstedities van schrijvers uit de Oudheid, maar ook een grote hoeveelheid literatuur over Erasmus. Circa dertig procent van de werken uit deze collectie dateert uit de tijd van Erasmus. Zo’n negentig werken zijn eerste drukken.

Voor onderzoekers en bewonderaars

Alle boeken uit de Erasmuscollectie zijn vindbaar in de digitale catalogus van de bibliotheek. Uitleenbaar zijn deze boeken niet, daarvoor zijn ze te kwetsbaar. Wél kun je een afspraak maken om de Erasmuscollectie te raadplegen in de Erasmuszaal. Dat kan via een e mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Tijdens het wekelijkse inloopuurtje erfgoed kun je zonder afspraak binnenlopen (check van tevoren de agenda op de website). De conservator van de erfgoedcollecties beantwoordt dan eventuele vragen en laat graag iets van het erfgoed zien.

Our Erasmus Collection and all other rare printed books and manuscripts can be consulted in the Erasmus Reading Room. This room is accessible by appointment only. Please send a request to Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. to make an appointment.

    © 2019 - Bibliotheek Rotterdam

    Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.