Vragen over het gebruik van je tablet, laptop, computer of e-reader? Over internet, email, het lenen van e-books, online belastingaangifte of sociale media als Facebook en Twitter? De bibliotheek biedt hulp met belastingspreekuren, workshops en digicafés. Deze activiteiten worden verzorgd door vrijwilligers van o.a. Seniorweb. Ons aanbod:

 • Workshops op maat
 • Workshop Klik & Tik (beginnen met internet/email)
 • Workshop Windows 10
 • Digicafé (wekelijks inloopspreekuur voor korte digitale vragen)
 • Hulp bij belastingaangifte
 • Digisterker: werken met de digitale overheid (werken met DigiD en de digitale overheid)
 • IT Brug

Kijk voor actuele informatie, data en lokaties van deze activiteiten en ook incidentele activiteiten zoals 'workshop veilig internet' in de agenda Mediawijsheid of download het overzicht (PDF).

 

Workshop op maatP1120440 Medium

Meer weten over Internet, email, iPad, Facebook, Skype, Windows 10 of andere digitale zaken? In onderling overleg maken we een afspraak voor één of twee lessen van twee uur. We maken je dan onder individuele begeleiding tegen een gering tarief wegwijs in Bibliotheek Feijenoord, Hoogvliet of de Centrale Bibliotheek.

Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Of tijdens het digicafé in de Centrale Bibliotheek, elke dinsdag van 14.00-16.00 op de 1e verdieping of tijdens de beginnerscursus Klik & Tik op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00-11.00. 

Tarieven: per blok van 2 uur: €7,50- voor leden van de bibliotheek en leden van Seniorweb, €10,- voor niet leden

 

Workshop Klik & Tik

Wilt u graag aan de slag met internet en email, maar weet je nog niet hoe het werkt? Volg dan de workshop Klik & Tik: De basis. We beginnen bij het begin en gaan stap voor stap verder in een rustig tempo. U leert het toetsenbord te gebruiken, het internet op te gaan etc. Lokaties en data van de workshop Klik & Tik vind je in de agenda Mediawijsheid.  De workshop bestaat uit 3 lessen van 2 uur. Instromen kan op ieder moment. U bepaalt zelf het tempo en kunt uiteraard indien nodig meer tijd nemen voor deze cursus dan de voorgeschreven 6 uur. 

Tarieven: U maakt daarbij gebruik van een strippenkaart, waarbij u kunt kiezen tussen een :

 • 3-strippenkaart (€7,50- voor leden van de bibliotheek en leden van Seniorweb, €10,- voor niet-leden) en een
 • 10-strippenkaart (€22,50 voor leden van de bibliotheek en leden van Seniorweb, €30,- voor niet-leden). Het werkboek kost €10.

U kunt alleen via pin betalen.

 

Workshop Windows 10

Heeft u moeite met het met navigeren, het bureaublad, het gebruik van het besturingssysteem Windows 10 op uw pc of laptop? In mei en in december 2018 kunt u in Bibliotheek Feijenoord, Sandelingplein 16b terecht voor een cursus Windows 10 op drie achtereenvolgende woensdagen 2,9,16 mei van  10.00-12.00. Er zijn nog enkele plekken vrij.

Je leert:

 • Wat een Microsoft-account is en wanneer u dat nodig hebt.
 • De mogelijkheden van het Bureaublad.
 • Bestanden en mappen beheren met Windows Verkenner.
 • Wat apps zijn en hoe u ermee omgaat.
 • Internetten met de browser Edge en emailen met de app Mail.
 • Onderhoud en veiligheid

 

Toegang: €45,-  inclusief boek 'Snel kennismaken met Windows 10' (€36,- voor leden Bibliotheek en Seniorweb)

Aanmelden: via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Digicafé

Voor korte vragen op digitaal gebied, zoals ‘hoe leen ik een e-book’ tot ‘hoe kan ik via email een foto versturen’, kunt u gratis terecht bij de wekelijkse Digicaféspreekuren. Data en lokaties vindt u in de agenda Mediawijsheid.

 

Hulp bij belastingaangifte

Wie online belastingaangifte lastig vindt kon in 2018 in de maand maart terecht bij de bibliotheek. Voor de volledige belastingaangifte of advies bij het invullen kunnen Rotterdammers in de Centrale Bibliotheek, Bibliotheek IJsselmonde, Bibliotheek Hoogvliet en Hogeschool Rotterdam (Museumpark) kon je gratis een afspraak maken. De belastingspreekuren werden verzorgd door studenten en vrijwilligers.

Wie liever zelf de aangifte doet, maar thuis niet beschikt over een computer is daarvoor ook welkom. Deze vestigingen bieden gratis toegang tot computers met internet en printfaciliteit en om online zaken te doen met de overheid.

Begin 2019 treft u op deze website informatie aan over hoe u zich kunt aanmelden voor hulp bij online belastingaangifte. Als u hiervan op de hoogte gehouden wilt worden, stuurt u dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Daarnaast heeft de Belastingwinkel sinds oktober 2018 een vestiging op de Centrale bibliotheek. Om de twee weken kun je op dinsdagavond hier terecht voor vragen over je belastingaangifte of andere fiscale zaken. Dit gaat op telefonische afspraak: 010-2867218 (elke werkdag bereikbaar tussen 09:00-16:00)

 Belastingen 2018

 

Digisterker: werken met de digitale overheid

Digidokter2

De overheid vraagt daarbij steeds vaker naar uw DigiD: uw digitale sleutel. In de cursus leert u hoe u deze kunt aanvragen en gebruiken. Onder begeleiding van een gecertificeerde docent en gecertificeerde vrijwilligers maakt u in een kleine groep gebruik van computers in de bibliotheek. Privacy is uiteraard gewaarborgd. Na afloop ontvangt u een certificaat. 

Let op: De cursus is bestemd voor iedereen, die al enige ervaring heeft met internet. Ook is een redelijke kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk om aan deze cursus te kunnen deelnemen.

Cursussen in 2018:

 • Centrale Bibliotheek 7,14,21,28 febr , 10.15-12.15u
 • Bibliotheek Feijenoord 7,14,21,28 maart , 10.00-12.00u
 • Centrale Bibliotheek 4,11,18,25 april , 10.15-12.15u
 • Centrale Bibliotheek 5,12,19,26 sept , 19.00- 21.00u
 • Bibliotheek Schiebroek 10,17,24,31 okt , 10.00-12.00u
 • Centrale Bibliotheek 7,14,21,28 nov , 10.15-12.15u

Tarieven: 4 lessen van 2 uur, deelname is gratis, €10,- voor het werkboek, ter plekke te voldoen op de eerste cursusdag. U kunt alleen via pin betalen.

  Nu online aanmelden

Kijk en luister naar ervaringen van deelnemers aan de begin 2018 gehouden cursus Digisterker in de Centrale Bibliotheek en Bibliotheek Feijenoord: 

 

IT Brug

De studenten van de it-brug zijn op werkdagen aanwezig in de centrale Bibliotheek, Feijenoord, Delfshaven, Ommoord en IJsselmonde om je bij te staan op het gebied van computers, tablets en telefoons. Dus kom langs en stel je vraag! Aanmelden is niet nodig.