Skip to main content

Van 5 tot en met 16 oktober gaan we lekker naar buiten op avontuur in de natuur, want de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-Ga-Groen!

Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden. Veel van deze boek kun je lezen of lenen in de bibliotheek. Maar wist je dat je online ook veel natuurboeken kan vinden? Wij gingen op zoek en selecteerden ze voor je.

De online bibliotheek 

Als je lid bent van de bibliotheek kan je e-books en luisterboeken in de online bibliotheek. Als jeugdlid mag je elke drie weken maximaal 10 e-books en 10 luisterboeken lenen. Je kunt ze lezen of luisteren via de online Bibliotheek-app die je gratis op je telefoon of tablet installeert.

E-books voor 6-8 jaar

Britt bij de bijen door Britt van Marsenille en Katrien Vanderlinden

Wist jij dat een bij ruikt met haar voelsprieten? En weet je wat het verschil is tussen bijen en wespen? Hoe leven bijen en hoe maken ze honing? Welke bloemen vinden ze lekker? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe kan jij bijen redden? Bijen zorgen er namelijk voor dat wij lekker kunnen eten: meer dan de helft van wat op ons bord ligt, hebben we aan hen te danken. Dat er wereldwijd volledige bijenvolken sterven, is dan ook een groot probleem.

Je kunt dit e-book hier lenen

Het jaar rond door Evelien van Dort en Danielle Schothorst

Lucas en Noor wonen met hun ouders, oma en hond Roska aan de rand van een dorp vlak bij de rivier. Samen beleven ze grote en kleine avonturen. Zo krijgt Noor een rode fiets voor haar verjaardag, en gaan ze op bezoek bij de pasgeboren lammetjes. In het boek ga je het jaar door, en komen alle feestdagen aan bod: Sint Maarten, Sinterklaas, Advent, Kerstmis, Pasen en nog veel meer.

Je kunt dit e-book hier lenen

De wind in de wilgen door Kenneth Grahame en Ernest H. Shepard

Het is lente. Aan de oever van de rivier genieten Mol en Rat van het zorgeloze leven. Ze picknicken, maken tochtjes in Rats roeiboot, en Rat vertelt Mol alles over de wijde wereld. Bijvoorbeeld over het Wilde Woud, waar gevaarlijke dieren wonen, over Das, die nooit bezoek wil, en over de rijke Pad, die in het mooiste en grootste huis in de omtrek woont.
Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Het dikke vaderlandse dierenboek door Marianne Busser en Ron Schroder

Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over alle wilde dieren die je in Nederland en België kan vinden. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een mannetjeshaas een rammelaar heet? Of dat de baby's van een zwangere hermelijn pas na 300 dagen in haar buik beginnen te groeien?

Je kunt dit e-book hier lenen

Het dikke dierenboek door Marianne Busser en Ron Schröder

Wist je dat de tong van een giraf zo lang is dat hij ermee in zijn oren kan peuteren? Wist je dat een ijsbeer antislippoten heeft? En wist je dat een gorilla enorm kan smullen van zijn eigen poep? Wist je dat een jachtluipaard wanneer hij heel hard rent het állersnelste roofdier is dat men op aarde kent. Kangoeroes die vechten met elkaar van tijd tot tijd en ze houden met z'n tweetjes dan een echte bokswedstrijd.

Je kunt dit e-book hier lenen

Het dikke kriebelbeestjesboek door Marianne Busser en Ron Schröder

Een grappig en leerzaam boek met daarin heel veel versjes en weetjes over insecten en andere kleine kriebelbeestjes. Zowel kinderen als volwassenen zullen zich verwonderen over alle bijzondere dingen die zich in de natuur afspelen. Want wie wist er bijvoorbeeld dat een huisvlieg proeft met zijn pootjes? Of dat een hommel zichzelf warm kan bibberen als hij het koud heeft?
Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Overal en ergens..., door Arend van Dam

Overal en ergens... reist door de twaalf provincies en vertelt over alles wat ons land zo bijzonder maakt: de duinen, de dijken, de sluizen, de havens, de polders en de bollenvelden.
Voorlezen vanaf ca. 7 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Hoog in de hut door Vivian den Hollander

Sem stuurt Fien een brief. 'Kom je naar me toe?' schrijft hij. 'Ik ben in de tuin.' Fien gaat er gauw heen. Waar zou Sem zijn? Ze ziet hem in een boomhut en ze klimt langs een touw naar hem toe. Maar dan breekt het touw. Wie helpt hen uit de hut? Vanaf ca. 6 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

 

Voor 9 - 12 jaar

Stem op de okapi door Edward van de Vendel

Is de okapi ook jouw lievelingsdier? Lees over de zonnestrepen op zijn billen en over een wonderlijk okapi-geluid. Met weetjes, gedichtjes, een interview met een okapiverzorger en veel kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Van honingbij tot hagelslag door Joël Broekaert

Verrassend boek over ons eten en hoe het groeit, met bijzondere illustraties. Van honingbij tot hagelslag laat in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

De grote paddenstoelengids voor onderweg door Ewald Gerhardt

De grote paddenstoelengids van Ewald Gerhardt is even compleet als compact. Je vindt in dit boek ruim 1000 soorten paddenstoelen beschreven en met foto afgebeeld, en er worden daarnaast nog eens 200 soorten kort vermeld. Inclusief alle benodigde informatie over kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid.

