Skip to main content

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen, kijken, luisteren en doen

De Kinderboekenweek 2022 is gi-ga-groen! In bomen klimmen, diersporen zoeken in het bos, zandkastelen maken of vliegeren op het strand, een hut bouwen, picknicken in het park, vogels spotten of een moestuintje maken in je eigen tuin. De natuur is overal om ons heen. Buiten is er van alles te ontdekken en te doen.

Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden, maar ook leuke podcasts om te luisteren, filmpjes om te kijken en heel veel leuke dingen om te doen. Dus hier vind je geen boeken, maar dingen om te kijken, te luisteren en te doen.  En natuurlijk  hebben we ook leestips voor je verzameld, zowel digitaal als fysiek. Bekijk ze hier:  

Kijken 6-8 jaar

Beestenbrigade

In dit vrolijke, inspirerende en educatieve tv-programma voor én met kleuters staat dierenwelzijn en het zorgen voor dieren en natuur centraal. Boswachter Tim trekt het land in om de natuur een handje te helpen.

Je kunt de serie hier bekijken

1 Minuutje Natuur

Animatiefilmpjes waarin kinderen in 1 minuut vertellen over hun beleving van de natuur.

Je kunt de serie hier bekijken.

Kijken 9-12 jaar

Boswachter

Lisa volgt boswachter Bart Zwiers van Natuurmonumenten van Landgoed De Braak in Groningen. Ze maken samen een paddenpoel schoon en snoeien struiken. En we zien de binnentuin van het Martiniziekenhuis.

Bekijk de aflevering van het Klokhuis hier.

Nationaal Park De Biesbosch

Janouk gaat met de kano op expeditie in de Biesbosch. Boswachter Thomas neemt haar mee naar een beverburcht. Ze overnachten in een tentje in een verwilderd bos en gaan ze op zoek naar de zeearend.

Bekijk de aflevering van het Klokhuis hier.

National Geographic Junior Nederland

Het kanaal om alles te leren over de wereld, onze planeet en dieren. Een veelal terugkerend thema is het milieu. Er staan ook quizzen op die je ook met het hele gezin kunt spelen en soms ontdekken kijkers de wereld aan de hand van grappige video's zoals racen tegen een kameel. Door mee te kijken leer je als ouder ook nog eens nieuwe dingen!

Bekijk hier het kanaal van National Geographic Junior op YouTube.

Luisteren

Brul | Dé podcast uit de dierentuin

In deze podcast geeft DierenPark Amersfoort je een kijkje in de wereld van de dieren en de dierverzorgers. Leuk voor dierenliefhebbers van alle leeftijden!

Luister hier naar deze podcast.

Stokstaartjes | podcast voor nieuwsgierige kinderen over wetenschap

Ga je mee op ontdekkingsreis miljoenen jaren terug in de tijd? De eerste serie van Stokstaartjes - dé wetenschapspodcast voor en door kinderen - gaat over dinosaurussen. In vier afleveringen stellen zes kinderen acht vragen over dino's. En met die vragen zijn we op onderzoek uit gegaan. We spreken professor Anne Schulp, paleontoloog van museum Naturalis, we gaan naar een reptielenopvang, naar een kippenboerderij én naar Teylers museum, waar we een wel heel bijzonder fossiel bestuderen.

Luister hier naar deze podcast.

Doen

Kralingse bos

Er is zoveel te doen en beleven in het Kralingse Bos! Je kan heerlijk wandelen, naar de kinderboerderij of het hertenkamp, wil je klimmen of klauteren dan kan dat in een van de vele bomen of speeltuintjes. Loop langs het strand op het strandbad en kijk op grote hoogte uit over de Plas in de uitkijktoren of ga in het Bos op zoek naar kastanjes. De heemtuin moet je gezien hebben, een heel bijzonder stukje natuur met vlonders over het water en als je daar toch in de buurt bent, misschien kan je vissen spotten bij de vistrappen.

Meer weten? Kijk op de website van het Kralingse Bos.

Trompenburg Tuinen & Arboretum

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een prachtige botanische tuin aan de rand van centrum Rotterdam in de wijk Kralingen. Bij de balie van het entreegebouw kun je een bijzondere doe-tocht kopen. Door middel van spannende verhalen via QR-codes, foto's en leuke opdrachten wordt je door de tuin meegenomen in een stukje geschiedenis van Trompenburg. Voor de jongste bezoekers is er een zoekplaat, waarmee ze in de tuin op zoek kunnen gaan naar de meest iconische planten en dieren.
Tijdens schoolvakanties en feestdagen zijn er geregeld extra kinderactiviteiten.

