Skip to main content

Mariken Heitman winnaar Libris Literatuur Prijs 2022

Mariken Heitman heeft met haar roman Wormmaan de Libris Literatuur Prijs 2022 gewonnen. Dit maakte de jury op 9 mei bekend. De jury, met als voorzitter onze burgemeester Ahmed Aboutaleb, over de winnende roman:

Wormmaan is een verbluffend rijke idee├źnroman die lijkt te draaien rond de gedachte dat de mensheid blind is voor de eigen vormingskracht. We geloven dat er een natuurlijke orde is en laten ons daardoor leiden, maar we vergeten dat we die orde zelf hebben aangebracht. Anders gezegd: ook de biologische groentes die wij als natuurlijk zien, zijn het resultaat van negenduizend jaar menselijk ingrijpen. Als we dat voor onze erwten kunnen inzien, waarom is dat voor gender dan zo moeilijk?

Lees hier het volledige juryrapport.

Over Mariken Heitman

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. Ze geeft les op een middelbare landbouwschool en publiceerde eerder fictie op 'deFusie'. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut 'De wateraap', dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar roman 'Wormmaan' is augustus 2021 verschenen.

Romans van Heitman