Skip to main content

Blog

Blog: de tips van Legien

De keuze van... Legien

In De keuze van nemen Rotterdammers tijdelijk het werk over van de bibliothecaris. Zij delen hun tips, ideeën of inspiratiebronnen, hebben bijvoorbeeld veel kennis en expertise op een bepaald gebied of zijn op hun vakgebied een voorbeeld voor anderen. Als gastcollectioneur geven ze boekentips waarmee de collectie van Bibliotheek Rotterdam wordt aangevuld. Elke Rotterdammer kan meedenken.  Deze keer lees je de tips van het verhaal van Legien Warsosemito – een van de initiatiefnemers van het project Javaanse Vrouwen. 

Javaanse Vrouwen: een gesprek tussen generaties

Dit jaar werden er in de bibliotheek gesprekken georganiseerd tussen Surinaams-Javaanse vrouwen van diverse generaties. Het doel van deze gesprekken was om de koloniale geschiedenis in verbinding te brengen met het nu, zodat deze vrouwen zich kunnen richten op de toekomst. Thema’s die aan bod kwamen tijdens deze gesprekken waren o.a. intergenerationeel trauma, koloniaal verleden, seksueel ontdekken, ruimte innemen en jezelf leren kennen. 

Op basis van de inzichten die werden gedeeld tijdens deze gesprekken kwam de tentoonstelling Javaanse vrouwen: een gesprek tussen generaties tot stand die tot en met 4 januari in Bibliotheek Zuidplein te zien is. 

Legien Warsosemito maakte voor de bibliotheek een selectie van boeken die haar hebben geholpen in haar helingsproces na een ongewenste seksuele ervaring. Hieronder deelt ze haar persoonlijke verhaal en boekentips. Hopelijk helpen deze boeken ook andere vrouwen op het pad naar heling.

Het verhaal van Legien

Er is in het Nederlands onderwijs, maar ook binnen de Javaans-Surinaamse gemeenschap weinig aandacht

voor het koloniale verleden. En dat is pijnlijk. Het is pijnlijk omdat de impact nog steeds doorwerkt. Dit gebeurt op een transgenerationeel niveau waarbij trauma en verdriet onbewust aan nieuwe generaties worden meegegeven.  

In het debat dat al een aantal jaar gaande is in Nederland over seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag mist een belangrijk historisch component; de manier waarop Nederland honderden jaren inheemse vrouwen heeft gebruikt voor de behoeften van de voor Nederland werkende mannen. Het zwijgen over deze praktijken en de impact die dit heeft gehad op ons allen, maar specifiek op Javaanse vrouwen, is van ongelooflijk groot belang. Vandaag de dag voelen nog steeds veel Javaans-Surinaamse vrouwen zich niet vrij genoeg om zichzelf te uiten, zowel in de privésfeer als in hun carrière. En dat terwijl onze samenleving juist vraagt om mondige mensen met een goede zichtbaarheid. Hier liep Legien zelf ook tegen aan in haar leven. Hieronder volgt haar persoonlijke verhaal:

Toen ik ben gaan onderzoeken wat er van invloed was op het geluk in mijn leven, ontdekte ik dat er verschillende factoren waren die mij hebben doen groeien of hadden belemmerd in mijn ontwikkeling. Ik had in eerste instantie niet voor ogen hóeveel factoren er waren en welke grote impact ze hadden gehad. Denk aan factoren als belangrijke levensgebeurtenissen, opvoeding, cultuur, karakter, omgeving, geschiedenis, enz. Wat ik vooral ook ontdekte is dat het helpend kan zijn om in gesprek te gaan met mensen om je heen, waar je je prettig bij voelt en die je vertrouwt. Want delen in je blijdschap en geluk kun je vaak met veel mensen, maar het delen van de minder leuke dingen in het leven kan voelen als moeilijk. Toch is het waardevol om dit te doen; door te delen, kun jij je hart luchten én de kans is groot dat je de band met de ander versterkt.

Nadat ik jarenlang gezwegen had over een trauma na een ongewenste seksuele ervaring, ben ik stap voor stap gaan praten toen ik voelde dat het zwijgen hierover lang genoeg geduurd had.

Ik had een fijn leven, maar voelde een belemmering in verdere diepgang en ontwikkeling. Ik wilde verder, maar besefte dat ik iets op te ruimen had. Toen ik daarin vele stappen had gemaakt, ontdekte ik dat ik mijn leven opnieuw kon opbouwen. Hieronder deel ik mijn boekentips die mij hebben geïnspireerd en geholpen.

Boekentips

  • Damn, Honey

    Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

    Marie Lotte en Nydia lieten me nadenken met Damn, Honey. Hoe zou het kunnen zijn, als ik minder belemmeringen voelde? Als ik als vrouw mezelf durfde te zijn met alles wat ik had? Als ik ruimte zou durven geven aan mezelf?

