Vragen over het gebruik van je tablet, laptop, computer of e-reader? Over internet, email, het lenen van e-books, online belastingaangifte of sociale media als Facebook en Twitter? De bibliotheek biedt hulp met belastingspreekuren, workshops en digicafés. Deze activiteiten worden verzorgd door vrijwilligers van o.a. Seniorweb. Ons aanbod:

 • Workshop Klik & Tik (beginnen met internet/email) gratis
 • Workshop Pc-vaardig en Pc-vaardig Plus (o.a. Word en Windows 10)
 • Digicafé (wekelijks inloopspreekuur voor korte digitale vragen) gratis
 • Hulp bij belastingaangifte gratis
 • Werken met de digitale overheid (werken met DigiD en de digitale overheid) gratis

 

Kijk voor actuele informatie, data en lokaties van deze activiteiten en ook incidentele activiteiten zoals 'workshop veilig internet' in de agenda Mediawijsheid of download het overzicht (PDF).

 

Workshop Klik & Tik

Klik & Tik is ideaal voor beginners die de beginselen van het internet en email willen leren kennen. Met behulp van het boek Klik & Tik en de website oefenen.nl gaat u in juw eigen tempo aan de slag. En heeft u vragen of loopt u vast? Er zijn ervaren vrijwilligers die u verder helpen. De workshop bestaat uit een aantal bijeenkomsten van twee uur. Bij de intake wordt duidelijk wat u precies wilt leren en hoeveel bijeenkomsten u daarvoor nodig hebt. 
U heeft daarbij de keuze uit de volgende modules:

 • Start
 • De basis,
 • Het internet op 
 • Samen op het web (Sociale media)

 

Lokaties en data van de workshop Klik & Tik vindt u in de agenda Mediawijsheid of of download het overzicht (PDF). 
Instromen kan op ieder moment. Houd rekening met een eventuele wachtlijst afhankelijk van de drukte.

Toegang: gratis, de kosten voor het werkboek bedragen €10,-  Let op: U kunt alleen pinnen.

 

 

Workshop PC-vaardig en PCvaardig plus

U kunt op dezelfde online manier als met Klik & Tik onder begeleiding leren werken met muis of toetsenbord of oefenen met Word, Excel of Windows via PC-vaardig - De basis en PCvaardig - Plus. U kunt de online cursus op dezelfde tijden volgen als die van Klik & Tik. Lokaties en data van de workshop Klik & Tik vindt u in de agenda Mediawijsheid of download het overzicht (PDF).

Tarieven: U maakt daarbij gebruik van een strippenkaart, waarbij u kunt kiezen tussen een :

 • 4-strippenkaart (€10,00 voor leden van de bibliotheek met een Basis- of Plus abonnement en leden van Seniorweb, €13,50 voor niet-leden) en een
 • 6-strippenkaart (€15,00 voor leden van de bibliotheek met een Basis- of Plus abonnement en leden van Seniorweb, €20,- voor niet-leden). Het werkboek kost €10.

Let op: U kunt alleen pinnen.

 

P1120440 Medium

Digicafé

Voor korte vragen (max 20 min) op digitaal gebied, zoals ‘hoe leen ik een e-book’ tot ‘hoe kan ik via email een foto versturen’, kunt u terecht bij de gratis wekelijkse Digicafé spreekuren. Data en lokaties vindt u in de agenda Mediawijsheid of in het overzicht (PDF). In de zomermaanden is er alleen digicafé op de centrale, op dinsdagmiddag van 14.00-16.00

Hulp bij belastingaangifte

Wie online belastingaangifte lastig vindt kon in 2019 in de maand maart terecht bij de bibliotheek. Voor de volledige belastingaangifte of advies bij het invullen konden Rotterdammers in de Centrale Bibliotheek, Bibliotheek Ommoord, IJsselmonde, Bibliotheek Hoogvliet en Hogeschool Rotterdam (wijk Hoboken)  een afspraak maken. De gratis belastingspreekuren werden verzorgd door studenten van Hogeschool Rotterdam, de Belastingwinkel en vrijwilligers van DOCK (Hoogvliet). 

Wie liever zelf de aangifte doet, maar thuis niet beschikt over een computer was daarvoor ook welkom. Een aantal vestigingen bieden gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteit en om online zaken te doen met de overheid.

Daarnaast houdt de Belastingwinkel vanaf oktober 2019 tot en met mei 2020 spreekuren voor vragen over je belastingaangifte of andere fiscale zaken in de Centrale bibliotheek. Meer informatie in het nieuwsbericht over de Belastingwinkel.

Voor hulp bij belastingaangifte in 2020, houd de website in de gaten en mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om op de hoogte gehouden te worden.

 Belastingen 2019

 

Werken met de digitale overheid

Digidokter2

Het aanvragen van huurtoeslag, werk zoeken, belastingaangifte doen, het bekijken van uw pensioenoverzicht of medisch dossier, ziektekosten declareren bij uw zorgverzekeraar of een verhuizing doorgeven? De overheid vraagt daarbij steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel.

In de cursus Digisterker leert u hoe u deze kunt aanvragen en gebruiken. Onder begeleiding van een gecertificeerde docent en gecertificeerde vrijwilligers maakt u in een kleine groep gebruik van computers in de bibliotheek. Privacy is uiteraard gewaarborgd. Na afloop ontvangt u een certificaat. 

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten in 4 dagdelen van 2 uur. De eerste bijeenkomst staat in het teken van het aanmaken van een DigiD. Beschik je al over een DigiD en wil je niet oefenen in het aanmaken van een nieuw DigiD, dan sla je de eerste bijeenkomst over en kun je de tweede bijeenkomst instromen.

Let op: De cursus is bestemd voor iedereen, die al enige ervaring heeft met internet, het omgaan met muis en toetsenbord. Ook is een redelijke kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk om aan deze cursus te kunnen deelnemen.

Cursussen in 2019 :

 • Centrale Bibliotheek 6,13,20,27 februari, 10.15-12.15u
 • Bibliotheek Feijenoord  6,13,20,27 maart, 10.00-12.00u
 • Centrale Bibliotheek 3,10,17,24 april, 10.15-12.15u
 • Centrale Bibliotheek 4,11,18,25 september, 10.15-12.15u
 • Bibliotheek Ommoord 2,9,16,23 oktober, 10.30-12.30u
 • Centrale Bibliotheek  6,13,20,27 november, 10.15-12.15u

Tarieven: 4 lessen van 2 uur, deelname is gratis, €10,- voor het werkboek, ter plekke te voldoen op de eerste cursusdag. Let op: U kunt alleen pinnen.

  Nu online aanmelden

Steffi DigiD en MijnOverheid: U kunt op dezelfde online manier als met Klik & Tik gratis onder begeleiding oefenen met het aanmaken van DigiD of leren hoe de berichtenbox van Mijn Overheid werkt.  

U kunt de online cursus op dezelfde tijden volgen als die van Klik & Tik. Lokaties en data van de workshop Klik & Tik vindt u in de agenda Mediawijsheid of download het overzicht (PDF).

Kijk en luister naar ervaringen van deelnemers aan de begin 2018 gehouden cursus Digisterker in de Centrale Bibliotheek en Bibliotheek Feijenoord: