Skip to main content

Je kind veilig online zomertoolkit

Vraag jij je wel eens af wat jouw kind allemaal bekijkt en deelt op sociale media?
Gebruiken jullie veilige en slimme wachtwoorden?
Kan jouw kind echt nieuws van nepnieuws onderscheiden?
Heb je het idee dat een van jouw kinderen digitaal gepest wordt of jouw kind juist een pester is?
Wie neemt jouw kind in vertrouwen als er iets akeligs online gebeurt?

Als je op één van bovenstaande vragen niet echt een antwoord weet, dan is het misschien een idee om de oudertoolkit van De InternetHelden te bestellen of te downloaden.
De InternetHelden is een lespakket met kant-en-klare lessen over online veiligheid en digitaal burgerschap, bedoeld voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het is samengesteld door Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre Nederland en Google. De lessen hebben een positieve insteek zonder dat problemen en risico’s worden vermeden. 

Zomertoolkit

Binnenkort is het zomervakantie en zijn jullie met het hele gezin misschien nog vaker online. En jullie zijn ook vaker bij en met elkaar. Dat is een mooie gelegenheid om online ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Speciaal daarvoor ontwikkelden de samenstellers van het De Internethelden-lespakket een speciale zomertoolkit.

De toolkit bestaat uit een kaartenset met activiteiten voor het hele gezin en handige InternetHelden-tips. Verder vind je er afspraken voor thuis om internet veilig en met vertrouwen te gebruiken en een handleiding voor Family Link-app van Google waarmee je basisregels voor schermtijd in kunt stellen. Als laatst is er ook een gezinsgids voor digitaal welzijn aanwezig. Samen ontdekken jullie gewoonten die handig zijn voor het hele gezin, zodat jullie moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunnen maken.

 

Vier thema's

1. Eerst denken, dan delen
Want what happens online, stays online. En dat is voor kinderen lastig om te begrijpen en ze hebben niet altijd door dat je sommige dingen beter voor jezelf kunt houden.

2. Controleer of het waar is
Hoe weet je of een bericht dat je online tegenkomt betrouwbaar is of juist niet. Als wij dat al lastig vinden, hoe moeten kinderen er dan uitkomen?

3. Bewaak wat van jezelf is
Privacy is voor kinderen anders dan voor ons. Ze delen hun wachtwoorden met klasgenoten en hebben eigenlijk geen idee hoe ze een goed wachtwoord moeten maken.

4. Wie goed doet goed ontmoet
Wat door iemand als grappig wordt gevonden kan door een ander opgevat worden als pesten.

Bij ieder thema wordt een aantal begrippen uitgelegd. Weet jij bijvoorbeeld wat malware of spearfishing is?
Gebruik jij tweestapsverificatie en heb je weleens gesnitcht?

Het leuke (en interessante) van de zomertoolkit zijn de activiteiten die jullie samen doen. Jullie wisselen meningen en ideeën uit over pittige stellingen en vraagstukken. Jullie gaan samen op zoek naar de betrouwbaarheid van informatie. En jullie kunnen samen de wachtwoordenkraaktest doen.
’s Avonds in de tuin, onder het genot van een drankje en een hapje, maar ook op een regenachtige dag in de vakantie of als spelletje onderweg naar….

Ik weet zeker dat jullie er iets aan hebben en er iets van opsteken. In ieder geval weten jullie straks meer van elkaar, hebben jullie onhackbare wachtwoorden en herkennen jullie fakeberichten.