Skip to main content

Is het jou weleens overkomen? Je krijgt een e-mail van de bank met de vraag om in te loggen met je inlognaam en wachtwoord of je creditcardnummer? Vervolgens wordt je bankrekening geplunderd. Je klikt op een link in een e-mail en je computer wordt gegijzeld door ransomware.  Of een familielid stuurt je een WhatsAppje en vraagt je om met spoed geld over te maken? Je betaalt, maar dan blijkt dat het geen familielid was.
Misschien heb je wel eens iets gekocht op internet, netjes betaald en nooit ontvangen. Ik hoop het niet, want het is best vervelend. En dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste mensen gebruiken hun laptop, smartphone, tablet en internet zonder precies te weten hoe deze werken. Op zich lijkt daar niks mis mee. Ik gebruik mijn wasmachine ook zonder te weten hoe het apparaat mijn was schoon krijgt. Toch… om de kans dat je slachtoffer wordt van een internetfraudeur of een hacker zo klein mogelijk te maken stelde Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL, samen met zes professionele hackers een gratis online handleiding samen met de passende titel Laat Je Niet Hack Maken.

“Laat Je Niet Hack Maken garandeert geen honderd procent veiligheid. Dat bestaat niet op het internet. Wel kun je het hackers en hun virussen zo lastig mogelijk maken door deze tips te volgen.
Voordat we beginnen: ga niet doodsbang achter je computer zitten. De kans dat een hacker alleen jou als doelwit heeft, is heel klein. Het meeste gevaar ontstaat doordat veel mensen een gebrekkige kennis van computers en het internet hebben. Laten we dat dit jaar eens verbeteren 👍."

Op een regenachtige zondag ben ik achter mijn laptop gekropen, met mijn smartphone en tablet binnen handbereik. Ik heb de handleiding geopend en ben alle hoofdstukken door gaan lezen.

wat zijn hackers
Ik weet nu dat er goede en slechte hackers zijn en hoe de slechte proberen digitaal bij me binnen komen. Door alle hoofdstukken door te lezen en waar nodig actie te ondernemen, hoop ik ze buiten mijn digitale deur te houden.

basisde basis 
Als specialist media hoort bij mij de basis in orde te zijn. Dus download ik regelmatig op mijn apparaten en van mijn software de laatste versies. Ik gebruik een wachtwoordkluis en hoef daarom maar één wachtwoord te onthouden. Ik ben alert als ik e-mails en WhatsApp-berichten ontvang van vreemden. Als de afzender een bank of de overheid is ben ik op mijn hoede. Op mijn telefoon heb ik een abonnement met onbeperkt G4 zodat ik geen openbare wifi hoef te gebruiken.
Dus als jij wilt weten of jou basiskennis op orde is, dan is het lezen van de basis een aanrader.

computer
Voordat thuiswerken door corona gewoon werd, gebruikte ik vrijwel nooit een laptop. Eigenlijk deed en doe ik alles op mijn iPhone. Voor mij was dit hoofdstuk dus een echte eyeopener. Ik gebruik nu Chrome als browser, Duck Duck Go als zoekmachine en ik heb een adblocker geïnstalleerd. Ook heb ik nagekeken of onze router goed beveiligd is en heb ik mijn webcam afgeplakt. Dus als ik nu videobel moet ik niet vergeten om het stickertje er af te pulken. En weer terug te plakken.

telefoon en tablet
smartphoneentabletJe weet vast wel dat je telefoon en je tablet gewoon computers zijn. Zelf heb ik een iPhone en die zijn net iets beter beveiligd dan Android-apparaten.
Toch heb ik dit hoofdstuk gelezen en mijn berichtgeving nagelopen. Door de inhoud van notificaties te verbergen (Android, iOS) zorg je ervoor dat anderen deze gegevens niet zien. Pas als jij je telefoon ontgrendelt, wordt de inhoud zichtbaar.

sociale media
Ben je een gebruiker van sociale media, zoals Facebook, Instagram of Twitter? Lees dan zeker dit hoofdstuk. Ik ben alle instellingen van mijn sociale media accounts nagelopen en heb deze waar nodig aangepast. Ik stel namelijk prijs op mijn privacy.  En ik heb mijn naam gegoogeld en ontdekt dat ik nog een Pinterest-account had, dat ik al heel lang niet meer had gebruikt. Dus heb ik dat account helemaal verwijderd. De overige verwijzingen naar mij hebben met mijn werk te maken of gaan niet over mij. Ik blijk gewoon een naamgenoot te hebben.

chattenenbellen chatten en bellen
Gebruik jij WhatsApp? Facebook, de eigenaar van WhatsApp, kan altijd zien met wie je contact hebt en wanneer. Wees je daar dus bewust van.
Bewust is eigenlijk het belangrijkste woord als je je laptop, smartphone, tablet en internet gebruikt.

geavanceerd 
Het laatste hoofdstuk is vooral bedoeld voor mensen die gevaar lopen om gehackt te worden. Bijvoorbeeld omdat je beroemd bent, of een bepaalde ban hebt zoals politicus of journalist. Maar ook voor ons, gewone mensen, staan er handige weetjes en tips in dit hoofdstuk. Dus niet denken, dat is niets voor mij!

tot slot
Om de makers van de handleiding te bedanken heb ik stickers besteld en een kleinigheid gedoneerd, want... ik voel me een stuk veiliger.

Meer lezen