Skip to main content

Beeldschermtijd en gezondheid

In tijden van corona zijn we veel meer online. We werken thuis, houden onze sociale media bij, kijken tv, bingewatchen series, spelen spelletjes en games, we appen, chatten, zoomen...

Ook onze kinderen brengen meer tijd achter een beeldscherm door. Ze werken thuis voor school, maken huiswerk, en net als wij zijn ze bezig met sociale media, netflixen, spelletjes spelen, gamen, appen, chatten, tiktokken...

Uit onderzoek blijkt dat ouders in coronatijd minder streng zijn dan in normale tijden. Om uiteenlopende redenen, maar vooral omdat de digitale strijd nu niet alleen in het weekeinde, maar iedere dag van de week plaatsvindt. Juist nu de schermtijd groeit, is het tijd om zelf of samen met je kinderen te kijken naar jullie gezondheid. 

Ogen

Het veelvuldig gebruik van schermen verhoogt de kans op bijziendheid bij kinderen, ook bekend als myopie. Een bril helpt, maar nog beter is om het te voorkomen door de 20-20-2-regel te gebruiken. Na 20 minuten (van dichtbij) op schermen kijken voor school of plezier, laat je je kind 20 seconden ver weg kijken. En daarnaast laat je je kind 2 uur per dag buiten spelen in het buitenlicht. Regelmatig ver weg kijken en veel daglicht, ook wanneer het bewolkt is of regent, zorgt voor het vrijkomen van dopamine in het netvlies en daarmee voor een gezonde groei van het kinderoog.

Tips van het Oogfonds

Om je te helpen, startte het Oogfonds  een sms-actie met tips voor ouders om de ogen van hun kind(eren) gezond te houden tijdens #blijfthuis én in de toekomst. Door ‘scherm’ naar 4333 te sms'en ontvangen ouders vijf dagen gratis tips voor gezonde kinderogen. 

Lichaam

Je herkent het vast wel: je hebt lang achter een beeldscherm gezeten en je rug of schouders zitten vast. Tijd voor een pauze. En als je opstaat kraken je botten.  Door naar je lichaam te luisteren  voorkom je gezondheidsproblemen. Op mediawijsheid.nl  staan tips over het voorkomen van klachten van lijf en leden, maar ook over verslaving, appen op de fiets en hoe je juist gezonder kan leven met behulp van media.

Voor nu

Ga lekker naar buiten én zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Werk je veel achter een beeldscherm, maak dan gebruik van Bas (Beter achter je schermen) En kies ervoor om op een verveelmoment iets creatiefs te gaan doen in plaats van Instagram te checken.

Voor kinderen

Ook kinderen kunnen last krijgen van hun lichaam. Maak daarom met elkaar afspraken over pauzes, momenten met en zonder schermen en help ze om een balans te vinden tussen aan en uit. Laat ze aan de slag gaan met de pagina App-nek, swipeduim of gamebochel van HoeZoMediawijs.nl een startpunt om kinderen beter te leren omgaan met internet en (sociale) media.

Meer blogs over Media en technologie