Skip to main content

De keuze van... Legien

In De keuze van nemen Rotterdammers tijdelijk het werk over van de bibliothecaris. Zij delen hun tips, ideeën of inspiratiebronnen, hebben bijvoorbeeld veel kennis en expertise op een bepaald gebied of zijn op hun vakgebied een voorbeeld voor anderen. Als gastcollectioneur geven ze boekentips waarmee de collectie van Bibliotheek Rotterdam wordt aangevuld. Elke Rotterdammer kan meedenken.  Deze keer lees je de tips van het verhaal van Legien Warsosemito – een van de initiatiefnemers van het project Javaanse Vrouwen. 

Javaanse Vrouwen: een gesprek tussen generaties

Dit jaar werden er in de bibliotheek gesprekken georganiseerd tussen Surinaams-Javaanse vrouwen van diverse generaties. Het doel van deze gesprekken was om de koloniale geschiedenis in verbinding te brengen met het nu, zodat deze vrouwen zich kunnen richten op de toekomst. Thema’s die aan bod kwamen tijdens deze gesprekken waren o.a. intergenerationeel trauma, koloniaal verleden, seksueel ontdekken, ruimte innemen en jezelf leren kennen. 

Op basis van de inzichten die werden gedeeld tijdens deze gesprekken kwam de tentoonstelling Javaanse vrouwen: een gesprek tussen generaties tot stand die tot en met 4 januari in Bibliotheek Zuidplein te zien is. 

Legien Warsosemito maakte voor de bibliotheek een selectie van boeken die haar hebben geholpen in haar helingsproces na een ongewenste seksuele ervaring. Hieronder deelt ze haar persoonlijke verhaal en boekentips. Hopelijk helpen deze boeken ook andere vrouwen op het pad naar heling.

Het verhaal van Legien

Er is in het Nederlands onderwijs, maar ook binnen de Javaans-Surinaamse gemeenschap weinig aandacht

voor het koloniale verleden. En dat is pijnlijk. Het is pijnlijk omdat de impact nog steeds doorwerkt. Dit gebeurt op een transgenerationeel niveau waarbij trauma en verdriet onbewust aan nieuwe generaties worden meegegeven.  

In het debat dat al een aantal jaar gaande is in Nederland over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag mist een belangrijk historisch component; de manier waarop Nederland honderden jaren inheemse vrouwen heeft gebruikt voor de behoeften van de voor Nederland werkende mannen. Het zwijgen over deze praktijken en de impact die dit heeft gehad op ons allen, maar specifiek op Javaanse vrouwen, is van ongelooflijk groot belang. Vandaag de dag voelen nog steeds veel Javaans-Surinaamse vrouwen zich niet vrij genoeg om zichzelf te uiten, zowel in de privésfeer als in hun carrière. En dat terwijl onze samenleving juist vraagt om mondige mensen met een goede zichtbaarheid. Hier liep Legien zelf ook tegen aan in haar leven. Hieronder volgt haar persoonlijke verhaal:

Toen ik ben gaan onderzoeken wat er van invloed was op het geluk in mijn leven, ontdekte ik dat er verschillende factoren waren die mij hebben doen groeien of hadden belemmerd in mijn ontwikkeling. Ik had in eerste instantie niet voor ogen hóeveel factoren er waren en welke grote impact ze hadden gehad. Denk aan factoren als belangrijke levensgebeurtenissen, opvoeding, cultuur, karakter, omgeving, geschiedenis, enz. Wat ik vooral ook ontdekte is dat het helpend kan zijn om in gesprek te gaan met mensen om je heen, waar je je prettig bij voelt en die je vertrouwt. Want delen in je blijdschap en geluk kun je vaak met veel mensen, maar het delen van de minder leuke dingen in het leven kan voelen als moeilijk. Toch is het waardevol om dit te doen; door te delen, kun jij je hart luchten én de kans is groot dat je de band met de ander versterkt.

Nadat ik jarenlang gezwegen had over een trauma na een ongewenste seksuele ervaring, ben ik stap voor stap gaan praten toen ik voelde dat het zwijgen hierover lang genoeg geduurd had.

Ik had een fijn leven, maar voelde een belemmering in verdere diepgang en ontwikkeling. Ik wilde verder, maar besefte dat ik iets op te ruimen had. Toen ik daarin vele stappen had gemaakt, ontdekte ik dat ik mijn leven opnieuw kon opbouwen. Hieronder deel ik mijn boekentips die mij hebben geïnspireerd en geholpen.

