Media Ukkie Dagen: mediagebruik in tijden van Corona

Structuur is het toverwoord in deze bijzondere tijden. Veel basisscholen raden aan om samen met je kind(eren) een dagindeling te maken. Misschien hangt deze al bij jullie aan de koelkast?

Trouwens, ook voor volwassen thuiswerkers is structuur prettig. Voordat ik thuis mijn werkplek inricht aan de keukentafel, maak ik een ommetje en doe ik net alsof ik naar mijn werk ga. Maar ook voor baby’s, peuters en kleuters is het fijn om een vaste dagindeling te hebben. Als ze gewoonlijk naar de kinderopvang of school gaan, zijn ze gewend aan structuur. Maak dus ook voor hen een overzicht van wat jullie thuis doen en neem daarin ook  schermtijd op.

Verschilllende soorten schermtijd

Misschien hebben jullie thuis afspraken over het gebruik van tablet en smartphone of over gamen en televisietijd? Misschien was het tot nu toe helemaal niet nodig?
Het advies van opvoeddeskundigen is, om juist in deze schermrijke tijden, afspraken te maken. Ook met de allerkleinsten. Deze afspraken helpen je straks, wanneer alles weer normaal is, de schermtijd ook weer ‘op normaal’ te krijgen. Spreek bijvoorbeeld af, dat op de tijden dat je kinderen normaal naar school of kinderopvang gaan, er geen schermtijd is voor de lol.  

Het is handig om met de verschillende vormen van schermtijd rekening te houden en deze ook te benoemen:

  • schermtijd voor plezier (spelletjes en filmpjes)

  • schermtijd voor school (het maken van huiswerk)

  • schermtijd voor contact (met klasgenootjes, vrienden of familie)

  • schermtijd voor doen (om dingen te maken of leren, hobby's)

  • schermtijd voor beweging (bewegen met de Wii of YouTube-filmpjes)

En… maak ook afspraken hoe lang je kinderen met de tablet mogen spelen of televisie mogen kijken. Kondig tijdig aan dat het tijd is voor het laatste spelletje of filmpje. Of gebruik een eierwekker of de timer van je telefoon als hulpmiddel. Stem de schermtijd ook af met je eigen activiteiten, bijvoorbeeld als jij rustig moet werken of wilt koken.

Meer lezen?

Meer lezen over hoe je kunt omgaan met het mediagebruik van je kinderen? Bekijk dan eens de volgende tips:

  • Op de website van de Media Ukkie Dagen vind je tien handige tips om je op weg te helpen;

  • Nelleke Scherpbier helpt je op Mediawijzer.net met '5 dingen zien die opvoeders moeten weten over schermtijd'.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.