Skip to main content

De Boekenkast Van... Nikki Kamps

In de serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende en handige lees- en luistertips. Want de beste aanbevelingen zijn immers persoonlijke adviezen.  

Op 7 augustus begint de Pleinbioscoop, al 32 jaar het grootste openluchtfilmfestival van Rotterdam. Daarom vertelt Nikki Kamps (Hoofd Programma, Strategie en Marketing van de Pleinbioscoop) graag over haar favoriete lees- luister- en kijktips.
'Ik was net van de middelbare school toen ik begon met werken voor de Pleinbios, inmiddels meer dan 10 jaar geleden. Ik vind het een mooie manier om mijn hart voor Rotterdam te laten spreken. Meer dan 3.000 Rotterdammers samen op een plein — alle wijken vertegenwoordigd — die samen muisstil van een film genieten. Dat is geweldig om te zien. En dat soort ontmoetingsplekken zijn belangrijk voor de stad als gemeenschap.

De bibliotheek is ook zo’n plek waar je Rotterdam echt kan voelen. Pensionado’s die schaken in de foyer, gezinnen die een nieuwe lading kinderboeken komen lenen en studenten die de stilte gebruiken om te blokken voor een examen. De bieb is schaarse openbare ruimte waar je samenkomt met mensen die je niet kent, maar waar je wel de stad mee deelt. Daar voel je je deel van een geheel.

De volgende boeken en films zijn voor mij tijdloos goed:

1. Film: 'La Grande Bouffe' - Marco Ferreri

Als tiener heb ik deze dvd eens bij de bieb geleend, ik hoop dat ‘ie nog steeds in de kast staat. Dit is een fantastische film. De muziek, de acteurs (Marcello Mastroianni), de sfeer, de complete gekkigheid van het verhaal. Een vriendengroep van oudere mannen komt samen in een landhuis met één doel: zichzelf doodeten. Met enorme hoeveelheden voedsel, drank, sigaretten en (het blijft Frans) seks proberen ze op een bizarre manier de pijp uit te gaan.

2. Kookboek: 'Simpel' - Yotam Ottolenghi

Ik houd ontzettend van koken, maar zelfs voor mij zijn de ingrediëntenlijsten van Yotam Ottolenghi vaak een stapje te ver. Al die specerijen en kruiden, dat kunnen mijn keukenkastjes en mijn portemonnee niet aan. Dit boek is anders. Oprecht simpel, maar wel Ottolenghi.

3. Podcast: 'De Brand in het Landhuis' - Simon Heijmans

Als je nog nooit een podcast hebt geluisterd, dan is dit een perfecte om mee te beginnen. Zo spannend dat je bijna niet kunt geloven dat het én waar gebeurd is én in Nederland plaatsvond. Spanning en intrige, moord en samenzweringstheorieën. En dat in Brabant ca. 2003.

4. Boek: 'Norwegian Wood' - Haruki Murakami

Een klassieker, maar door mij pas kortgeleden ontdekt als het ultieme zomerboek. De geweldige combinatie van Japanse en Westerse cultuur maakt dit boek enorm toegankelijk, ook als je weinig van Japan weet. Er gebeurt eigenlijk niet zoveel, maar je gaat er helemaal in op.

5. Film: 'WAD, overleven op de grens van water en land' - Ruben Smit

Ik heb deze film gezien in het kleine bioscoopje op Terschelling, waar zelfs de eilanders ademloos zaten te kijken. Ik denk dat het goed zou zijn als alle Nederlanders deze film zien, omdat je dan voelt hoe bijzonder en belangrijk het Waddengebied is. En dat het veel méér is dan alleen dat stukje zee tussen de Afsluitdijk en de Waddeneilanden, zoals ik vroeger dacht. En omdat het gewoon hele mooie plaatjes zijn, heel plezierig om naar te kijken.


En op de Pleinbios dit jaar?

Ons programma is het beste van het afgelopen filmjaar, een mix van arthouse-toppers en de betere Hollywood-kaskraker. 19 films waarvan je denkt: “ja, die wilde ik nog graag zien!” Voor de film begint draaien we korte voorfilms van veelal Rotterdamse filmmakers. Bekijk het programma op https://pleinbioscooprotterdam.nl/.