Duik in de wereld van de archeologie en ontdek de verborgen geschiedenis van Rotterdam. Oude skeletten, nieuwe verhalen.

Duik in de wereld van de archeologie en ontdek de verborgen geschiedenis van Rotterdam. Bij een archeologische opgraving nabij de Laurenskerk werd het skelet van een 17e-eeuwse man gevonden. Hij staat bekend als de 'Bikkel van Rotterdam' door zijn forse postuur en de botbreuken waar hij nog jaren mee heeft doorgeleefd. Bij de tentoonstelling Cold Cases Rotterdam kom je erachter hoe deze man eruit zag en kun je zelf op speurtocht gaan in de Rotterdamse archeologie.

Een skelet is een indrukwekkende archeologische vondst die bij velen tot de verbeelding spreekt. Het skelet bevat immers allerlei sporen die veel zeggen over wie je bent en wat je doet. Met het DNA kun je bijvoorbeeld familiebanden vaststellen, aan tanden kun je zien wat je eet en als je een been breekt, blijft de breuk altijd zichtbaar. Rotterdamse archeologen proberen erachter te komen hoe een persoon heeft geleefd en hoe hij of zij is gestorven. Hierbij krijgen zij steeds vaker hulp van diverse nieuwe technieken. Maar hoe gaat dat onderzoek precies? En hoe maak je van een schedel een gezichtsreconstructie zoals bij de 'Bikkel van Rotterdam'?

Op speurtocht (8+)
Trek een onderzoekersjas aan en ontdek door een leuke speurtocht allemaal weetjes over het menselijk skelet. Heb je alle vragen goed beantwoord? Dan ben jij een echte onderzoeker en maak je kans op een spannend prijzenpakket!

Ontmoet de Rotterdamse archeoloog
Vraag jij je af hoe zo'n opgraving van een skelet nou eigenlijk werkt? En of dat net zo spannend is als in de film? Kom dan op woensdag 26 april en woensdag 3 mei tussen 14.00 en 16.00 uuur naar de expo en stel je vragen aan de Rotterdamse archeoloog zelf. Heb je zelf een archeologische collectie? Neem dan je eigen vondst mee, dan kijkt de archeoloog er graag naar. Wie weet heb jij wel een echte schat in huis!

Kinderworkshop: Menselijke skeletten (8+)
Heb jij altijd al meer willen weten over het menselijk skelet? Kom dan naar deze workshop op 25 april over menselijke skeletten. Toegang is gratis.

Jeugdtheater: Bomkak Zing's met Dummie de Mummie! (7+)
Wat vindt Dummie de Mummie van al die opgravingen in de stad? In deze voorstelling op 3 mei vol verhalen en liedjes kom je erachter.

Bibliotheekcollege: Menselijke skeletten
Wil jij leren hoe je de geschiedenis van een menselijk skelet kunt achterhalen? Kom dan naar het Bibliotheekcollege op 26 mei.

De tentoonstelling Cold Cases Rotterdam is van 25 april tot 24 juni te zien in de hal van de Centrale Bibliotheek. Toegang is gratis.