Skip to main content

Leesbevordering tijdens de Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek komt er weer aan. Van 5 tot en met 16 oktober staat alles in het teken van gi-ga-groen! Er zijn altijd heel veel ideeën en activiteiten rondom het thema te verzinnen, maar… vergeet vooral ook niet om boeken in de spotlight te zetten! Klik hier om te zien welke boeken dit jaar in de prijzen zijn gevallen. Hieronder vind je diverse tips om met deze en andere boeken in de Kinderboekenweek aan de slag te gaan. Wij wensen jullie een fijne Kinderboekenweek!

Leesbevordering in de klas

Op de website Leesbevordering in de klas vind je een overzicht van de winnende boeken, de Zilveren Penselen en Zilveren Griffels. Bij veel van de boeken staat een linkje naar een recensie die Femke Ganzeman van Leesbevordering in de klas over het betreffende boek schreef en bijbehorende lestips of manieren om het boek even snel onder de aandacht te brengen. Zoals bij de boeken hieronder. Zo kan je makkelijk met deze boeken aan de slag! Of bekijk de andere boeken die volgens Femke goed bij het thema passen.

Kinderboeken.nl

Op Kinderboeken.nl is er een gehele pagina rondom de Kinderboekenweek gemaakt. Hierop vind je algemene informatie rondom de Kinderboekenweek, maar ook lestips die je meteen kunt toepassen. Daarnaast is er een pagina waarop alle boeken verzameld zijn die aansluiten bij het thema: prentenboeken over dieren en natuur, boeken over het beschermen van de natuur, en nog veel meer. Neem dus snel een kijkje!

Kinderboekenjuf

Kinderboekenjuf maakte een blog waarin je meer kunt lezen over de thematitels en welke lesideeën hierbij op Kinderboekenjuf.nl te vinden zijn. Daarnaast kan je het Kinderboekenweekpakket aanvragen. Een pakket vol met posters, boekenleggers, vlaggenlijnen, woordzoekers en leesbingo’s.

Facebookgroep Kinderboekenweek 2022

Juf Soullie is beheerder van de Facebookgroep Kinderboekenweek 2022. Hier zie je veel diverse ideeën en blijf op de hoogte van alle nieuwe ideeën. Ook kan je er zelf ideeën delen.

Marc ter Horst

Schrijver Marc ter Horst schrijft kinderboeken over aarde, natuur en het klimaat. Dit sluit natuurlijk perfect aan bij de Kinderboekenweek 2022! Op zijn website deelt hij meer dan 20 tips om met boeken aan de slag te gaan in de KBW. Lees bijvoorbeeld voor uit Het eigenwijze huisdierenboek. Hierin krijg je antwoord op de vragen: “Hoe is de hond een huisdier geworden? Hoe ruimen ratten bommen op? en Waar heeft je fret de sleutels verstopt?” De eerste vijf hoofdstukken kun je gratis lezen op Marc zijn website!

Rian Visser

Schrijfster Rian Visser maakte weer leuke lessen bij haar boeken die goed aansluiten bij het thema van de Kinderboekenweek. Gebruik bijvoorbeeld haar nieuwe boek Het geheim van de groene straat. Leuk voor de onderbouw. Bij het boek komt een digibordles met knutseltips, creatieve schrijfopdrachten, kleurplaten en ideeën om je eigen straat of schoolplein groener te maken. Of doe een Gi-ga-groene survival bij de serie Robotoorlog.

Jozua Douglas

Neem eens een kijkje op de website van schrijver Jozua Douglas. Hij maakte een hele pagina met van alles voor en rondom de Kinderboekenweek. Ben je nog op zoek naar meer boekentips? Jozua stelt ook altijd een lijst samen met titels die hij goed bij het thema vindt passen. Hierbij let hij vooral op leesplezier. Hieronder vind je een aantal tips, maar kijk vooral op zijn website voor de rest! 

Meer lezen