Digitale geletterdheid voor het primair onderwijs

Van informatie zoeken en online gamen tot aan contacten onderhouden via sociale media: om mee te doen in de samenleving heb je digitale geletterdheid nodig.

Maar wat is digitale geletterdheid? Digitale geletterdheid omvat alle vaardigheden die je nodig hebt om je in de digitale samenleving staande te houden en jezelf te ontwikkelen. Van informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet, van computational thinking en programmeren tot mediawijsheid en ict-basisvaardigheden. (Bron mediawijsheid.nl en SLO)

Op deze pagina vind je waar Bibliotheek Rotterdam je mee kan helpen en waar je interessante informatie én lesmateriaal vindt.

Bibliotheek Rotterdam en digitale geletterdheid

Ouderbijeenkomsten mediagebruik

Kinderen groeien op met allerlei soorten media: van boeken tot online muziek, games en sociale media. Media zijn leuk en vaak ook leerzaam, maar tegelijkertijd zijn er risico’s. Veel vragen van ouders gaan over het mediagebruik van hun kind. “Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind veilig met media omgaat en hoe kan ik hem of haar daarbij helpen?”
Onder leiding van een specialist media van Bibliotheek Rotterdam gaan ouders met elkaar in gesprek over het mediagebruik van hun kinderen. De invulling gebeurt in overleg met de school. Het doel is ouders bewust te maken van de invloed die zij hebben op het mediagebruik van hun kinderen.

Meer weten? Neem contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Bibliotheek Rotterdam of de leesconsulent van jouw school.

Workshop 'Kinderen en media: hoe zit dat?'

Soms lijkt het wel of kinderen mediavaardig worden geboren. Bijna alle gezinnen hebben een tablet en kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een smartphone. Ben je benieuwd hoe kinderen media gebruiken? Of op welke manier je als leerkracht ouders kunt helpen bij het mediagebruik van hun kinderen? Je ontdekt het in deze workshop waarvan we de inhoud in overleg bepalen.

Meer weten? Neem contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Bibliotheek Rotterdam of de leesconsulent van jouw school.

Battelen in Boeken versus Google

Boomoctopussen en fluitende egels? Kinderen geloven soms dat die bestaan, want: ‘het staat toch op internet?’ Na deze les weten leerlingen van groep 7 en 8 dat niet alle websites even betrouwbaar zijn en dat je in boeken vaak de juiste informatie vindt, maar dat het vinden ervan soms wat langer duurt en dat de informatie niet altijd up-to-date is. In een wedstrijd zoeken de leerlingen naar antwoorden in boeken en op internet. Welke groep vindt de juiste antwoorden het snelst?

Meer weten? Neem contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van Bibliotheek Rotterdam of de leesconsulent van jouw school.

Begrijpen wat je ziet met Beeldkraken

Beeldkraken is een onderwijsproject dat leerlingen vanaf groep 6 leert met een kritische blik naar beelden te kijken. Zij leren hoe betrouwbaar een beeld is, wat de betekenis van het beeld is en hoe het beeld tot stand is gekomen. Door kritisch te kijken, wordt de ‘code’ die in het beeld verwerkt zit gekraakt. 

Gratis lesmateriaal vind je op de website van Beeldkraken of ga aan de slag met de multitouchtafels op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek.

Over digitale geletterdheid

Mediawijsheid.nl

Op de website Mediawijsheid.nl vind je per thema informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. De website is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid en is bedoeld voor een breed publiek van jongeren, volwassenen, senioren, opvoeders, ondersteuners in zorg & welzijn, leerkrachten en mensen die werkzaam zijn binnen (semi-)overheid, pers en bedrijfsleven.

Kennisnet

Kennisnet is de gids en bouwer van het ict-fundament voor scholen. Vanuit de gidsfunctie helpen ze besturen en scholen met kennis over wat werkt met ict. Op de website vind je onder andere het Handboek Digitale geletterdheid en uitgebreide informatie over het thema digitale geletterdheid.

SLO

SLO is het landelijk expertisecentrum voor de ontwikkeling van het curriculum. Samen met scholen ontwikkelt SLO een doorlopende leerlijn digitale geletterdheid. Op het vakportaal digitale geletterdheid houden ze je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Netwerk Mediawijsheid

Netwerk Mediawijsheid maakt zich hard voor een Nederland waarin iedereen mediawijs is - of bezig is dat te worden. Want mensen die mediawijs zijn, kunnen zich gemakkelijker en zekerder bewegen in een samenleving waarin (online) media een steeds grotere rol spelen. 

Lessen en leerlijnen

SLO

Op de website van SLO vind je lesmateriaal over de verschillende vaardigheden van digitale geletterdheid:

Ben je op zoek naar leermiddelen waarin alle vier vaardigheden van digitale geletterdheid aan bod komen? Ook deze zet SLO voor je op een rij.

Maakotheek

Ben je op zoek naar een manier om W&T vorm te geven op jouw school? Misschien kan Maakotheek helpen? Zij hebben samen met Bibliotheek Rotterdam een lessenserie over informatievaardigheden samengesteld. 

MediaMasters

MediaMasters is een gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media voor groep 7 en 8. Door het spelen van het spel bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid.

Week van de Mediawijsheid

Jaarlijks neemt Netwerk Mediawijsheid het voortouw om in november landelijk aandacht te besteden aan mediawijsheid, De Week van de Mediawijsheid staat in het teken van een (actueel) thema.

Nationale Jeugdkrakercompetitie

De Nationale Jeugdkrakercompetitie van de Bibliotheek zorgt aan het einde van het schooljaar ervoor dat kinderen van groep 7 en 8  spelenderwijs beter worden in het zoeken op internet. Kosten: €50,00 per team (incl. BTW). 

Hoe?Zo!

De website Hoe?Zo! biedt basiskennis aan kinderen vanaf 10 jaar door betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten. De website is zo ingericht dat kinderen en zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten maken, zowel thuis als op school. 

Jeugdbiblbliotheek.nl

Jeugdbibliotheek.nl is een website van de Koninklijke Bibliotheek voor kinderen van 0-18 jaar. Naast boeken en handige informatie vind je er ook luisterboeken,
e-books, informatie over verschillende thema’s (waaronder mediawijsheid) en voorleesfilmpjes. Meer lezen…  

Voor professionals in het onderwijs

E-learning digitale geletterdheid

Stichting Future.nl ontwikkelde een e-learning digitale geletterdheid die je gratis kunt volgen en aan het einde ontvang je een certificaat. Je ontdekt hoe je digitale geletterdheid inzet in je klas. Je krijgt tips van andere leerkrachten, kant-en-klaar lesmateriaal en inspirerende voorbeelden. Meer lezen…

Online workshops digitale geletterdheid

De online workshops over mediawijsheid, informatievaardigheden en computational thinking van Kennisnet maken leraren bewust van wat deze 21e-eeuwse vaardigheden zijn, en helpen om hiermee op school aan de slag te gaan.

Mediawijze leraren

In 2023 wordt Digitale Geletterdheid een vast onderdeel van het onderwijscurriculum. Daarom is het belangrijk dat ook leraren mediawijs en digitaal vaardiger te worden. Doorloop de vijf stappen en kom erachter of jij een mediawijze leraar bent.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.