Skip to main content

Digitaal lezen met je klas

Kunnen we hetzelfde boek lenen voor de hele klas? Een vraag die de leesconsulenten vaak krijgen, wanneer scholen het leesplezier te pakken hebben. Samen een boek lezen en praten over verhalen is een geweldige vorm van leesbevordering. Het geeft je klas eenzelfde referentiekader en tegelijkertijd toont het eenvoudig hoe we allemaal hetzelfde kunnen lezen en toch allemaal iets anders kunnen beleven.  

Met de online Bibliotheek kunnen leerlingen tegelijkertijd hetzelfde boek lenen, lezen en luisteren. Handig, want e-books, luisterboeken en tijdschriften zijn online altijd op voorraad en raken nooit uitgeleend. Maar wat heb je precies nodig om digitaal te lezen in de klas?


Stap 1 - Individueel bibliotheekabonnement
 
Iedere leerling heeft een individueel bibliotheekabonnement nodig om de online Bibliotheek te gebruiken, thuis én in de klas. Let op: Een docent kan een school- of klassenpas dus niet gebruiken voor digitaal lezen in de klas.Het bibliotheekabonnement is gratis voor jeugdleden tot 18 jaar. Voor het ophalen en activeren van het bibliotheekpasje moet de leerling een ouder meenemen naar de Bibliotheek.

Rol Bibliotheek en AVG
Het is de rol van de lokale Bibliotheek en de school om de ouder te informeren en te enthousiasmeren de leerling lid te maken, maar ook om de ouder hiervoor toestemming te vragen. Gebeurt dit niet dan overtreedt de lokale Bibliotheek de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De school is het aanspreekpunt voor de ouder, de Bibliotheek faciliteert via Brief en toestemmingsformulier lidmaatschap voor ouders PO en VO (ook te vinden via Digitale diensten & Privacy).


Stap 2 - Registratie bij de online Bibliotheek 
Bij het afsluiten van een bibliotheekabonnement ontvangt de leerling een bibliotheekpasje. Na activatie geeft dit pasje toegang tot alle ‘fysieke’ materialen bij de Bibliotheek. Om gebruik te maken van het digitaal leesaanbod moet de leerling zich registreren bij de online Bibliotheek:

  • Download de app van de online Bibliotheek in de App Store of Google Play;
  • Open de app;
  • Log in met het pasnummer of de pincode dat de leerling ontvangen heeft in de bibliotheek. Al eerder boeken geleend bij de Bibliotheek? Log dan in met e-mailadres en wachtwoord;
  • Stel een nieuw e-mailadres en wachtwoord in voor het gebruik van de online Bibliotheek;
  • Klik op Activeren; 
  • Volg de vervolgstappen.

Nu is de registratie bij de online Bibliotheek voltooid.

Handige tip: Leerlingen uit groep 7 en 8 willen vaak helpen als het om digitale vaardigheden gaat. Wanneer je deze leerlingen betrekt en informeert, kunnen zij helpen om jongere leerlingen te begeleiden bij het registreren in de online Bibliotheek.

Kom je er niet uit? Bekijk de video Inloggen in de online Bibliotheek-app

 

Stap 3 - Lenen via de online Bibliotheek-app en website

Via de app:
Na registratie hebben de leerlingen toegang tot de jeugdcollectie in de online Bibliotheek. Jeugdleden tot 18 jaar hebben toegang tot 10 e-books en 10 luisterboeken per 3 weken, en elke week tot 1 tijdschrift. De digitale jeugdcollectie omvat:

  • Alle jeugdtitels;
  • De Lezen voor de lijst-collectie;
  • Romans en poëzie van een beperkt aantal uitgevers;
  • Jeugdtijdschriften.

In de app zien jeugdleden alle titels die zij mogen lenen met hun jeugdabonnement. Ze kunnen direct lezen of luisteren op hun telefoon of tablet.  Lees hier meer over de online Bibliotheek-app. 

Via onlinebibliotheek.nl:
Jeugdleden zien hier alle titels voor jeugd en volwassenen, dus ook de titels die zij niet kunnen lenen met hun jeugdabonnement. Pas als zij een titel proberen te lenen die niet binnen de jeugdcollectie staat, verschijnt er een melding dat lenen niet mogelijk is.  Ze kunnen lezen of luisteren in de browser. Lezen op een e-reader via Adobe Digital Editions. Let op: Adobe Digital Editions kan niet geïnstalleerd worden op een Chromebook.

Klik hier om door te gaan naar de Online Bibliotheek. 

Veel leesplezier!

Meer lezen