Meer weten? Kijk op de website van Trompenburg.

Eiland van Brienenoord

Het eiland van Brienenoord is een natuureiland met bos, grasvlakten, open water en poelen. Het mooiste stukje ligt pal onder de Brienenoordbrug: de getijdengeul waar bij eb en vloed het water door zandplaten in- en uitstroomt. Bij een tocht over het eiland kom je Schotse Hooglanders tegen. Ze zijn tam, je kunt er gewoon langs lopen, maar voeder ze niet.
Met kinderen bezoek je de avontuurlijke natuurspeeltuin De Blije Bij.
Of Buitenplaats Brienenoord, een denk-, werk-, maak- en speelplek voor alle leeftijden

Meer weten? Kijk op de website van Buitenplaats Brienenoord.

 

Belevenisboerderij Schieveen

Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

Meer weten? Kijk hier.

Natuurspeeltuinen Rotterdam

Avontuurlijk buiten spelen in Rotterdam! In Rotterdam zijn drie Natuurspeeltuinen.

 • Natuurspeeltuin Terbregge
  In deze groene speelplek in de wijk Nieuw-Terbregge kunnen de kinderen volop spelen, rennen en met takken hutten bouwen. Op zondag zijn er regelmatig leuke activiteiten voor jong en oud.
  Meer weten? Kijk hier.

 • De Speeldernis
  Midden in Rotterdam Noord ligt De Speeldernis, een van de eerste natuurspeeltuinen van de regio. Een avontuurlijk terrein vol bomen, takken, riet, water en zand waar de kids volop kunnen spelen. Ook is er een kampvuurplaatsen een kiosk en staat er een tipi op het terrein.
  Meer weten? Kijk hier
 • De Blije Bij - Eiland van Brienenoord
  Onder de van Brienenoordbrug vind je een bijzonder natuurgebied, met Schotse Hooglanders én uitzicht op de skyline van Rotterdam. Kids kunnen hier hun energie kwijt in natuurspeeltuin De Blije Bij met boomstammen, rivierzand en wilgentakken. Ook is er een klimrek, bijenhotel, nestschommel en een wilgentunnel. De ingang is via de volkstuinvereniging.
  Meer weten? Kijk hier.

En verder...

Natuurmonumenten

OERRR brengt je naar plekken waar je avonturen beleeft. Waar je de natuur ruikt, voelt en proeft. We noemen dat Speelnatuur. Op deze pagina vind je een overzicht van alle Speelnatuur van OERRR en andere speelplekken bij de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Meer weten? Kijk hier.


Help de dieren als Rangers van het Wereld Natuur Fonds

Wil jij ook weten hoe we de koala's in Australië kunnen beschermen? Of hoe al dat plastic in de zee terecht komt? Enne… hoe hard rent een cheetah eigenlijk? En wil je graag iets doen voor het klimaat, bedreigde wilde dieren en de natuur? Word dan een echte Ranger! Zo help je de aarde, met alle wilde dieren en prachtige natuur, te beschermen.

Meer weten? Kijk hier.


App Los in ’t bos

Naar buiten allemaal, want Los in ‘t bos is een app die je buiten speelt op een smartphone. De app maakt gebruikt van augmented reality waarmee een virtuele laag op de werkelijkheid wordt gezet. Je ziet dus wel waar je bent, maar in je scherm verschijnt ook het spel.

Meer weten? Kijk hier.


App Vossenstreken

Buitenbaas Robin neemt je met de app Vossenstreken mee de Brabantse natuur in. Ga samen op pad en krijg onderweg opdrachten waarmee je badges kunt verdienen. Kies één van de diverse Vossenstrekenroutes en maak vervolgens een keuze uit thema’s als Bosbewoners, Klauteren en Klimmen, Kriebelende Kruipers en meer. De app is continu in ontwikkeling. Check de website www.vossenstrekenapp.com voor meer informatie en nieuwe routes.

Meer weten? Kijk hier.


Wandelen

Met de app Troovie maak je een eigen wandelspeurtocht  in de omgeving.
Zin in meer actie? Met de App Perfect Earth Animal kun je naast een wandeling ook nieuwe dierkaarten verzamelen

Op zoek naar meer wandeltips? Op de website van kidsproof vind je een overzicht van uitjes in de natuur. Verder staan er op de website van Natuurstad acht bijzondere kinderboerderijen en veertien inspirerende (school)tuinen die je samen kunt bezoeken. Hier leer je samen van alles over de natuur, het milieu en duurzaamheid.

Meer lezen