Anne Vegter

Anne Vegter is dichter, prozaïst en toneelschrijver. Vanaf 1989 schrijft ze enkele kinderboeken, zoals De dame en de neushoorn, waarvoor ze de Woutertje Pieterse Prijs ontvangt. In 1991 wordt haar eerste gedichtenbundel Het veerde gepubliceerd. Naast het schrijven van gedichten en kinderboeken richt Vegter zich ook op proza en toneelstukken. De scheidslijnen tussen de verschillende genres houdt zij zo vloeiend mogelijk. In 2004 ontvangt Anne Vegter de Anna Blaman Prijs voor haar hele oeuvre en in 2005 is ze samen met Antoine Uitdehaag en Anna Enquist laureate van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor het stuk Struisvogels op de Coolsingel. Ook wint ze de Awater Poëzieprijs 2011 voor haar bundel Eiland berg gletsjer. Van 2013 tot 2017 is ze Dichter des Vaderlands; zij is de eerste vrouw die dit ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening neemt. Op 1 april 2015 wordt Anne Vegter benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten en in 2019 volgt ze als voorzitter Gijs Scholten van Aschat op, die het voorzitterschap twee jaar vervulde. In 2020 kwam haar zesde dichtbundel Big data uit.

Dichter op de stad

Hoe zie jij de stad Rotterdam? Stadsdichter Anne Vegter gaat op zoek naar het humeur van de stad. Ze gaat in gesprek met stadsgenoten en geeft zo Rotterdammers een stem. Voor iedere bibliotheekvestiging schrijft ze een gedicht, geïnspireerd door de gesprekken die ze voert met wijkbewoners.

Met 21 vestigingen verspreid over de stad, vormen de bezoekers van de bibliotheek een goede vertegenwoordiging van de bewoners van de stad. Via hen wordt de stad die zij beleven zichtbaar, legt Anne uit. In iedere vestiging komt een dichtregel op het raam te hangen. Uiteindelijk zullen deze 21 regels één gedicht vormen waarin de hele stad samenkomt. Van elk bezoek aan de wijk is een vlog gemaakt waarin Anne je meeneemt in haar gesprek met Rotterdammers. Op deze pagina vind je alle vlogs en wijkgedichten die tot nu toen zijn gemaakt.

Het project Dichter op de stad is tot stand gekomen met Xandra Nibbeling en Kamiel Verschuren en loopt van juni 2021 t/m juli 2022. Lees hier de gedichten voor Rotterdam.

Tourschema

Contact

Heb je een vraag over of voor de stadsdichter van Rotterdam? Wil je de stadsdichter boeken of een gedicht op maat? Neem contact op met coördinatoren Janina Schipper en Charissa Hokke via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg de stadsdichter ook op Instagram via @stadsdichter010

Wil je meer weten over Anne Vegter, haar bundels of interviews lezen? Klik dan hier.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.