Vienne Haagoort is de eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam

Op 1 februari is de allereerste jeugdstadsdichter van Rotterdam bekend gemaakt tijdens de spannende finale in het Bibliotheektheater. En de winnaar is: Vienne Haagoort. 

Het was een spannende dag in het Bibliotheektheater tijdens de finale op 1 februari. De acht finalisten Angel, Ilja, Jersey, Fenne, Sophia, Vienne, Hind en Oumaima streden om de titel jeugdstadsdichter van Rotterdam 2020. Ze droegen elk twee gedichten voor. Een eigen gedicht naar keuze en een nieuw gedicht in het thema van de Poëzieweek ‘de toekomst is nu’. De vakjury bestaande uit stadsdichter Dean Bowen, Ellen Welschen (Bibliotheek Rotterdam), schrijfster Karin van Kalmthout en Wilma van Raamsdonk (Passionate Bulkboek) hadden de moeilijke taak om een winnaar te kiezen. De winnaars werden beoordeeld op basis van hun performance en op de inhoud en schrijfwijze van de gedichten. Het was erg moeilijk om een winnaar uit te kiezen voor de jury, omdat alle 8 finalisten zo enorm veel talent hadden.

Om 16:20 uur kwam het verlossende woord van wethouder Kasmi (Onderwijs, cultuur en toerisme). Hij mocht de winnaar bekend maken en het juryoordeel voorlezen: ‘De eerste jeugdstadsdichter van Rotterdam heeft ons verrast met een eigen stem. Ook liet ze zien dat er heel veel plezier in de gedichten zit. De dichter heeft een snelle pen en kan met enkele zinnen een nieuwe lading geven aan een gedicht'. Vienne was erg verrast en had er geen woorden voor. Ze bedankte iedereen en gaf ook aan dat ze trots was op alle finalisten. ‘We hebben het allemaal goed gedaan’, zei ze. Dit gaf mooi weer hoeveel saamhorigheid er was tussen de finalisten. 

Vienne Haagoort mag zichzelf een jaar lang jeugdstadsdichter noemen en schrijft, net als stadsdichter Dean Bowen, gedichten over alles wat met de stad te maken heeft. Ook wint ze een cursus schrijven bij de SKVR en een jaar lang coaching door Dean Bowen. Bijzondere momenten waarop we een optreden van de jeugstadsdichter kunnen verwachten zijn bijvoorbeeld: het Poetry International Festival en het Kinderboekenweekfeest.

Vienne stelt zichzelf voor 

Ik ben Vienne (16 jaar) een heel enthousiast, gevoelig en eigenwijs mensje. Ik schrijf al zo lang ik me kan herinneren, kleine verhaaltjes, gedichtjes, zinnetjes om mezelf uit te drukken, maar ook om alles om me heen op te nemen en te beschrijven. Ik houd van mooie woorden en mooie zinnen, stijlfiguren, muziek luisteren en maken op de piano, gitaar en de ukelele. Ik ben ook dol op het fotograferen van honden en lees graag.  Schrijven betekent voor mij: vrijheid. Je kan alles met schrijven, je kan emoties kwijt, je kan er iets zakelijks van maken, je kan er ironie in verwerken, je kan loslaten en herpakken. Het papier draagt jouw woorden. Jouw toewijding, jouw emoties'. 

Blijf op de hoogte van wat Vienne allemaal doet en lees haar gedichten op de pagina Jeugdstadsdichter.

Het Jeugdjournaal was er ook bij

Voor de finale interviewde het Jeugdjournaal finalisten Fenne en Sophia. Kijk het item terug via hun website.

Over de wedstrijd

Tot 1 november 2019 hadden jonge Rotterdamse woordkunstenaars tussen de 10 en 16 jaar de kans zich aan te melden voor de verkiezing van de allereerste jeugdstadsdichter 2020. Een idee van de huidige stadsdichter Dean Bowen om zo de stad door de ogen van jongeren te zien en ze daarnaast te motiveren om meer met taal bezig te zijn. Ruim veertig potentiële jeugdstadsdichters stuurden hun gedichten op. Na een stevig beraad koos de vakjury acht finalisten uit: Angel, Ilja, Jersey, Fenne, Sophia, Vienne, Hind en Oumaima. Deze finalisten kregen twee weken voor de finale een masterclass schrijven en performen en vandaag werd de winnaar bekend gemaakt. Deze verkiezing is georganiseerd in samenwerking met de SKVR. Bibliotheek Rotterdam coördineert het Stadsdichterschap en is erg trots op iedereen die heeft meegedaan.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.