Skip to main content

Week van de kinderfilosofie 2024

Van 13 t/m 21 april 2024 is de week van de kinderfilosofie. Een week waarin nog meer kinderen en professionals het belang en plezier van filosoferen kunnen ontdekken. Kijk op hun website voor informatie over alle activiteiten in het land.

Bekijk hier mijn boekentips bij deze week:

Elk jaar wordt ook het filosofische kinderboek van het jaar gekozen. Filosoferen combineert heel goed met voorlezen en zelf lezen. Verder praten over de onderwerpen uit het verhaal verdiept het leesbegrip en zo ook het plezier in lezen.

Het thema is dit jaar: Is chaos erg? In de klas, in het verkeer, op het voetbalveld, aan tafel, ….op allerlei plekken gelden regels en afspraken om ervoor te zorgen dat het geen chaos wordt. Maar is het eigenlijk erg als het een rommeltje wordt op het voetbalveld, in de klas of aan tafel? 

Meer lezen

De chaos van Loïs van Yorick Goldewijk (10+)

Er wordt elk jaar een kinderboek uitgegeven in de maand van de filosofie. Dit jaar is het De chaos van Loïs. Yorick Goldewijk vertaalde het thema van de Maand van de Filosofie naar een ontroerend, hoopvol én grappig verhaal over een meisje met chaos in haar lijf en een jongen met chaos in zijn hoofd, die op een bijzondere manier nader tot elkaar komen.

Het kinderboek van de Maand van de Filosofie wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Querido en is vanaf eind maart, begin april beschikbaar in de boekhandel.

Ik ga bij Japie wonen van Rindert Kromhout en Sandra Klaassen (4+)

Wanneer Ietje van haar vader niet de speelgoedtrein krijgt die ze wil pakt ze haar koffer en gaat bij Japie wonen, want die mag alles. Daar komt ze er achter dat bij Japie wonen ook niet alles is. Een herkenbaar verhaal dat je kan gebruiken als start voor een gesprek over regels thuis. Zijn die bij iedereen hetzelfde? En zijn die regels altijd nodig of hebben we liever chaos?

Het bureau van maten en gewichten van Anne- Gaëlle Balpe (6+)

De vader van het jongetje in dit prentenboek is ingenieur bij het bureau van maten en gewichten. Daar wordt alles gemeten en gewogen. De vader houdt van een lekker overzichtelijk leven en weet dan ook niet wat hij met de emoties van het jongetje aan moet. Samen vinden ze instrumenten uit om emoties te meten. Maar of mensen daar nou echt blij van worden? Ga samen ook meetinstrumenten voor emoties bedenken en praat er over of je alles moet kunnen meten.

Zeb van Gideon Samson (8+)

De elf kinderen in de klas van juf Cato hebben allemaal hun eigen verhaal. Vaak met onderwerpen waar de kinderen misschien opstandig van worden omdat ze zo vreemd zijn. Het huilen wordt afgeschaft, een winkel waar je moppen kan kopen en er komt een zebra als nieuwe klasgenoot. Het verhaal over Maximiliaan die zegt dat twee plus twee vijf is past goed bij het thema. We hebben als mensen veel afspraken maar wat als je die in twijfel trekt?

Dát bedoel ik, zei de zalm van Joke van Leeuwen (10+)

Dit is het boekje dat vorig jaar speciaal voor de Kinderfilosofieweek is uitgegeven. Het is een doorgeefverhaal waarin objecten en dieren steeds filosofische gesprekken met elkaar hebben. Het verhaal over “de zilvermeeuw en het net” op pagina 42 past helemaal bij het thema. De regels voor de zilvermeeuw en het net staan echt loodrecht tegenover elkaar. De kans om over maatschappelijke thema’s te praten zonder dat een kind zich persoonlijk aangevallen voelt.

De zweetvoetenman van Annet Huizing (11+)

Dit boek gaat over rechtszaken en regels (en een hoop gedoe). Je zou denken dat we het als mensen goed geregeld hebben met al onze regels en wetten. Zouden we zonder kunnen of wordt het dan echt een chaos? En zijn die regels altijd wel zo duidelijk? Mag je bijvoorbeeld je eigen gestolen fiets terug stelen?