Skip to main content

Je hoeft je deze zomer niet te vervelen

Begin juli plofte er een brievenbuspakket met een enorme klap op de deurmat. Ik had er al een tijdje naar uit gekeken en toen het er eindelijk was scheurde ik nieuwsgierig de envelop open.
In de envelop trof ik een boek aan vol met ideeën om dingen te maken en te ontdekken, bedoeld voor kinderen en ook een beetje voor hun ouders en andere volwassenen. Soms moeilijke, soms vieze en zelfs een paar ideeën die best een beetje gevaarlijk zijn. Maar dat maakt dit boek zo leuk: Het grote zomer thuisblijf klooiboek.

Het leuke van Het grote zomer thuisblijf klooiboek is, dat je er mee kunt doen wat je zelf wilt.
Er staan geen echte opdrachten in, maar wel heel veel leuke ideeën. En welke je kiest bepaal je helemaal zelf. Ga, het liefst samen, aan de slag en ontdek wat je kunt met touw, tape, ijzerdraad, een haaknaald, een vergrootglas en aardappelen. Maak stickers, taper een muur, maak een blauwdruk, een minifilm, een robotarm of een apenvuist… Het laatste noemden we, toen ik nog als koksmaat meevoer op een groot zeilschip, een apenkloot. Maar dat terzijde.

 

Zolang de voorraad strekt, kun je het boek voor € 5,- bestellen bij Uitgeverij Pica.
Vanaf ongeveer 15 juli 2020 is het op de website lekkersamenklooien.nl gratis te downloaden.

Klooien

Klooien is niet zomaar een beetje knutselen. Als je klooit maak je dingen, ontdek je hoe dingen werken en leer je verschillende gereedschappen te gebruiken. Daarom begint Het grote zomer thuisblijf klooiboek met 50 gereedschappen die kinderen ooit een keertje moeten hebben uitgeprobeerd. En wij ook! Heb jij wel eens een haaknaald gebruikt, of een (hand)boor, of een breadboard?  Hout gehakt met een bijl, gefotografeerd met een echte fotocamera, gezaagd, gekleid, geboord, gebakken, gesnoeid? Ik wel. ;o)

In het Het grote zomer thuisblijf klooiboek kun je de door jou gebruikte gereedschappen afvinken.
Maar je kunt de 50 gereedschappen ook als poster downloaden, printen en boven je bed hangen.

makersmaken lidwoorden 1024x724

Tapenen, woest haken en wild plakken

Tapenen

Misschien ben je ze de afgelopen maanden ergens tegengekomen? Grote mozaïeken op stoepen, gemaakt met tape en stoepkrijt.
Heb je geen idee? Bekijk dan de Facebookpagina van De beweegkalender. In een filmpje leggen ze uit hoe je deze mozaïeken maakt.

Maar ...  met tape zelf kun je ook tekenen, tapenen. Zonder verf maak je graffiti op de stoep of tegen een muur. Binnen, maar vooral buiten! Lekker tekenen met afplakband. In het boek staan hele grappige voorbeelden, maar leuker nog is als je je eigen plakgraffiti maakt.
Wel vragen of het mag!
En wil je een echte tapeprofessional worden? Bekijk dan hier de handleiding uit de klooikoffer tapenen.
Is je tapening af, maak een foto en deel hem op Twitter, Facebook of Instagram en gebruik de hashtag #taperen.

Woest haken

Haken doe je met wol of katoen en een haaknaald. Heb je het nog nooit gedaan? In Het grote zomer thuisblijf klooiboek wordt uitgelegd hoe het werkt. Een beetje oefenen met verschillende steken en dan zelf aan de slag. Met  plastic, gras, touw of gekookte spaghetti. En de haaknaald kun je dan van de 50 gereedschappen afvinken. Geen haaknaald in de buurt? Probeer je het toch met je vinger.
Mocht je een nieuwehobby hebben ontdekt, kijk dan is in de bibliotheek. We hebben best veel haakboeken.

plasticzak 1024x256

Wild plakken

KnipselLijm, je hebt het in alle soorten en maten. Papierlijm om te knutselen, de beroemde pritstift bijvoorbeeld. Maar ook houtlijm, secondelijm  of solutie voor het plakken van fietsbanden. Je hebt vast wel een paar soorten lijm in huis. Nee! Geen probleem want met gelatine (of agar agar), poedersuiker en water maak je heel eenvoudig zelf lijm.
Als je op een vel papier met watervaste stiftten tekeningen maakt (vergeet de stippellijntjes niet voor het uitknippen) en aan de andere kant het vel insmeert met je eigen lijm (wel goed laten drogen) en de tekeningen uitknipt… hopla, je eigen stickers. Gewoon de lijmlaag met je tong nat maken en plakken maar.

