Digitale vaardigheden oefenen in de bibliotheek

In de bibliotheek kun je terecht met al je vragen over het werken met een computer, surfen op het internet en de digitale overheid. Ook voor vragen over de digitale overheid kun je bij ons terecht. Kijk voor een compleet overzicht van onze activeiten, workshops en inloopspreekuren in onze agenda.

Kom ook eens langs bij Maakplaats010. Hier kun je aan de slag met moderne maaktechnieken als 3d-printers, lasersnijders en vinylsnijders.

Digisterker

De cursus Digisterker van april gaat door de sluiting van de bibliotheek niet door. Het is op dit moment nog niet bekend of de cursus verplaatst wordt.

Het aanvragen van huurtoeslag, een verhuizing doorgeven of inloggen bij je zorgverzekeraar. Daar is een DigiD voor nodig. De cursus Digisterker leert je hoe je omgaat met de digitale overheid. In de komende periode kunt u de cursus online volgen via onze website.

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die wil leren hoe DigiD en de digitale overheid werkt. Je kunt omgaan met een computer, hebt een e-mailadres en hebt enige ervaring met het internet. Ook is een redelijke kennis van de Nederlandse taal noodzakelijk.

Heb je al een DigiD? Dan kun je de eerste bijeenkomst overslaan. Je stroomt dan in bij de tweede bijeenkomst.

Wat leer je?
 • Hoe vraag je een DigiD aan?
 • Waarvoor kun je je DigiD gebruiken?
 • Hoe vraag ik zaken online aan, bijvoorbeeld huurtoeslag?
Hoe ziet een bijeenkomst eruit?

Je wordt in de bibliotheek ontvangen door een gecertificeerde docent en gecertificeerde vrijwilligers. Je maakt gebruik van de computers in de bibliotheek. De cursus wordt gegeven aan een kleine groep. Je privacy is uiteraard gewaarborgd.

Workshop Klik & Tik

Dé workshop voor beginners op het gebied van tablets, e-mail, internet en sociale media. Met behulp van het werkboek Klik & Tik en de website oefenen.nl ga je in je eigen tempo aan de slag op een computer van de bibliotheek.  

Voor wie?
 • Voor iedereen die aan de slag wil met computers, het internet en sociale media, maar geen idee heeft hoe of waar te beginnen.
 • Je hebt weinig tot geen ervaring met het werken met een computer of surfen op internet.
Wat leer je?

De workshop bestaat uit meerdere modules:

 • De start: je leert om te gaan met de muis, hoe je typt, hoe je het internet opstart, hoe je het geluid harder en zachter zet en hoe je weer stop met computeren.
 • De basis: je leert typen, e-mailen en je gaat het internet op.
 • Het internet op: je leert hoe je het internet op gaat, hoe je websites bekijkt, hoe je zoekt met een zoekmachine, hoe je formulieren invult, hoe je een e-mail verstuurt en hoe je documenten download.
 • Samen op ’t web: je leert hoe Facebook, Skype en WhatsApp werken en je maakt kennis met Instagram, LinkedIn en YouTube. Inclusief woordenlijst en praktijkopdrachten.
 • De tablet: na deze module weet je hoe je met je tablet om moet gaan. Van aanzetten en opladen tot verbinding maken met wifi en e-mails versturen.
Hoe ziet een bijeenkomst eruit?

Je wordt in de bibliotheek met een kop thee of koffie ontvangen. Je maakt een afspraak om te bepalen welke module bij jou past. Hierna ga je onder begeleiding van ervaren vrijwilligers aan de slag gaat met het werkboek Klik & Tik en de oefenomgeving van oefenen.nl.

Kosten en data

De workshop is gratis. Het werkboek Klik & Tik, dat gebruikt wordt tijdens de workshop, kost €13.50. Let op: je kunt alleen pinnen in de bibliotheek.  

De workshop Klik & Tik wordt in meerdere vestigingen aangeboden. In onze agenda vind je een overzicht van alle data en locaties. Houd rekening met een wachtlijst.

 

Informatiepunt Digitale Overheid

Bij het Informatiepunt Digitale Overheid helpen we je de weg te vinden op de websites van de overheid. Het lijkt namelijk allemaal zo vanzelfsprekend om via het internet zaken met de overheid te regelen, maar je moet dan wel weten hoe het werkt.

Voor wie?

Voor iedereen met een vraag over de digitale overheid, leden en niet-leden.

Met welke vragen kun je terecht?

Je kunt met alle vragen over websites van de overheid bij het Informatiepunt terecht. Bijvoorbeeld:

 • het verlengen van je rijbewijs;
 • het betalen van verkeersboetes;
 • het aanvragen van huurtoeslag;
 • het regelen van langdurige zorg;
 • het maken van een afspraak bij de gemeente;
 • en alle andere overheidszaken die je online moet regelen.
Waar en wanneer?

Het Informatiepunt is te vinden op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek. Kijk voor data en tijden in onze agenda.

Digicafé

Heb je een vraag over de digitale wereld (van ‘hoe leen ik een e-book’ tot ‘hoe kan ik via e-mail een foto versturen’), maar vind je het niet nodig om een workshop te volgen? Kom dan eens langs bij ons gratis Digicafé. Hier kun je terecht met korte vragen (maximaal 20 minuten).

Het Digicafé vindt plaats op meerdere locaties van de bibliotheek. Kijk in onze agenda voor een overzicht van alle data en locaties

Maakplaats010

Onze maakplaats is dé plek om kennis te maken met (moderne) maaktechnieken. Maakplaats010 beschikt over meerdere 3d-printers, een krachtige lasersnijder, een vinylsnijder, borduurmachine, hittepers en hardware met een breed pakket aan software. Tijdens het Maakcafé ben je van harte welkom om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn en ontwikkel je onder begeleiding jouw maaktalenten.

Voor wie?

Maakplaats010 is voor iedereen! Jong, volwassen en senioren. Basiskennis in het gebruik van een computer is wel gewenst.

Hoe maak je gebruik van de Maakplaats?

Je kunt bij Maakplaats010 veel nieuwe skills leren. Van grafisch ontwerpen, 3D modelleren en borduren tot het aansturen van een lasersnijder. Wij maken gebruik van verschillende softwareapplicaties waarmee je onder begeleiding stap voor stap het maakproces doorloopt.

Waar en wanneer?

Elke donderdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 uur kun je tijdens het Maakcafé terecht bij Maakplaats010. Iedereen is welkom. Naast het Maakcafé zijn er ook maak-gerelateerde activiteiten. Kijk voor de volledige programmering in onze agenda.

Maakplaats010 bevindt zich op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Kosten

De apparaten van Maakplaats010 zijn voor 30 minuten gratis te gebruiken. Voor de materialen zijn er wel kosten. Mocht je een van de apparaten langer dan 30 minuten willen gebruiken mail ons dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Prijslijst Maakplaats010

3D-printen    
3D-filament 1 gram € 0,20
     
Lasersnijder    
Triplexplaat 3 mm € 4,00
(30x50 cm) 4 mm € 5,00
  6 mm € 6,00
Rubber per A4 € 10,-
     
Vinylsnijder    
Flexfolie (50cm) 10 cm € 1,00
Metamark/Stickerfolie 10 cm € 1,00
Applicatiefolie 100 cm € 2,00
     
Naaimachines    
Naaimachine 60 min. € 1,00
Borduurmachine    
Lockmachine    

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.