Skip to main content

Stadsdichter Elfie Tromp

Elfie Tromp is naast dichter, ook schrijver, theatermaker en performer. Momenteel speelt ze met haar band de voorstelling Op de Barricade van het Hart, een feministische punkcabaretshow.

Ze publiceerde inmiddels een dichtbundel en drie romans, waarvan de meeste recente Pietà is, dat gaat over een omstreden monument in een havenstad onder druk. Haar werk werd genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en de Literatourprijs. Ze schreef in 2017 het jeugdboekenweekgeschenk en het Rotterdamse boekenweekgeschenk, werd verkozen tot zomerdichter van 2020 en was in 2021 ambassadeur voor de week van het Nederlands. Ze runde het underground literaire zine Strak, maakte een podcast over protestliedjes en had in de lockdown de online talkshow Dichter in Drag, waarmee ze poëzie en drag samenbracht.

Haar werk is uitgesproken, geëngageerd, humorvol en prikkelend.

Plannen als stadsdichter

Elfie Tromp wil zich richten op de toekomst van Rotterdam: 'voorgangers hebben het verleden geëerd en bekritiseerd, het huidige leven beschreven en nu wil ik kijken naar de toekomst van de stad. Wat zijn onze uitdagingen, waar groeien we naartoe?' Met haar werk wil Elfie mensen activeren en hen bewust maken van het handelend potentieel dat zij hebben. 'Je hoeft niet te accepteren hoe het is. Durf te dromen en uit te spreken hoe het zou kunnen zijn en vervolgens op die manier te leven.'

'Door mijn feministisch bewustzijn vind ik het belangrijk om het beeld van Rotterdam inclusiever te maken. Niet alleen het romantische beeld van arbeiders en ‘niet lullen maar poetsen’, maar ook: de verborgen geschiedenissen van vrouwen en de onopgetekenende verhalen van degenen die de zorgtaken op zich namen om de stad verder te brengen.'

Elfie Tromp is zelf een van de letterlijke dragers van de toekomst. Tijdens haar stadsdichterschap verwacht ze een kind.