Skip to main content

Koken met opgestroopte mouwen
Rotterdamse kookboeken voor in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom

KookboekDecember staat voor de deur. Tijd om na te denken over leuke cadeau. Om te geven of te krijgen. Mij maak je blij met een boek of boekenbon, maar nog blijer word ik van een kookboek. Nog leuker, een echt Rotterdams kookboek met typisch Rotterdamse gerechten zoals een broodje koeientiet, krotenmosterd, het bekende bakkie pleur of de Rotterdamse harde fluit. Maar Rotterdam is ook een stad met meer dan 175 nationaliteiten. Ook recepten uit andere landen worden zo typisch Rotterdams. Haal je ingredienten niet bij de supermarkt, maar bij een van de Rotterdamse culinaire hotspots die een bezoek meer dan waard zijn. Dus, mouwen opstropen en de keuken in, of je wandelschoenen aan en op culinair onderzoek uit.

De geheimen van Mangiare

Van de Italiaanse keuken kunnen we in Nederland geen genoeg krijgen. Eten zonder fratsen, we love it! Mangiare, dat twee populaire restaurants telt in het centrum van Rotterdam, bundelde ruim 80 eigen recepten in een oogverblindend kookboek: De geheimen van Mangiare Rotterdam.

De geheimen van Mangiare Rotterdam is allesbehalve het zoveelste Italiaanse kookboek. La cucina Italiana geldt dan misschien als basis maar aan elk gerecht is een eigen draai gegeven. Aggy Kan, eigenaresse van Mangiare: ”Je zult in Italië niet zo heel snel chiliolie bij je ravioli aantreffen op het bord.”

  • Kijk hier waar je het boek kunt lenen of koop het bij de boekhandel in de buurt.

 

Smaak van Rotterdam

Aan de hand van inspirerende verhalen van Rotterdammers in hart en nieren, zoals bijvoorbeeld Shirma Rouse, Tymon de Laat en Sabine Biesheuvel, geven we jou in Smaak van Rotterdam een kijkje in onze keuken, de keuken van Terry Priem in dit geval. Samen met deze topchef zijn wij aan de slag gegaan met het maken van dit (kook)boek met daarin 41 lokale gerechten van de deelnemende landen aan het Songfestival. We zouden echter onszelf niet zijn als we de gerechten geen Rotterdamse twist zouden geven. Ervaar de gerechten en de rest van dit boek als onze smaak. De smaak van Rotterdam, de stad die met zoveel talen, gezichten en meer dan 175 nationaliteiten is uitgegroeid tot een echte wereldstad.

  • Kijk hier waar je het boek kunt lenen of koop het bij de boekhandel in de buurt.
  • Ook vertaald in het Engels

 

Job en Perry Een klootzak-proof kookboek door Job Pattinasarany en Perry de Man

Job Pattinasarany en Perry de Man zijn bekende gezichten voor mensen die naar de kookzender 24-kitchen kijken. Ze hebben daar een succesvol kookprogramma waar ze op hun eigen no-nonsens manier voor iedereen maakbare gerechten maken. Het klootzak-proof kookboek is een gevolg van hun kookactiviteiten. Samen staan ze al een aantal jaren in een restaurant in Rotterdam en hun 'geen woorden maar daden' mentaliteit zien we door het hele boek terug. Dat er in Rotterdam veel nationaliteiten samen wonen en eten maakt dat we veel verschillende keukens terugzien. Het boek sluit af met een lijst van (culinaire) zaken in Rotterdam die een bezoek waard zijn.
Bekijk de Rotterdamse koks Job Pattinasarany en Perry de Man bij op1
Job Pattinasarany en Perry de Man op 24Kitchen

  • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen of koop het bij de boekhandel in de buurt.   