  • Wegwerpvrouwen

    Nizaar Makdoembaks

    Maar waar kwamen die belemmeringen dan vandaan? Ik ontdekte dat het niet aan mij lag. De kracht van vrouwen en Wegwerpvrouwen leerden mij dat wat mij aangedaan was, geen incidenteel iets is, maar helaas een oud en wereldwijd maatschappelijk probleem.

  • De kracht van vrouwen

    Denis Mukwege

  • Wortels in de Molukken

    Stijn Schenk

    In Wortels in de Molukken geeft Stijn Schenk met verschillende makers ons een inkijkje hoe het verleden bij mensen met Molukse roots een rol speelt.

  • De fontein. Vind je plek: grip op je leven door inzicht in je familiesysteem

    Els van Steijn

    Ik heb mezelf steeds beter leren kennen en keek ook naar mijn familiesysteem met De fontein. Wat in eerdere generaties is gebeurd, kan nog steeds doorwerken in het hier en nu - zeker als het niet goed verlopen en niet goed verwerkt is.

  • Traumasporen

    Bessel van der Kolk

    Wat kan er dan gebeuren? Trauma kan bijvoorbeeld in je lijf gaan zitten, leerde ik in Traumasporen. Maar daar kun je gelukkig wel iets mee doen.

  • Claim je cyclus: menstruatiecyclus als krachtbron

    Alexandra Pope

    Een andere factor die mijn leven als vrouw beïnvloedt, is mijn natuurlijke cyclus. Hier ontdekte ik met Claim je cyclus dat wat we doorgaans kennen als de lasten van de maand, slechts een onderdeel is van een grotere dynamiek. Een dynamiek die juist vóór me kan werken, als ik deze doorzie. Ik zie mijn cyclus nu als schat en niet meer als last.

  • Kom als jezelf

    Emily Nagoski

    Nu ik mezelf beter had leren kennen, voelde ik me emotioneel en mentaal sterker. Dat maakte dat ik klaar was voor de volgende ontwikkeling, het innemen van meer ruimte. Mijn ruimte. En dat begon op het gebied van intimiteit. Kom als jezelf liet me zien dat we als mensen gelijk zijn in het hebben van behoeftes, maar dat we allemaal verschillend afgesteld zijn. Je bent ok zoals je bent, het was helend dat zinnetje zo vaak te lezen. De positieve effecten reikten uiteindelijk veel verder dan alleen op het gebied van intimiteit.

  • Seks! Een leven lang leren

    Rik van Lunsen

    Seks! en Erotische intelligentie hebben mij verder geïnspireerd op het gebied van intimiteit en relaties. Het was verfrissend om in duidelijke taal over deze onderwerpen te lezen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En dat is het in feite ook.

  • Erotische intelligentie

    Esther Perel

Onder andere door deze boeken ontwaakte ik en ging ik ook op andere gebieden mijn ruimte innemen, zoals in mijn werk. Dit alles bij elkaar heeft mijn leven getransformeerd. Deze ontwikkeling heeft echter wel tijd en ruimte nodig gehad en die zal ik blijven geven, want ik vind het heel belangrijk om te blijven groeien.

Nog een boodschap van Legien voor de lezer: ‘Ik hoop dat ook jij deze ontwikkeling gaat maken, op het moment dat jij eraan toe bent. En je hoeft het niet alleen te doen, samen is leuker! Ik hoop dat je fijne en inspirerende mensen om je heen verzamelt die je kunnen steunen in je ontwikkeling en voor je applaudisseren bij iedere, ook kleine, stap!’ 

Verhalen van de stad

Het project Javaanse vrouwen: een gesprek tussen generaties is onderdeel van Verhalen van de stad, waarin we Rotterdammers uitnodigen zich te verdiepen in het koloniale- en slavernijverleden van hun stad. 

Aanschaftips

De collectie van Bibliotheek Rotterdam maken we graag voor en mét Rotterdammers. Mis je een boek in de bibliotheek? Laat het ons weten via het formulier. We kijken dan of we het boek kunnen toevoegen. Samen bouwen we de collectie!

U heeft geen naam ingevuld.
Er is geen e-mailadres ingevuld.
U heeft geen titel ingevuld.
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
 

Lees meer …Blog: de tips van Legien

De Punter

Rotterdam, de stad gebouwd op een punter

Door Judith Pietersma

Ruim 60 jaar geleden kreeg Rotterdam als eerste stad van Nederland een eigen archeologische dienst: Archeologie Rotterdam (BOOR). Het is dankzij de Rotterdamse archeologen dat we weten hoe de stad is ontstaan en uitgegroeid tot een van de grootste steden van Nederland. In de bouwput van de Willemsspoortunnel vonden ze resten die aantonen dat er al sinds de steentijd mensen leefden.

