• Home
  • Ontmoet schrijvers online

Ontmoet schrijvers online

Altijd al een schrijver willen interviewen? Meld je dan aan voor Ontmoet Schrijvers Online. Gedurende zeven weken krijg je de kans om verschillende schrijvers via een webinar te ontmoeten en vragen te stellen.  Het eerste half uur van het webinar voert een lokale interviewer een gesprek met de schrijver. Vervolgens hebben de deelnemers van Ontmoet Schrijvers Online een half uur de tijd om hun eigen vragen te stellen.

Ontmoet Schrijvers Online vindt iedere donderdagavond van 19:30 - 20:30 uur plaats via het Goto-webinarsysteem van de Koninklijke Bibliotheek. Dat werkt heel eenvoudig: je meldt je aan voor het webinar via het Facebook-evenement of via de links op deze pagina en ontvangt de link naar het webinar in je mailbox.

Het programma

21 mei | Alex Boogers

Alex Boogers werd gevormd door vechtkunstenaar Bruce Lee. Samen met zijn zoon maakte hij een reis door de Verenigde Staten om op zoek te gaan naar sporen van hem. Hij heeft zijn reis vastgelegd in De zonen van Bruce Lee. Robbert Meijntjes gaat tijdens het webinar met Alex Boogers in gesprek over zijn fascinatie voor vechtsport en deze Oosterse filmheld. Boogers debuteerde in 1999 onder het pseudoniem M.L. Lee. Drie jaar later publiceerde hij Het waanzinnige van sneeuw onder zijn eigen naam. Boogers is populair onder jeugdige lezers en onder (jong)volwassenen. Met Alleen met de goden won hij de Nederlandse Boekhandelsprijs en werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

28 mei | Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij en die verzameling ziet nu voor het eerst het licht in Japan in honderd kleine stukjes. Cornelisse houdt vooral van de gedetailleerde dingen, van klein gepriegel en in Japan is dat alomtegenwoordig. Elfie Tromp gaat met haar in gesprek over haar verzameling, over de Japanse taal en over gekkigheden die het land ook kenmerken. Cornelisse maakt voor de VPRO ook de televisieserie Tokidoki, waarvan het tweede seizoen nu wordt uitgezonden. Ze heeft een column op de voorpagina van de Volkskrant en ze schreef de boeken Taal is zeg maar echt mijn ding, En dan nog iets, De verwarde cavia en Taal voor de leuk. Ze werd maar liefst drie keer genomineerd voor de NS Publieksprijs.

4 juni  | Splinter Chabot

Spinter Chabot worstelde lange tijd met zijn geaardheid. Die worsteling leverde een prachtig boek op, genaamd Confettiregen. In een interview in de Volkskrant vertelde hij: ‘Mensen die afwijken brengen een samenleving vooruit en geven haar kleur.’ Bram van Reewijk gaat met hem in gesprek over zijn worsteling, over de LHTB-gemeenschap en over kleur geven aan de samenleving.
Chabot is programmamaker, onder andere bekend van het programma Splinter, in de politiek en als tafelheer bij De Wereld Draait Door. Confettiregen is zijn debuut. ‘Een prachtig hartverscheurend boek. Ongelooflijk mooi opgeschreven,’ aldus Matthijs van Nieuwkerk.

11 juni | Marijke Schermer

Marijke Schermer beschrijft in Liefde, als dat het is de vele versies van liefde: puberromantiek, vriendschap, lust tot de intensiteit van het moment. En ook de pijn die gepaard gaat met liefde. De interviewer gaat met haar in gesprek over dit moderne verhaal met een klassieke onderwerp.
Schermer is toneel- en romanschrijver. In 2019 verscheen haar roman Liefde, als dat het is, dat op de shortlist staat van de Libris Literatuur Prijs 2020. NRC Handelsblad schreef over haar: ‘Ze is hard op weg een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden.’

18 juni | Suzanna Jansen

Suzanna Jansen tekende in Wael het verhaal op van een jongen uit Syrië die door de oorlog zijn gewone leven ziet afbrokkelen en genoodzaakt is te vluchten. Hij moet alles achterlaten en een nieuw bestaan opbouwen. De interviewer gaat met haar in gesprek over dit actuele onderwerp.
Jansen werkte als reseacher voor documentaires van de VPRO en VRT. Later als correspondent voor het Belgische Dagblad De Morgen en als freelancer voor onder andere NRC Handelsblad, HP/deTijd en Opzij. Eerder schreef ze Het pauperparadijs, dat een onverwachte bestseller werd. De theatervoorstelling stond gepland voor deze zomer, maar is vanwege de huidige situatie helaas verplaatst naar 2021.
 

25 juni | Eva Vriend

Eva Vriend legt de pijn van de polder bloot in Eens ging de zee hier tekeer. Hierin beschrijft ze de levens van vier vissersfamilies rondom om de Zuiderzee. Urenlang heeft ze gesproken met Vissers op Urk, Volendam, Spakenburg, Harderwijk en Elburg. Als boerendochter uit de Noordoostpolder moest ze het vertrouwen winnen en dat leverde uiteindelijk prachtige verhalen op. Caroline van Egmond gaat met haar in gesprek over het veranderende landschap, het vissersbloed dat kruipt waar het niet gaan kan, over tegenslag en veerkracht.
Eerder schreef Eva Vriend Het nieuwe land over de ontstaansgeschiedenis van Flevoland, waarvoor ze de Brusseprijs en de Libris Geschiedenis Prijs won. Sinds 2016 werkt ze samen met het Zuiderzeemuseum aan het interactieve project ‘Mijn Zuiderzee’.
 

2 juli  | Esther Gerritsen

Esther Gerritsen vertelt in De trooster het verhaal van Jacob, conciërge in een klooster, die een nieuwe gast onder zijn hoede krijgt. Hoewel hij probeert zich terughoudend op te stellen, verliest hij zich in de aandacht die hij krijgt. Op haarscherpe wijze wordt deze relatie ontleed. Zoals Trouw schrijft: ‘Gerritsen palmt je in met haar observaties, dat talent om het menselijk streven en tobben in het onderlinge contact oh-zo precies weer te geven. […] Zo helder soms dat het raakt aan een openbaring.’ Alek Dabrowski gaat daarover met haar in gesprek.
Gerritsen debuteerde met een verhalenbundel waarna zes succesvolle romans volgden. Elke volgende roman oogstte weer meer lof. Met De trooster werd ze ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. De jury was eensgezind: 'in deze roman laat ze zien hoe ver haar talent reikt en dat is ver.'
 

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.