Skip to main content

De Boekenkast Van ...Lotfi El Hamidi

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers vijf mooie, verrijkende, ontroerende en handige lees- en luistertips. Dit keer vertelt Lotfi el Hamidi over zijn favorieten.

1. 'De kunst van het verliezen' - Alice Zeniter

Een schitterende roman over een jonge Frans-Algerijnse vrouw die een dwingende zoektocht onderneemt naar de voorgeschiedenis van haar familie. Haar grootvader blijkt een harki te zijn geweest, een collaborateur van de Fransen tijdens de Algerijnse Oorlog (1954-1962). Een gelaagd verhaal over keuzes maken in een onoverzichtelijke oorlog, gedwongen migratie, heimwee en identiteit, thema’s die vandaag de dag nog altijd de gemoederen bezig houden. Terecht bekroond met de Goncourt Prix des Lycéens.

2. 'If Beale Street Could Talk / Als Beale Street kon praten' - James Baldwin

Er zijn weinig schrijvers die de racismekwestie in de Verenigde Staten intelligenter en pregnanter onder woorden hebben gebracht dan James Baldwin. If Beale Street Could Talk (onlangs weer naar het Nederlands vertaald) is een ontroerend liefdesverhaal met een hoog realistisch gehalte. Baldwin neemt ons mee terug naar het troosteloze Harlem van begin jaren zeventig en schrijft indringend over het diepgewortelde racisme in de Amerikaanse samenleving en het institutionele onrecht dat daaruit voortvloeit. Op een trieste manier nog altijd even actueel.

3. 'De nieuwe feministische leeslijst' - Marja Pruis

Of ik een feminist ben? Ik zou zeggen per definitie, maar de vraag die schrijver literair criticus Marja Pruis opwerpt is net iets anders: wat houdt het feminisme nu eigenlijk in? Voor de bundel De nieuwe feministische leeslijst heeft Pruis een divers gezelschap denkers en schrijvers opgetrommeld die aan de hand van literatuur handvaten moeten geven aan een nieuwe generatie feministen. Het resultaat is een mooie en kritische leescanon waar de moderne feminist niet zonder kan. Tegelijkertijd ook een toegankelijke introductie voor lezers die niet of nauwelijks bekend zijn met feministische literatuur.

4. 'Habibi' - Craig Thompson

Wie visueel getrakteerd wil worden kan terecht bij het bijna 700 pagina’s tellende Habibi van de gelauwerde striptekenaar Craig Thompson. Een ontluikend liefdesverhaal in duizelingwekkende duizend-en-een-nacht-sferen, maar met een trieste ondertoon over een onttoverde wereld die ten prooi is gevallen aan de grillen van het materialisme. Met tal van verwijzingen naar oriëntalistische schilderijen uit de negentiende eeuw en spirituele verhalen uit de islamitische wereld heeft Thompson een sublieme graphic novel geleverd, een genre dat naar mijn idee nog altijd ten onrechte onderschat wordt.

5. Podcast: 'Haagse Zaken' - NRC

Veel mensen hebben de neiging om cynisch te zijn over de politiek, en neem ze het eens kwalijk. Maar politiek Den Haag is onder de oppervlakte ook een fascinerende wereld om te volgen. Nee, dat hoef je zelf niet te doen, daar hebben we de podcast Haagse Zaken voor, waarin de redacteuren van NRC de nieuwsgierige luisteraar wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof. De presentatie is in handen van de onvolprezen NRC-redacteur Lamyae Aharouay, dit jaar genomineerd voor een Tegel in de categorie ‘talent’.


Over Lotfi El Hamidi

Lotfi El Hamidi (1986) is historicus en sinds 2017 redacteur bij NRC Handelsblad met een vaste column op maandag en woensdag. In 2016 werd hij fellow bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Eerder gaf Lotfi geschiedenis en maatschappijleer op een middelbare school. Hij is regelmatig te vinden in de Centrale Bibliotheek.