Skip to main content

Leestips Internationale Vrouwendag

Dinsdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag! Op die dag vieren we de successen van de vrouw, wordt er bewustwording gecreëerd om vooroordelen tegen te gaan en zetten we ons in voor gendergelijkheid. 

Dit jaar heeft de organisatie van International Women’s Day gekozen voor het thema #BreakTheBias. Ze roept hiermee op tot het vieren van de verschillen tussen mensen. Want een diverse en inclusieve wereld waar iedereen gelijke kansen heeft, dat willen we toch allemaal?

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag kozen we 10 boeken. Verhalen over het doorbreken van aangeleerde rolpatronen, over het gebrek aan kennis over het vrouwenlichaam in de medische wetenschap, levensverhalen en meer. 

Lezen

Ongetemd leven van Glennon Doyle

Autobiografisch zelfhulpboek waarin de auteur beschrijft hoe je als vrouw je leven in eigen hand kunt nemen.

Waarom vrouwen minder verdienen van Sophie van Gool

Analyse van de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en hoe te komen tot meer diversiteit en inclusie.

Damn, Honey van Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen

Feministisch pamflet over hardnekkige genderrollen en de ongelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, met een oproep en adviezen aan vrouwen om zich daaraan te ontworstelen.

Krabben van Daan Borrel & Milou Deelen

Twee vrouwelijke journalisten onderzoeken waarom vrouwen elkaar zo hard veroordelen in plaats van solidair met elkaar te zijn.

Women don't owe you pretty van Florence Given

Adviezen van de feministische Britse influencer aan vrouwen gericht op persoonlijke groei door bewustwording van de eigen handelingen en gedachten.

Onzichtbare vrouwen van Caroline Criado Perez

Wetenschappelijke analyse van de datagenderkloof, het verschil tussen mannen en vrouwen dat bij wetenschappelijk onderzoek op allerlei gebieden niet aan het daglicht treedt.

Feminist fataal van Dorien van Linge

Waarom is seksuele voorlichting vooral bangmakerij? Waarom zijn mensen met een witte huidskleur bevoorrecht? De auteur (ik-persoon) gaat in op het feminisme en racisme, maar ook op thema's als eetstoornissen, je lichaam en gender.

Nice girls don't get the corner office van Lois Frankel

Adviezen voor vrouwen die willen groeien in hun werk.

Geef nooit op van Bernardine Evaristo

Persoonlijk verslag van de Booker Prize-winnares over de elementen die de basis hebben gelegd voor haar loopbaan.

Meisjes en wetenschap van Rachel Ignotofsky

Vijftig portretten van internationaal bekende vrouwelijke wetenschappers vanaf de Griekse oudheid tot nu. Het betreft o.a. Jane Goodall, Marie Curie, Hedy Lamarr en Sylvia Earle.

Doe zelf een suggestie

Wil jij meer lezen over dit onderwerp, mis je nog een boek in onze collectie en is het niet te vinden in de catalogus? Geef het dan door via dit formulier. We kijken dan of het boek beschikbaar is en of we het kunnen toevoegen aan de collectie. 

Meer lezen