Skip to main content

Verwerkingstips

Naast lezen en voorlezen, kan je nog veel meer doen met boeken. Op deze pagina vind je lessuggesties en verwerkingstips van diverse uitgeverijen, auteurs en andere organisaties. Klik op de link, laat je inspireren en ga meteen aan de slag!

De leukste kinderboeken

‘De leukste kinderboeken’ is een samenwerking van verschillende uitgeverijen. Op de website is er een speciale pagina gemaakt voor leerkrachten. Je vindt hier lesbrieven, spelletjes en kleurplaten. 

De Sardes-Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. Elke maand krijgt een ander boek de Leespluim.

De Vier Windstreken

Bij een aantal boeken van De Vier Windstreken zijn lesideeën gemaakt, door de uitgeverij zelf of door creatieve juffen zoals juf Maike, Anke en Els. Deze lesideeën kunnen onder andere gebruikt worden als basis voor een project, als kringgesprek, als taalles, als aardrijkskundeles, als biologieles of als teken- en handvaardigheidles. 

De wereld van Kikker

Rondom het personage Kikker van Max Velthuijs is een hele website gemaakt: de wereld van Kikker. Op deze website zijn gratis kleur- en knutselplaten te downloaden. Ook vind je er diverse lesbrieven.

Lemniscaat

Lemniscaat heeft een speciale pagina voor het onderwijs. Op deze pagina staan gratis lessuggesties en discussievragen bij boeken.

Leopold

Op de website van uitgeverij Leopold vind je een pagina voor het onderwijs met lesbrieven rondom vele boeken. Van boeken voor de peuters tot en met boeken voor groep 7 & 8.

Mies van Hout

Voorlezen uit prentenboeken is al heel erg leuk. Maar je kunt nog veel meer doen met prentenboeken. Mies van Hout wil graag inspireren om aan de slag te gaan en deelt doetips en tekenworkshops bij haar prentenboeken. 

Raadgedicht

Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en de leerlingen het raden. Hierdoor gaan ze extra goed lezen en nadenken over het gedicht. Goed of fout is niet het belangrijkst. 

Rian Visser

Kinderboekenschrijfster Rian Visser deelt op haar website tips voor leesbevordering. Op haar website zijn gratis digibordlessen te vinden, via de nieuwsbrieven kun je extra bestanden downloaden.