Jeugdstadsdichter Vienne opent raadsvergadering met gedicht

De raadsvergadering op het Stadhuis begon op 20 februari 2020 anders dan gewoonlijk. Jeugdstadsdichter Vienne opende de vergadering met haar eerste stadsgedicht en mocht daarna het gedicht overhandigen aan burgemeester Aboutaleb.

Vienne is sinds 1 februari dit jaar de allereerste jeugdstadsdichter van Rotterdam. Samen met zeven andere finalisten stond ze in de finale van de verkiezing van jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020. Alle finalisten kregen de opdracht een gedicht te schrijven in het thema van de Poëzieweek; de toekomst is nu. Vienne schreef het gedicht Later, dat ze voordroeg tijdens de raadsvergadering. Ze overhandigde het gedicht ingelijst aan burgemeester Aboutaleb en alle raadsleden ontvingen een ansichtkaart met gedicht. Het Ook door de stad is het gedicht op kaarten en posters verspreid.

Jeugdstadsdichter

Vienne Haagoort mag zichzelf een jaar lang jeugdstadsdichter noemen en schrijft, net als stadsdichter Dean Bowen, óver en vóór Rotterdam. Ook mag ze een cursus poëzie volgen bij de SKVR en is stadsdichter Dean Bowen een jaar lang haar coach. Bijzondere momenten waarop we een optreden van de jeugstadsdichter kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld het Poetry International Festival en het Kinderboekenweekfeest.

Over Vienne

Vienne (16 jaar) schrijft al zo lang ze zich kan herinneren. Ze gebruikt kleine verhaaltjes, gedichtjes en zinnetjes om zichzelf uit te drukken, maar ook om alles om zich heen op te nemen en te beschrijven. “Ik houd van mooie woorden, zinnen en stijlfiguren”, zegt Vienne. Naast dichten kan de nieuwe jeugdstadsdichter ook nog piano, gitaar en ukelele spelen. Inspiratie haalt ze uit muziek en boeken. Wat betekent schrijven voor de jonge dichter? “Vrijheid” zegt ze overtuigd. “Ik kan er alles in kwijt: het papier draagt mijn woorden, toewijding en emoties.”

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.