Skip to main content

Zijn jouw digitale gegevens geheim of kan iedereen er bij?

Met de komst van internet en sociale media is de druk op onze privégegevens en privacy steeds groter geworden. Techbedrijven zoals Google, Amazon, Microsoft, Facebook en Apple verdienen miljarden met onze gegevens. Het wordt echt tijd dat we stoppen met onze naïviteit, zorgvuldiger omgaan met onze gegevens en zelf onze privacy vergroten.

Dus aan de slag...

met je wachtwoorden

We beginnen met het allerbelangrijkste: vanaf nu gebruiken we allemaal veilige wachtwoorden. Dus geen makkelijke wachtwoorden meer zoals 'qwertyuiop', 'asdfghjkl', 'wachtwoord' of '123456'. Wist je dat 123456 wereldwijd het meest gebruikte wachtwoord is en dat het binnen een seconde te kraken is. Het is dan ook al 23.500.000 gehackt. Op de website van Veilig internetten vind je de drie basistips voor een goed wachtwoord, hoe langer, hoe beter, gebruik unieke wachtwoorden en hou je wachtwoord voor jezelf.

Vind je het lastig om een goed wachtwoord te kiezen? Volg dan de Cursus veilige wachtwoorden van de Consumentenbond. In vijf videolessen leer je waarom sterke wachtwoorden belangrijk zijn en hoe je zo’n wachtwoord maakt.

Wachtwoordmanager 

Omdat ik niet al mijn wachtwoorden kan en wil onthouden (ik heb er bijna 125!) gebruik ik een wachtwoordmanager. Een wachtwoordmanager is een digitale kluis waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden.  En moet je ergens inloggen, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.  Lees er meer over op de websites van Veilig internetten, VPNgids of Seniorweb.

met je privacy

Een ander “dingetje” is onze privacy. Sinds de komst van internet en sociale media delen we  gewild en ongewild heel veel (privé-)informatie. We delen foto's, adresgegevens, ons telefoonnummer, wat we leuk vinden, waar we zijn. De Googles, Apples, en Facebooks verdienen miljarden aan onze openheid. Tijd om daarmee te stoppen. Lees op de website van de Consumentenbond hoe je je privacy beter kunt beschermen en ga aan de slag. Want met lezen alleen bescherm je je privacy niet.

Privacy op sociale media

En ouders: loop samen met je kinderen (ook 12+) door de privacy-instellingen van Facebook, Google, Instagram, Snapchat en TikTok. Geen kinderen, maar wel een account? Je weet wat je te doen staat (Facebook - Google - Instagram - Snapchat - TikTok). Misschien heb je wel een account op een van de datingsites. Lees op de website van de Consumentenbond hoe het met je privacy gesteld is.
gebruikers van digitale apparaten die samen tijd doorbrengen 74855 5234

met googelen

Hoe vaak zoek je iets op Google? Privé, maar ook zakelijk? Wist je dat de meest gebruikte zoekmachine ter wereld standaard de gegevens van je zoekopdrachten verzamelt. Op die manier komen ze heel veel van je te weten en bepaalt Google wat je bij het zoeken vindt. Gelukkig kun je in Google allerlei instellingen wijzigen, zodat je deze gegevens niet meer deelt. Maar je kan ook anonieme zoekmachines gebruiken, zoals Startpage en DuckDuckGo. Nog beter... stel deze een van de twee in als je standaard zoekmachine. Niet alleen thuis, maar ook op je werk. Wil je weten hoe je dat doet? De Consumentenbond legt het hier uit.

met virussen

Het coronavirus is momenteel hét onderwerp. Ook al zien we elkaar veel minder in het echt, op sociale media en tijdens online overleggen hebben we het veel en vaak hierover. Ook lijkt het wel de corona ons gevoeliger maakt voor oplichting. Je hoort steeds meer berichten over oplichterij aan de deur en via phishing.
Tijd om je te wapenen tegen digitale virussen, online inbrekers en phising. Op de website van Mediawijsheid.nl kun je terecht voor tips en trucs.  Wabt je weet toch… maak het ze niet te makkelijk! 

met tests

Als je wilt weten hoe het zit met jouw kennis over phishing en ransomware? Doe dan de test van Veilig internetten.

Meer weten?

  • Veilig internetten is een website waar je tips, tricks en praktische stap voor stap uitleg kunnen vinden over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten.
  • Ook op de website van de Consumentenbond kun je terecht voor Privacy op internet.
  • Kijk ook eens op de website van Seniorweb voor tips trucs.
  • Op de website VPNgids lees je alles over VPN, online privacy, veilig internet en internetvrijheid.
  • Mediawijsheid.nl is de betrouwbare wegwijzer voor slim en veilig internetgebruik en bedoeld voor jongeren, volwassenen, senioren, ouders en opvoeders, ondersteuners in zorg & welzijn, leerkrachten en mensen die werkzaam zijn binnen (semi-)overheid, pers en bedrijfsleven.
  • Wil je weten wat nepnieuws is en hoe je kan zien of een bericht betrouwbaar is, kijk dan eens rond op   Isdatechtzo.nl.

 En (voor de ouderen onder ons)….
om met Sgt. Phil Esterhaus van Hill Street Blues te spreken:

hill street blues 6

 

Meer lezen