Verhalen van de stad
Het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam
Wil jij je verdiepen in de verhalen van Rotterdam en je stad beter leren kennen? Begin bij de bibliotheek!
Als je wilt begrijpen waarom Rotterdam is zoals ze is, moet je het verleden kennen. Dat van jezelf en van je mede-Rotterdammers. Het koloniaal en slavernijverleden is hiervan onderdeel. Onder de titel Verhalen van de stad vind je bij Bibliotheek Rotterdam in 2023 een activiteitenprogramma en een extra collectie rondom het koloniaal- en slavernijverleden van Rotterdam.
Rotterdam is een diverse stad, inwoners hebben verschillende culturele achtergronden, landen van herkomst, leefwijzen en overtuigingen. De stad van nu staat niet los van haar geschiedenis en die van de bewoners. Rotterdam is zoals ze is, mede door kolonialisme en slavernij in het verleden. Die geschiedenis werkt nog steeds door. Je ziet het in de dynamiek en de ontwikkeling van de stad en haar bewoners. De bibliotheek is er voor alle Rotterdammers en is een plek voor ontmoeting en gesprek. Met Verhalen van de stad laten we daarom Rotterdammers zien die hun verhalen willen delen. Samen met hen bouwen we de collectie verder uit en maken we culturele en educatieve programma’s rond dit thema.
Gastcollectioneurs: de keuze van...
De bibliotheek bouwt graag samen met Rotterdammers de collectie. We vragen tien Rotterdammers die een link hebben met de koloniale geschiedenis of het slavernijverleden hun verhalen te delen. Ze vertellen over de boeken en films die hen hebben geïnspireerd bij de zoektocht naar hun (familie)geschiedenis. De interviews, met daarin de verhalen, tips, bronnen en suggesties van deze gastcollectioneurs, lees je op de website en zijn te bekijken in de Centrale Bibliotheek. Met al hun tips en bronnen wordt de collectie van de bibliotheek verder aangevuld. Zo kunnen ook andere Rotterdammers hiervan leren of geïnspireerd raken om hun eigen onderzoek te starten.
Elke maand staat een andere gastcollectioneur centraal. Ieder vertelt zijn eigen, persoonlijke verhaal, zodat steeds verschillende perspectieven en achtergronden belicht worden. Fotograaf Stacii Samidin portretteert de gastcollectioneurs. Schrijver Bianca de la Lettre schrijft hun verhalen op.
Ook gastcollectioneur worden?
Lijkt het je leuk om mee te denken over de collectie of heb je zelf suggesties voor boeken over dit onderwerp die je nog niet vindt in onze collectie? Laat je aanschaftip bij ons achter of bekijk onze oproep voor gastcollectioneurs.
Activiteitenprogramma
In 2023 vinden er het gehele jaar activiteiten plaats rondom Verhalen van de stad. In verschillende vestigingen van Bibliotheek Rotterdam organiseren we tentoonstellingen, gesprekken, bijeenkomsten rondom stamboomonderzoek en andere activiteiten.
Ook een idee voor een activiteit?
Ben jij een Rotterdamse maker en heb jij zelf een idee voor het organiseren van een activiteit binnen dit programma? Neem contact met ons op via
Boek: Koloniaal Rotterdam
Het boek 'Koloniaal Rotterdam' vertelt over de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de gevolgen daarvan voor de stad van vandaag. Je kunt gratis een exemplaar van het boek ophalen in alle vestigingen van Bibliotheek Rotterdam. Het boek is gebaseerd op jarenlang onderzoek door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) van 2018 tot 2020.
Om het boek nog meer tot leven te brengen werden onderstaande animaties gemaakt. Bekijk de filmpjes en duik dieper in de verhalen van onze stad en ontdek de connecties met overzeese gebieden.
Koloniaal verleden: Een koloniale erfenis
Koloniaal Verleden: handel in koloniale tijd
Mede mogelijk gemaakt door
Het programma Verhalen van de stad maken we samen!
Met dank aan onder anderen: CBG | Centrum voor familiegeschiedenis, Albertine Duin-van Lynden, Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, gemeente Rotterdam, Emmy van Gennip, Monique Koosman, Bianca de la Lettre, Joan Mertodirjo, Raoel Mertodirjo, Samen Helen (Stijn Schenk en Legien Warsosemito-Schenk), Stacii Samidin, Brandy Sanmoeradi, Jim Schalekamp, Shantie Singh, Stichting Tout Lui Faut, Stadsarchief Rotterdam, Studio Mima, Carla Tjon, Lidwien van de Ven, Nyanga Weder.