Skip to main content

PressReader

Met de online databank PressReader heb je toegang tot duizenden internationale kranten en tijdschriften, uit meer dan 100 landen en in 60 verschillende talen. Van The Washington Post, El Pais en Elle Decoration tot Top Gear, Wallpaper en Le Figaro, er zitten voor iedereen interessante titels bij. Wil je weten hoe het werkt? Lees dan snel verder. 

Hoe gebruik je PressReader?

PressReader is te vinden op de publiekspc’s in al onze vestigingen, maar je kunt ook de app installeren op je eigen smartphone of tablet. Als Basis- of Plusabonnee kun je publicaties van PressReader dan een week lang thuis of onderweg lezen. Het enige dat je daarvoor moet doen, is eens per week PressReader gebruiken in de bibliotheek. 

Meer informatie

Heb je nog vragen over hoe je PressReader gebruikt? Bekijk de veelgestelde vragen over PressReader, kijk op de site van PressReader of neem contact op met onze klantenservice.

Veelgestelde vragen over PressReader

Wat is PressReader?

PressReader is een dienst waarmee je digitaal kranten en tijdschriften kunt lezen. PressReader bevat meer dan 5.000 kranten en tijdschriften uit honderd verschillende landen in zestig talen. Fulltext, actueel en met een archief tot negentig dagen.

Hoe gebruik ik Pressreader?

PressReader is te vinden op de nieuwspc’s in al onze vestigingen. Op de overzichtspagina vind je een link naar PressReader. Vraag een van onze medewerkers waar je die nieuwspc's vindt. Ook op alle andere pc's met internet kun je PressReader te gebruiken door naar PressReader.com te gaan. Maar je kunt daarnaast óók de mobiele app installeren op smartphone of tablet. Daarmee kun je alle kranten en tijdschriften van PressReader downloaden en op dat moment óf later thuis of onderweg lezen. 

Hoe kan ik Pressreader buiten de bibliotheek gebruiken?

Daarvoor moet je PressReader-app eerst downloaden op je apparaat (dat kan in de bibliotheek, maar ook erbuiten) en vervolgens ín de bibliotheek activeren. Om dat te doen: log in op het wifi-netwerk van de bibliotheek en open vervolgens de app. Je treft een startscherm aan met de mededeling dat je toegang tot de app wordt aangeboden door Bibliotheek Rotterdam. Ook zie je hoe lang je nog toegang hebt tot de app. Vanaf het moment dat je in de bibliotheek je toegang activeert, heb je zeven dagen om PressReader buiten de bibliotheek te gebruiken. Na die zeven dagen kun je dezelfde stappen ín de bibliotheek herhalen, om opnieuw een week toegang te krijgen.

Ik heb geen toegang meer tot NRC? Klopt dat?

Dat klopt. De NRC wordt niet meer aangeboden via PressReader.

Moet ik de PressReader-app thuis of in de bibliotheek downloaden?

Dit kan allebei. Wil je direct kranten of tijdschriften downloaden, dan kun je de app beter thuis alvast downloaden.

Moet ik een Pressreader-account aanmaken?

Het is niet noodzakelijk om een account te hebben om de PressReader-app op een meegenomen apparaat te gebruiken. In principe activeer je de app voor 7 dagen wanneer je verbinding maakt met de wifi van Bibliotheek Rotterdam en de app opent. Ook zonder account kun je later thuis of onderweg kranten en tijdschriften downloaden en lezen.

Waarom is een PressReader-account toch handig?

Een account is handig als je thuis of onderweg Pressreader wilt gebruiken op een ander apparaat dan het apparaat waarmee je in de bibliotheek hebt ingelogd. Stel: je hebt Pressreader geopend vanuit de bibliotheek met je mobiele telefoon, maar je wil later thuis de kranten op je tablet lezen. Dán heb je een account nodig. Zodra je met dat account inlogt op je tablet, kun je die namelijk ook gebruiken voor PressReader.
Je kunt er overigens ook voor kiezen om geen PressReader-account aan te maken, maar in plaats daarvan een social media-account te gebruiken. Met, bijvoorbeeld, je Facebook-account kun je namelijk ook inloggen op PressReader.

Op welke computers in de bibliotheek kan ik een account aanmaken?

In het nieuwscentrum op de vijfde etage van de Centrale Bibliotheek staan meerdere nieuwspc’s voor je klaar met extra breed scherm waarop je online de kranten kunt lezen en waar je een account kunt aanmaken.

Bovendien hebben al onze vestigingen minimaal een nieuwspc, waarop je ook gebruik kunt maken van Pressreader. Daarnaast kun je op alle andere pc's met internettoegang PressReader gebruiken door naar PressReader.com te gaan.

Kan ik ook thuis een account aanmaken?

In de bibliotheek heb je als lid de mogelijkheid om met minimale gegevens (e-mailadres, wachtwoord, pasnummer, voornaam en achternaam) een account aan te maken. Maak je thuis een account aan, dan worden er meer gegevens van je verwacht, waaronder creditcardnummer. Die informatie is niét nodig om in de bibliotheek kranten te kunnen downloaden.

Ik kan geen kranten en tijdschriften downloaden, wat nu?

Ben je verbonden met de wifi in de bibliotheek? Zo nee, maak verbinding met wifi en log in bij Bibliotheek Rotterdam en probeer het dan nogmaals.

Ik zie geen ‘groen koffiekopje’ in beeld.

Dan ben je op dat moment niet verbonden met een Pressreader-hotspot (bijvoorbeeld Bibliotheek Rotterdam) óf jouw 7 dagen toegang zijn om.

Er verschijnt een melding dat er een bedrag wordt afgerekend voor het downloaden.

Dan ben je op dat moment niet verbonden met een Pressreader-hotspot of jouw zeven dagen zijn om. Ga naar de bibliotheek om verbinding te maken met het wifi-netwerk en open de PressReader-app, zodat deze weer wordt geactiveerd. Je hebt dan weer zeven dagen toegang tot alle publicaties.

Kan ik een publicatie op meerdere apparaten downloaden?

Ja, je kan met meerdere apparaten werken. Dit kan op twee manieren:

  1. Je neemt alle apparaten mee naar de bibliotheek, verbindt met het wifi in de bibliotheek en opent de app die daarmee voor 7 dagen wordt geactiveerd.
  2. Je neemt één apparaat mee, bijvoorbeeld een smartphone, maakt verbinding met het wifi in de bibliotheek en opent vervolgens de app die verbonden is met een PressReader-account. Hierdoor wordt dit account voor 7 dagen geactiveerd. Later, ook buiten de bibliotheek, open je de app op een ander apparaat (laptop, tablet, PC, andere smartphone) en gebruikt op dat apparaat hetzelfde account waarmee je binnen de bibliotheek hebt geactiveerd. Je kunt met één account op maximaal zes apparaten actief zijn.