Skip to main content

Oorlog in Oekraïne

Hoe ga je daar in de klas mediawijs mee om

De oorlog in Oekraïne komt rauw en ongecensureerd onze woonkamer binnen. En de snelheid van het nieuws is, met name door sociale media ongekend hoog. We kunnen er bijna live bij aanwezig zijn. En dat geldt ook voor kinderen en jongeren.

Maar hoe weet je wat waar is en wat niet? Onder andere door het collectief Anonymous is deze oorlog ook een digitale informatieoorlog.

Wil je met kinderen aan de slag met de oorlog in  Oekraïne of met nepnieuws? Op de website van Netwerk Mediawijsheid verzamelde Geert Van Der Veen, webredacteur bij Netwerk Mediawijsheid, informatie die je kunt gebruiken met je eigen kinderen of leerlingen van jouw school. Maar ook voor jezelf is deze informatie verhelderend. Op de website isdatechtzo.nl ontdekte ik een checklist om te onderzoeken of een bericht klopt. En ik maakte kennis met de HALT methode van Nieuwscheckers, een factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media (Universiteit Leiden).
Bekijk ook deze Lesbrief over de oorlog in Oekraïne van de Universiteit Utrecht. Vol praktische handvatten om het gesprek aan te gaan.

Meer lezen