In 1991 stuitten archeologen van de Gemeente Rotterdam in de bouwput van de Willemsspoortunnel, op een steenworp afstand van de centrale bibliotheek, op iets bijzonders. Op de kruising van de Hoogstraat en de Binnenrotte vonden ze, op de plek waar ooit de dam in de Rotte is aangelegd, een complete houten boot. Ruim 750 jaar geleden werd het scheepje (een punter) gebruikt om het laatste gat in de dam in de Rotte te dichten.  Daarmee vormt deze punter – bijna letterlijk – de basis van onze stad. De dam was voorzien van sluizen, waardoor het water van de Rotte naar de Nieuwe Maas kon worden afgevoerd. Op de dam bouwden de eerste Rotterdammers hun huizen en ontstaat uiteindelijk de stad Rotterdam.

Bron afbeelding: storyset op Freepik

De punter in de bieb
Vanaf 2022 is de punter te zien op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek, vlakbij de oorspronkelijke vindplaats aan de Hoogstraat. Je kunt de punter bekijken als de bibliotheek open is. Aan de hand van informatieve films ontdek je meer over de oorsprong van de punter en de rol die het scheepje heeft gespeeld in de ontstaansgeschiedenis van Rotterdam. 

De punter in de bieb

De punter op school
Speciaal voor leerlingen van groep 7 en 8 is rond de punter lesmateriaal ontwikkeld. Ze bouwen zelf een punter, doen een jaarringonderzoek (dendrochronologie) en bouwen een miniatuurdam. Deze ontdekkingstocht is helemaal gratis, duurt ongeveer een uur, maar kan alleen op afspraak en met maximaal 15 leerlingen.
Aanmelding verloopt via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Maar er is nog meer...
Je kunt een bezoek aan de punter met de groep op school voorbereiden met materiaal van Archeologie Rotterdam

Tijdtrap in de Markthal
Als je toch (met of zonder leerlingen) in de bibliotheek bent geweest om de punter te bekijken, is het de moeite waard om in de Markthal tegenover de bibliotheek de Tijdtrap te bekijken. De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten die gedaan zijn in de bouwput van de Markthal en vertellen de bewoningsgeschiedenis van deze plek. De oudste vondsten dateren rond het jaar 1000. Toen was er sprake van een dorpje, Rotta genaamd. Speciaal voor kinderen is er een speurtocht ontwikkeld. Ga je met je leerlingen? Print de speurtocht uit en neem pennen of potloden mee.
De Tijdtrap is iedere dag gratis toegankelijk en te vinden in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal. Meer weten? Op de website van DeTijdTrap staat de prachtige animatie Taal in Rotta. Hoe klonk het Oudnederlands in elfde-eeuws Rotterdam? waarin gesproken wordt in het Oudnederlands, de taal die men in Rotta sprak.

2023 04 14 14 08 41 Taal in Rotta. Hoe klonk het Oudnederlands in elfde eeuws Rotterdam YouTube e

Te leen in de bibliotheek Onder de Markthal. Middeleeuwse bewoning in het hart van Rotterdam, een informatief boek voor volwassenen geschreven door Arnold Carmiggelt en Patrick Ploegaert.

Twee enorme voeten
Tussen de bibliotheek en de Markthal, op de plek waar de Binnenrotte de Hoogstraat kruist, staan twee enorme aluminium voeten. Zij markeren de plek waar Rotterdam is ontstaan. Deze voeten van 7,5 meter hoog en 1500 tot 2000 kilo per stuk zijn gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Ben Zegers. Het werk heet: Iedereen is dood behalve wij - Sculpture International Rotterdam. Een bijzondere naam die de bewoners en de stad oproept iets van het leven te maken. De voeten verwijzen niet alleen naar het ontstaan van de stad, maar ook naar de aloude functie van deze plek als markt: de twee beelden lijken in gesprek met elkaar te zijn, zoals klant en koopman die onderhandelen over de prijs.

