Skip to main content

Verhalen van de stad

Rotterdammers hebben verschillende culturele achtergronden, leefwijzen en overtuigingen. De stad waarin we nu samenleven staat niet los van haar geschiedenis en die van de bewoners. Het koloniaal en slavernijverleden is onderdeel van die geschiedenis en werkt nog steeds door in het heden. 

Je ziet het in de dynamiek en de ontwikkeling van de stad en haar bewoners. De bibliotheek is er voor alle Rotterdammers en is een plek voor ontmoeting en gesprek. Met Verhalen van de stad laten we daarom Rotterdammers aan het woord die hun verhalen willen delen. Samen met hen bouwen we de collectie verder uit en maken we culturele en educatieve programma’s rond dit thema.  

Gastcollectioneurs: persoonlijke verhalen en tips

De bibliotheek bouwt samen met Rotterdammers de collectie. We vragen Rotterdammers die een link hebben met de koloniale geschiedenis, het slavernijverleden en de migratie die hieruit voortkwam hun verhalen te delen. Zij vertellen over de boeken en films die hen hebben geïnspireerd bij de zoektocht naar hun geschiedenis.  

De interviews, met daarin de verhalen, tips, bronnen en suggesties van deze gastcollectioneurs, zijn te vinden op de website van de bibliotheek en te bekijken in de Centrale Bibliotheek. Met al hun tips en bronnen wordt de collectie van de bibliotheek verder aangevuld. Zo kunnen ook andere Rotterdammers hiervan leren of geïnspireerd raken om hun eigen onderzoek te starten. 

Iedere gastcollectioneur vertelt zijn eigen, persoonlijke verhaal, zodat steeds verschillende perspectieven en achtergronden belicht worden. 

Ook gastcollectioneur worden?

Lijkt het je leuk om mee te denken over de collectie of heb je zelf suggesties voor boeken over dit onderwerp die je nog niet vindt in onze collectie? Laat je aanschaftip bij ons achter of bekijk onze oproep voor gastcollectioneurs. 

Activiteitenprogramma

In 2023 vinden er het gehele jaar activiteiten plaats rondom Verhalen van de stad. In verschillende vestigingen van Bibliotheek Rotterdam organiseren we tentoonstellingen, gesprekken, bijeenkomsten rondom stamboomonderzoek en andere activiteiten.

Ook een idee voor een activiteit?

Ben jij een Rotterdamse maker en heb jij zelf een idee voor het organiseren van een activiteit binnen dit programma? Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Boek: Koloniaal Rotterdam

Het boek Koloniaal Rotterdam vertelt over de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de gevolgen daarvan voor de stad van vandaag. Je kunt gratis een exemplaar van het boek ophalen in alle vestigingen van Bibliotheek Rotterdam of het boek online lezen. Koloniaal Rotterdam is ook beschikbaar als audioboek. Luister via Spotify, Soundcloud en Apple Podcasts.

Om het boek nog meer tot leven te brengen werden onderstaande animaties gemaakt. Bekijk de filmpjes en duik dieper in de verhalen van onze stad en ontdek de connecties met overzeese gebieden.

Koloniaal verleden: Een koloniale erfenis

Koloniaal Verleden: handel in koloniale tijd