Kookboek van Rotterdam door Karen Groeneveld

Rotterdammers zijn geen mietjes. Niet dan, ja toch? Haagse bluf? Vergeet het maar. Utrechtse theerandjes? Dacht het niet. En van de manier waarop ze in 020 haring eten, moeten Rotterdammers echt niets weten. Het is niet vreemd dus dat de Kapsalon alleen maar in Rotterdam kon ontstaat. Of dat de uierboord (aka ‘broodje koeientiet’) nog alleen daar wordt gegeten. Maar we kennen ook nog het bloedbroodje, het Rotterdammertje (worstje), krotenmosterd, het bekende bakkie pleur en de Rotterdamse harde fluit. En nog veel meer lekkernijen uit Rotterdam en omgeving. Het Kookboek van Rotterdam is een nostalgisch geïllustreerd boek met recepten en verhalen uit het Rotterdamse. Eerder verschenen in deze reeks kookboeken over Amsterdam (ook in het Engels), Utrecht en Den Haag.

  • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen.

Stadskookboek Rotterdam door Wim de Jong en Frank van Dijl

Verliefd op haar hoogbouw. Op haar schitterende rivier. Verliefd op al die leuke, onopgesmukte Rotterdammers die er wonen. En natuurlijk op al die bijzondere restaurants, eethuisjes, lunchzaken en foodfestivals die de stad tegenwoordig rijk is. Vrijwel elke week komt er wel weer eentje bij. Niet voor niks bestempelen buitenlandse media als CNN, BBC en The New York Times Rotterdam als de nieuwe internationale hotspot.
In het Stadskookboek Rotterdam nemen foodjournalisten Wim de Jong en Frank van Dijl je mee hun lievelingsstad in. Ontdek in hun kielzog de buurtjes en adressen die ertoe doen. Maak kennis met de spraakmakende chefs die Rotterdam haar eigenzinnige culinaire smoel bezorgen. En leer van echte Rotterdammers koken op z'n Rotterdams. Stoer, spannend, hartstochtelijk en easy als de Rotterdammers zelf.

  • Bekijk hier waar je de 1e druk van het boek kunt lenen.
  • Bekijk hier waar je de 2e druk van het boek kunt lenen.

Rotterdams Straatvoer door Erik van Loo

Erik van Loo, meester-kok en eigenaar van 2 sterren Restaurant Parkheuvel, struint Rotterdam af op zoek naar straatvoer. Met in zijn kielzog z’n vaste fotograaf Robbert So Kiem Hwat. In dit boek geeft de stad haar geheimen prijs. En de tweesterrenchef zijn recepten, als antwoord op het Rotterdamse straatvoer. Een inspiratieboek om je vingers bij af te likken.

  • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen.

Rotterdams kookboek door Linda Roodenburg

De vernieuwde, vijfde editie van het Rotterdams Kookboek, het culinaire standaardwerk voor álle Nederlanders. Iedereen eet pasta, rijst en aardappels. Turkse pizza is net zo populair als patatje oorlog en de kapsalon is alom bekend als origineel Rotterdamse caloriebom. Maar er zijn veel meer ingrediënten en gerechten die níet iedereen kent. Wat zijn dat voor knollen in de bakken voor de Surinaamse toko's? Wat ruiken we toch in Afrikaanse winkels? Wie eten er varkensoren en harde kippen? Wat zijn paradijskorrels, hoeveel afrodisiacum zit er in ras-el-hanout en werkt dat ook? Wat eten Eritreërs - waar ligt Eritrea eigenlijk? - en wat vieren ze al honderden jaren op 11 september? Voor het antwoord op deze en vele andere vragen ging Linda Roodenburg op zoek naar koks en kokkinen uit verschillende culturen die in hun eigen omgeving geroemd worden om hun kookkunst. Ze beschrijft hun levens en verhalen, de winkels waar ze boodschappen doen en ze noteerde de recepten van hun favoriete gerechten. Samen met fotograaf Carel van Hees volgde ze hen voor, tijdens en na een bijzondere maaltijd voor familie en vrienden.

  • Bekijk hier waar je het boek kunt lenen.

Meer lezen