Van Rotta tot Roffa
Voordat rond 1270 de dam in de Rotte werd gebouwd, bestond er al nederzetting aan de rivier met de klinkende naam Rotta. Dit dorp bestond uit een lintbebouwing aan weerszijden van de Rotte. De boerderijen lagen op terpen om ze te beschermen tegen het hoge water. Ter gelegenheid van het 75 – jarig bestaan van Historisch Genootschap Roterodamum is er, speciaal voor alle leerlingen van groep 7, een boek samengesteld door Jan Paul Schutten en Floor Rieder, Van Rotta tot Roffa. Alle leerlingen van groep 7 ontvangen in de loop van 2023 dit boek. Voor het onderwijs is een Lesbrief  beschikbaar en op de website van het Historisch Genootschap Roterodamum vind je interessante links naar historische organisaties of instellingen. In maart 2023 werd bekend dat Van Rotta tot Roffa is bekroond als een van de best verzorgde boeken van 2022. Stichting De Best Verzorgde Boeken viert ieder jaar het beste dat de grafische sector voortbrengt: 33 boeken die met hart en ziel zijn gemaakt.
boekomslag

Rottahuis
In de bouwput van de Markthal is ook een op een terp gelegen huiserf met bebouwing opgegraven. Het ‘Rottahuis’ was een kleine eenvoudige boerderij met twee ruimtes. De ene ruimte werd gebruikt om in te wonen en te werken. Hier bevonden zich de haard(en) en een oven waarin brood werd gebakken. Ook kon men hier spinnen, weven of kleding en gereedschappen maken of herstellen. De andere ruimte deed dienst als stal. De mensen die in Rotta woonden waren boeren die leefden van akkerbouw en veeteelt en ze dreven waarschijnlijk ook handel. In Vlaardingen kun je een nagebouwd Rottahuis bekijken op het educatief archeologisch erf Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder. Met het nabouwen van gebouwen uit de prehistorie en middeleeuwen, wordt het (verre) verleden laagdrempelig verbeeld. Ook de bij de diverse archeologische perioden passende landschappen worden terug tot leven gebracht. Masamuda heeft momenteel twee locaties: het Vlaardingencultuurhuis uit de Nieuwe Steentijd en de locatie Middeleeuwen, met het Rottahuis en de Spijkenisseboerderij, midden op het Masamudaterrein.
Masamuda is iedere zondag van 12-16 uur geopend. Op afspraak kan een groepsbezoek aan Masamuda gebracht worden. In overleg wordt daartoe een keuzeprogramma samengesteld (€4,50 p.p. met een minimum-groepsbedrag van €45,-)
Het Rottahuis nagebouwd in Vlaardingen

Lees meer …De Punter

Boekenreismachine tips

Leestips Boekenreismachine

Door Aarti Bajnath

Wat leuk dat je de online escaperoom hebt uitgespeeld. Hieronder een selectie van avontuurlijke boeken die je kunt lenen bij de bibliotheek. Zo kun je weer op avontuur! Veel leesplezier!

  • Overleven op een onbewoond eiland - Patrick Perish

    Hoe kun je overleven op een onbewoond eiland? Lees hoe je water en voedsel vindt en vuur maakt zonder lucifers. Met veel kleurenfoto's. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

    Read more

  • Een rimpel in de tijd - Madeleine L'Engle

    Meg en haar broertje Charles gaan op zoek naar hun vader die verdwenen is tijdens een wetenschappelijk experiment. Ze reizen door tijd en ruimte naar een verre planeet die door het kwaad wordt beheerst. Vanaf ca. 10 jaar.

    Read more

  • Ruimterace - Ben Hubbard

    Nieuwsgierig naar de geschiedenis en toekomst van de ruimtevaart? Lees over o.a. de ruimterace tussen Amerika en Rusland, de eerste raket, ruimtestation ISS en de (Mars)missies. Met veel (ruimte)foto's in kleur en gratis AR-app. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

    Read more

  • Marsverkenners - Allan Murey

    Wat is een Mars-verkenner en wat onderzoekt zo'n machine? Met grote kleurenfoto's. Makkelijk te lezen. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

    Read more

  • De ruimteatlas van Jesse Kreek - Martin Howard

    Bij Jesse thuis is nooit geld. Toch wil hij graag een mooi verjaardagscadeau voor zijn moeder kopen. Als hij op een vreemde advertentie reageert, ontmoet hij een excentrieke professor. Samen maken ze een bizarre ruimtereis om vreemde planeten in kaart te brengen. Maar kunnen ze nog terug vanaf planeet Zonderling? Vanaf ca. 9 jaar.

    Read more

  • Het land van Raas - Jenny McLachlan

    Arthur en Roos (11) zijn met opa op zolder als hij ineens verdwijnt. Zou de toegangspoort naar hun fantasiewereld soms echt bestaan? Opa is in het Land van Raas in handen gevallen van de boosaardige Strokop. De tweeling gaat hem achterna. Zullen ze opa kunnen bevrijden? Vanaf ca. 10 jaar.

    Read more

  • De grijze jager - John Flanagan

    De 15-jarige weesjongen Will wordt opgeleid tot een Grijze Jager, een spion van de koning. Zijn vriend leert voor ridder en dat stelt hun vriendschap op de proef. Vanaf ca. 11 jaar.

    Read more

Meer lezen

Lees meer …Boekenreismachine tips