Skip to main content

Pandemie, Mandemie, Mamdiekanniemeer..

Het lijkt alweer zó lang geleden dat ik fijn met mijn speciale collectie BoekStart-boeken, bonnen en koffertje ouders kon informeren en gezellige gesprekken kon voeren over het belang van voorlezen aan de allerjongsten. Het coronavirus kwam voor niemand verwacht en heeft zijn tol geëist op ons algehele gevoel van veiligheid en gezondheid, maar ook op onze dagindeling, ons ritme en structuurgevoel. Dat geldt zeker niet alleen voor ons als volwassenen, maar zeker ook van onze peuters, kleuters en oudere kinderen. Nu is het zaak om er samen het beste van te maken. Vooral om als ouders deze periode thuis zo fijn en leerzaam mogelijk door te brengen met de kinderen en met elkaar.

Sinds ik de kindjes en hun ouders niet meer op locatie kan zien en spreken, moet ik vaak aan ze denken: hoe zou een thuiswerkdag eruitzien voor deze ouders met één, twee, drie of soms nog meer kinderen? Met één peuter de dag doorkomen zonder tandenknarsen, elkaar verdrietig te maken of vreselijk boos worden is al een hele uitdaging. Vooral geduldig zijn en begrip hebben voor je kleintje is soms al uitzonderlijk moeilijk, laat staan een 100% productieve werkdag! Als ik daar nog een kind van twaalf en, laten we zeggen, nog eentje van zes bij zou moeten schetsen in het fantasierijke gedeelte van mijn brein, word ik al behoorlijk neurotisch. Maar hoe doe je dat nou; het leuk houden voor en met elkaar in deze tijd?

Genoeg mogelijkheden, wees creatief en laat los

Sommige dagen beginnen zonder chaos, heerlijk in alle rust met een kop koffie, de kleine z'n warme melk en hup naar 'onze' werkplek. Papa werkt niet thuis, dus mijn pettenfanfare begint zo rond het laatste slokje koffie uit mijn mok. Pet 1: mama, pet 2: BoekStartcoach, pet 3: vrouw des huizes/desinfectie-dienst (corona*&$#@), pet 4: you name it.

Andere dagen zijn weer een beetje meer van dit of een beetje minder van dat. Hoe dan ook zitten we met z’n allen in hetzelfde schuitje en niemand schiet er iets mee op door het elkaar moeilijker te maken dan het al is. Dus wees creatief; neem je kids mee in je werkindeling. Verdeel je werktijd bijvoorbeeld over een langer tijdsbestek van 10:00 tot 20:00 met meerdere pauzes ertussen. Ga in die pauzes samen spelen of een stukje wandelen, even losgaan op de trampoline werkt ook. Wees niet te streng in schermtijd. Een verlenging van een halfuurtje kan soms minder kwaad dan met slippers en frustratie je kids najagen in het huis. In ieder geval wens ik iedereen een wijze, leerzame maar ook gezellige periode thuis.

Tips

Een van de activiteiten die wij thuis graag uitvoeren is krijten in de tuin. Met mooi weer het allerleukst natuurlijk, maar zelfs in de regen een leuke activiteit!
Extra tip: Zet met het krijt een aantal cijfers op het tuinhek en probeer een zo hoog mogelijke score vast te leggen met behulp van waterballonnen. Natuurlijk kan dit spelletje ook binnen gespeeld worden. Maak mooie schilderijtjes van de cijfers en hang ze op aan de muur bijvoorbeeld. Je zou dan punten kunnen verzamelen door met klei te gaan gooien. Plezier gegarandeerd!

Zó ziet loslaten er vaak uit