Je kunt dit e-book hier lenen

De vogel top 100 van Nico de Haan en Elwin van der Kolk

In de stad, op het platteland, in het bos en langs het water kun je veel vogels spotten. Sommige herken je meteen, andere lijken op elkaar. Met deze gids leer je 120 vogels kennen die je in ons land tegen kunt komen. Wie dit boek gelezen heeft, mag zichzelf dus zeker een vogelkenner noemen! Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Een bomvolle boomhut door Paul van Loon

Bundeling van drie verhalen over Daniël en zijn zus Suzina, die midden in de dierentuin een geheime boomhut hebben, de Leeuwenkuil. Vanuit hun boomhut lossen ze mysterieuze inbraken en diefstallen op - maar kunnen ze er ook een prinses ontvangen?
Vanaf ca. 9 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

De gevaarlijke tocht door Dirk Nielandt en Marjolein Pottie

Gies bouwt graag kampen en weet alles van de natuur. Tijdens de zomer gaat hij op kamp. Samen met andere kinderen leeft hij een hele week in de natuur. Ze slapen er in zelf gemaakte tenten en gaan op trektocht. Maar dat gaat helemaal fout: een onweersbui, de leider die zijn been breekt, de groep die verdwaalt... Wat nu?
Vanaf ca. 8 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen.

Zij de cobra? Wij de adder! Geert-Jan Roebers

Wist je dat er ook in Nederland coole dieren in de natuur te zien zijn? Vergelijk het konijn maar eens met het stokstaartje in het zuiden van Afrika en de vos met de coyote in Noord-Amerika. Op deze manier worden dertien diersoorten met elkaar vergeleken. Met leuke weetjes, kleurenfoto's en tekeningen.
Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Tim de kleine boswachter door Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch en Emanuel Wiemans

Tims vader is boswachter. Hij heeft Tim van alles geleerd over het bos en de dieren die er wonen. Wanneer Tim voor zijn verjaardag een echt boswachtersuniform én een ‘Turbotrapper’ cadeau krijgt, is hij net als zijn vader een echte boswachter. En in het bos is altijd genoeg te doen! Zo kun je hutten bouwen en in plassen stampen. Maar lukt het Tim ook om een gewonde kauw er weer bovenop te helpen? Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vriendinnetje Tippi die misschien óók wel boswachter wil worden.

Je kunt dit e-book hier lenen.

Het zonnige zomerboek

In deze heerlijke dikke bundel vind je vrolijke voorleesverhalen over het vieren van de zomer. Over zeemeerminnen op het strand, bootje varen in je eigen woonkamer, met een olifant op fietsvakantie gaan, uit de hand gelopen watergevechten en ijsjes om van te smullen.

Je kunt dit e-book hier lenen.

Kidsweek feiten en fabels door Lotte Stegeman

Wist je dat er vogels zijn die niet kunnen vliegen? En dat er dieren zijn die een zomerslaap houden? Lees allerlei weetjes en fabels over dieren uit de hele wereld. Met records, quizjes of iets een feit of fabel is en moppen.
Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Bibi's doodgewone dierenboek door Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel

Aan sommige dieren ben je zo gewend dat je niet meer de moeite neemt te zien hoe ongewoon ze zijn. Maar als je nou eens even stil zou blijven staan, een minuut of wat, dan ontdekte je dat er onder sommige schubben, vachtjes, velletjes, veren en dekschilden ware schatten verborgen zitten. De teek een schat? Ja, zelfs die.
Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Onze toekomst is nu! door C. Hecking, C. Schönberger en I. Sokolowski

Wees een held, red de wereld! Hoe dan? In dit boek laat Greta Thunberg zien hoe zij dat aanpakt. Greta is inmiddels een bekende actievoerder, maar toen ze voor het klimaat begon te strijden, was ze helemaal alleen. Greta's verhaal laat zien dat iedereen kan helpen. En daarvoor hoef je je echt niet in allerlei ingewikkelde bochten te wringen. Kijk maar bij de tips in dit boek, dan zie je hoe snel je al een verschil kunt maken. Dus doe mee, want ook jij bent belangrijk in de strijd om onze planeet te redden!
Vanaf ca 10 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen

Hé aardbewoner! door Marc ter Horst

Wat doen die inktvissen hoog in de bergen? Waarom maakt iedereen zich zo druk over klimaatverandering? Reis mee naar woestijnen en regenwouden en ontdek hoe de aarde is ontstaan en zich heeft ontwikkeld. Met speelse kleurenillustraties en hardkartonnen omslag.
Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

Je kunt dit e-book hier lenen.

Meer lezen