Niet kopen, zelf maken

Mijn favoriet, als koksmaat, gaat over 50 dingen die je kunt kopen, maar ook zelf kunt maken.
Afgelopen weekeind heb ik zelf chips met een dipsaus gemaakt. Daarvoor heb ik eerst, met het recept uit Het grote zomer thuisblijf klooiboek, mayonaise gemaakt. Door de mayonaise heb ik voorzichtig in beetje kerriepoeder geroerd. Net genoeg om de mayonaise een smaakje te geven. Met de kaasschaaf heb ik dunne schijfjes van een vastkokende aardappel gesneden en die schijfjes voorzichtig in de olie gefrituurd. Helaas ben ik vergeten een foto te maken. Gelukkig staat ook het recept voor chips in Het grote zomer thuisblijf klooiboek.

nietkopenzelfmaken

Lekker samen klooien

De maker van het boek, Astrid Poot, is samen met Peet Sneekes, de grondlegger van Stichting Lekkersamenklooien:

Stichting Lekkersamenklooien zet zich in voor het hervinden van de juiste plek van maken in ons leven en onderwijs. We schrijven blogs, geven lezingen, adviseren onderwijsinstellingen, musea en anderen en ontwikkelen producten. (Boeken, publicaties, maak-sets als de Klooikoffers en meer.) Lekkersamenklooien heeft geen winstoogmerk en maakt haar uitingen gratis beschikbaar via de website Lekker Samen Klooien.

Alles wat op de website Lekker samen klooien staat, kun je downloaden en uitprinten. Zoals het Dikke Boek over Gereedschap dat hoort bij de poster met 50 gereedschappen. In de verschillende hoofdstukken, met zus en broer Ro en Max in de hoofdrol, gaan over verschillende gereedschappen. De ontstaansgeschiedenis en de mooie verhalen die er bij horen.

4posters 1024x614Zelf word ik heel blij van de Minimaakcursussen.
Tot nu toe heeft Astrid er vier gemaakt:

  • Het afbreekmes;
  • Het lijmpistool;
  • Elektronica;
  • De soldeerbout.

Met de laatste, de soldeerbout, heb ik zelf leren solderen! Het is de bedoeling dat van alle 50 gereedschappen een minimaakcursus komt.

En verder...

Cover Bo bouwt een bootLeen het boek Bo bouwt een boot in de bibliotheek. De opa van Bo woont aan de andere kant van de rivier, maar de brug wordt gesloopt. Samen met Mees bouwt Bo een boot voor opa. Met klustips. Vanaf ca. 10 jaar.
Bo bouwt een boot is inmiddels uitverkocht. Wel kun je het lenen in de bibliotheek. Het gereedschapskatern kun je gratis downloaden bij Lekkersamenklooien.

Studio Het Klokhuis10384.w1220.r450 173.76f8caf is het creatiefste gedeelte van de Klokhuiswebsite! Je vindt hier van alles om zelf te maken en te doen. Van proefjes tot baksels. Experts geven je tips om nog handiger te worden en je kunt mee doen aan wedstrijden! Je kunt thuis lekker aan de slag, maar op school is het natuurlijk ook een feest! Speciaal voor scholen hebben we ook docent accounts, en een pdf met alle stappen om te printen!

124x151Koop of leen het boek Maken in de klas. Het boek geeft antwoord op belangrijke vragen: waarom maakt maken gelukkig? Hoe past het in de klas en in de les? Hoe ga je om met de verschillen tussen kinderen?

Maken in de klas staat boordevol voorbeelden van leraren die in prachtige projecten maken succesvol koppelen aan taal, techniek, kunst en natuurwetenschappen en het zo een goede plek in het curriculum geven. Verder vind je in het boek inspirerende tekeningen, foto's en verhalen van experts, die elke leraar helpen om concreet met maakonderwijs aan de slag te gaan op een manier die bij haar of hem past.

Ten slotte

Zomaar beginnen met met maken of klooien is best lastig. Eigenlijk hebben kinderen gewoon een duwtje in de goede richting nodig. Dus ga samen aan de slag met Het grote zomer thuisblijf klooiboek. Samen spelen, dingen doen en uitproberen.

Vind je het toch lastig om te beginnen? In de zomervakantie kunnen kinderen van 9 tot en met 12 jaar terecht bij Maakplaats010. Kinderen kunnen luchtkastelen bouwen in VR, stop motion met klei en de iPad of stadstekeningen maken in 3D. Kijk hier voor de data, tijden en kosten. Je moet wel reserveren! Je vindt Maakplaats010 op de eerste verdieping van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat 110, tegenover de Markthal in het centrum van Rotterdam.

PS
Alle illustraties in deze blog zijn gemaakt door of voor Astrid Poot.

Meer lezen