Skip to main content

De Boekenkast Van... fietsfanaat Jos Hoevenaars

In onze serie 'De Boekenkast Van...' geven leuke Rotterdammers mooie, ontroerende en handige lees- en luistertips. Binnnenkort staat De Ronde Van Katendrecht weer voor de deur: hét wieler-event van Rotterdam. Muzikant, socioloog en gedreven amateurfietser Jos Hoevenaars deelt zijn daarom onmisbare tips voor de beginnende kijker, over de geheimen van het wielrennen.  

'Wielrennen is voor velen een ongrijpbare sport. Mensen die er niets mee hebben kunnen zich verbazen over de toewijding waarmee enthousiastelingen urenlang naar de televisie staren, voor een wielerkoers waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt. Tegelijkertijd is wielrennen voor veel mensen, waaronder ikzelf, misschien wel de mooiste sport die er is. Om te doen én om naar te kijken. Wielrennen is een sport die zich leent voor verhalen, en kan daarmee ook voor niet-sportminnend publiek aantrekkelijk zijn. Er is dan ook een schat aan biografieën, documentaires en literatuur die de verschillende verhalen binnen de sport vertellen. Hieronder een kleine verzameling die de nog niet geïnitieerde wegwijs kan maken in de aspecten die wielrennen zo interessant maken.'

1. 'De Renner' - Tim Krabbé

Dé klassieker in de Nederlandse (wieler)literatuur. Geschreven vanuit het perspectief van de auteur, oud-renner Tim Krabbé, volgen we het wel en wee van de renner tijdens een klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het verhaal neemt de lezer niet alleen mee in het verloop van een wielerwedstrijd en de tactieken die daarbij komen kijken, het beschrijft ook de mentale strijd die een renner levert met zichzelf: wilskracht, angst, twijfel, alsook bespiegelingen op het harde leven van een sportman.

2. 'Special: De Ronde' - VRT Eén

Al drie jaar op rij brengt de VRT een documentaire uit waarin op fantastisch geregisseerde wijze een inzicht wordt gegeven in een van de meest populaire koersen van de wereld: de Ronde van Vlaanderen. TV-Beelden van de koers, gecombineerd met beelden vanuit de ploegleidersauto’s, het commentaarhokje, vanaf de motor in de koers en vanuit de regiekamer geven een blik achter de schermen van het verloop van een wedstrijd. Zowel vanuit het perspectief van de sporters alsook hun ploegleiders en mecaniciens, de fans en alle mensen die meewerken om de uitzending van de wedstrijd mogelijk te maken. Vooral de special over de Ronde van 2018 is een aanrader.  

3. 'God of Duivel' - Peter Winnen

Wielrennen wordt gezien als een van de zwaarste sporten ter wereld. Niet geheel verrassend daarom dat de sport en doping onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Deze bundeling van korte stukjes die oud-renner Peter Winnen schreef voor NRC handelsblad begint chronologisch als wijlen Marco Pantani nog renner is, en eindigt met Lance Armstrong die zijn dopingverleden opbiecht bij Oprah. Winnen beschrijft de duistere wereld van de doping en een sport die renners tot het uiterste drijft.

4. 'VDB. Ik Ben God Niet' - Frank Vandenbroucke

VDB, de liefkozende bijnaam voor Frank Vandenbroucke, een van de grootste wielertalenten uit de Vlaamse geschiedenis. Deze biografie die een jaar voor dat VDB in Senegal op 34 jarige leeftijd overleed uitkwam beschrijft het turbulente leven van deze rockster van het Belgische wielrennen. Het is een levensverhaal vol hoge pieken en lage dalen met naast de wielersuccessen familieperikelen, rechtszaken, depressies, drugs en echtelijke problemen en zijn strijd met de Belgische roddelpers. Recent verscheen op Canvas een 7-delige serie op basis van dit boek over de Griekse tragedie van VDB’s leven: ‘van halfgod tot gevallen engel, van miljonair tot dakloze’.

Tot slot

'Wielrennen is een sport van verhalen voor en na de koers, maar het is ook een sport die fascinerend kan zijn om live te volgen. Een sport waarin renners en ploegen zowel de strijd met elkaar aangaan als (soms noodgedwongen) samenwerken. Met name de eendaagse klassiekers kunnen een prachtig toneel opleveren met strijd en samenwerking tussen renners onderling, ploegenstrategieën, winnaars, verliezers en letterlijk pijnlijke uitvallers. Om het 3D schaakspel van een wielerkoers enigszins te doorgronden is het aan te raden om eens een van de meer prestigieuze koersen te kijken met iemand die goed op de hoogte is van de rollen van verschillende renners, de ploegenstrijd en strategieën en alle verhalen rondom de wedstrijd die niet in beeld worden gebracht. Kijk mee en laat je verleiden!'


Over Jos Hoevenaars

Jos Hoevenaars is geboren en getogen Rotterdammer, muzikant, socioloog en gedreven amateurfietser. Na het afronden van zijn proefschrift aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is hij sinds 2017 weer terug werkzaam in zijn thuisstad als postdoc onderzoeker aan de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit. In zijn boekenkast vind je naast boeken over evolutie, religie en de mensheid het volledige oeuvre van Herman Hesse.