Boekentips

Damn, Honey

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Marie Lotte en Nydia lieten me nadenken met Damn, Honey. Hoe zou het kunnen zijn, als ik minder belemmeringen voelde? Als ik als vrouw mezelf durfde te zijn met alles wat ik had? Als ik ruimte zou durven geven aan mezelf?

Wegwerpvrouwen

Nizaar Makdoembaks

Maar waar kwamen die belemmeringen dan vandaan? Ik ontdekte dat het niet aan mij lag. De kracht van vrouwen en Wegwerpvrouwen leerden mij dat wat mij aangedaan was, geen incidenteel iets is, maar helaas een oud en wereldwijd maatschappelijk probleem.

De kracht van vrouwen

Denis Mukwege

Wortels in de Molukken

Stijn Schenk

In Wortels in de Molukken geeft Stijn Schenk met verschillende makers ons een inkijkje hoe het verleden bij mensen met Molukse roots een rol speelt.

De fontein. Vind je plek: grip op je leven door inzicht in je familiesysteem

Els van Steijn

Ik heb mezelf steeds beter leren kennen en keek ook naar mijn familiesysteem met De fontein. Wat in eerdere generaties is gebeurd, kan nog steeds doorwerken in het hier en nu - zeker als het niet goed verlopen en niet goed verwerkt is.

Traumasporen

Bessel van der Kolk

Wat kan er dan gebeuren? Trauma kan bijvoorbeeld in je lijf gaan zitten, leerde ik in Traumasporen. Maar daar kun je gelukkig wel iets mee doen.

Claim je cyclus: menstruatiecyclus als krachtbron

Alexandra Pope

Een andere factor die mijn leven als vrouw beïnvloedt, is mijn natuurlijke cyclus. Hier ontdekte ik met Claim je cyclus dat wat we doorgaans kennen als de lasten van de maand, slechts een onderdeel is van een grotere dynamiek. Een dynamiek die juist vóór me kan werken, als ik deze doorzie. Ik zie mijn cyclus nu als schat en niet meer als last.

Kom als jezelf

Emily Nagoski

Nu ik mezelf beter had leren kennen, voelde ik me emotioneel en mentaal sterker. Dat maakte dat ik klaar was voor de volgende ontwikkeling, het innemen van meer ruimte. Mijn ruimte. En dat begon op het gebied van intimiteit. Kom als jezelf liet me zien dat we als mensen gelijk zijn in het hebben van behoeftes, maar dat we allemaal verschillend afgesteld zijn. Je bent ok zoals je bent, het was helend dat zinnetje zo vaak te lezen. De positieve effecten reikten uiteindelijk veel verder dan alleen op het gebied van intimiteit.

Seks! Een leven lang leren

Rik van Lunsen

Seks! en Erotische intelligentie hebben mij verder geïnspireerd op het gebied van intimiteit en relaties. Het was verfrissend om in duidelijke taal over deze onderwerpen te lezen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het in feite ook.

Onder andere door deze boeken ontwaakte ik en ging ik ook op andere gebieden mijn ruimte innemen, zoals in mijn werk. Dit alles bij elkaar heeft mijn leven getransformeerd. Deze ontwikkeling heeft echter wel tijd en ruimte nodig gehad en die zal ik blijven geven, want ik vind het heel belangrijk om te blijven groeien.

Nog een boodschap van Legien voor de lezer: ‘Ik hoop dat ook jij deze ontwikkeling gaat maken, op het moment dat jij eraan toe bent. En je hoeft het niet alleen te doen, samen is leuker! Ik hoop dat je fijne en inspirerende mensen om je heen verzamelt die je kunnen steunen in je ontwikkeling en voor je applaudisseren bij iedere, ook kleine, stap!’ 

Verhalen van de stad

Het project Javaanse vrouwen: een gesprek tussen generaties is onderdeel van Verhalen van de stad, waarin we Rotterdammers uitnodigen zich te verdiepen in het koloniale- en slavernijverleden van hun stad. 

Aanschaftips

De collectie van Bibliotheek Rotterdam maken we graag voor en mét Rotterdammers. Mis je een boek in de bibliotheek? Laat het ons weten via het formulier. We kijken dan of we het boek kunnen toevoegen. Samen bouwen we de collectie!

U heeft geen naam ingevuld.
Er is geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer