Skip to main content

Dwars door Rijnmond in de bieb

Vrijdag 5 november werd het radioprogramma Dwars door Rijnmond van RTV Rijnmond uitgezonden vanuit de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Erik Lemmers ging in gesprek met Judith Pietersma, specialist media van de bibliotheek. Centraal stond de Week van de Mediawijsheid met als thema Samen Sociaal Online. Tijdens de uitzending kwamen er verschillende tips en tricks voorbij over het gebruik van digitale media. In deze blog vind je deze tips en tricks op een rijtje.

Boodschappen doen

Door corona zijn veel mensen online boodschappen gaan doen. Ik ook. Na een paar weken had ik zoveel routine dat het amper tijd kosten. En heel eerlijk! Nu we weer gewoon naar de supermarkt kunnen en mogen, laat ik nog steeds mijn boodschappen thuis bezorgen.

Bij de meeste supermarkten kun je je op hun website of via een app boodschappen bestellen, laten bezorgen of zelf ophalen bij een pick up point. Er zijn ook supermarkten zoals Picnic en Crisp die geen eigen winkel hebben, maar waar je gewoon online je boodschappen doet. Toch iets vergeten? Gorillas, Flink, Zapp en Getir bezorgen ultrasnel je vergeten boodschap.  Zoek maar eens op internet naar de mogelijkheden.

Elkaar ontmoeten

Sociale media is een verzamelnaam voor alle online platformen waarop we informatie of foto’s kunnen delen, met elkaar in gesprek gaan en wederwaardigheden kunnen uitwisselen. De bekendste zijn: Facebook, YouTube, LinkedIn, Twitter, Instagram, TikTok en Snapchat. Maar wist je dat er ook platformen zijn om elkaar te ontmoeten (en dan bedoel ik geen datingsites). Neem Klup, een platform voor iedereen boven de vijftig die graag op pad gaat, nieuwe mensen wil ontmoeten en actief in het leven staat. Deelname is niet gratis. Vanaf €4,99 per maand doe jij mee met een Klup Compleet-lidmaatschap. Als je dat voor zes tot twaalf maanden doet, dan ontvang je kosteloos het Klup Magazine!

Op zoek naar al klassenfoto's en oud-schoolgenoten? Kijk dan is rond op SchoolBANK! Zo lees, bekijk en blijf op de hoogte van jouw scholen en oud-klasgenoten. Lees de verhalen, bekijk de klassenfoto's en ontdek of er een reünie van jouw school of klas is.

Meer weten over de buurt waar je woont? Kijk dan eens op Nextdoor. Hier komen buren samen om nieuwe bewoners te begroeten, aanbevelingen uit te wisselen en het laatste lokale nieuws te lezen. Hier lenen buren gereedschap en verkopen ze hun bankstel.

Op Peerby staan spullen die in je buurt kunt lenen en te huur worden aangeboden. Niets gevonden? Vraag het in je buurt en het is vaak dezelfde dag nog geregeld! Stuur een deelverzoek. Heb je gevonden wat je zocht? Stuur een berichtje naar de eigenaar met je verzoek om zijn of haar product te lenen of huren!

Mocht je gebruik willen maken van een van deze platforms, wees je dan altijd bewust van jouw privacy. Deel alleen wat je wilt delen en weet wat je deelt. Denk 2x na voor je iets deelt.

Wachtwoorden

Heel veel mensen hebben moeite om al hun wachtwoorden te onthouden en kiezen voor eenvoudig te kraken wachtwoorden. Maar internetcriminelen kunnen wachtwoorden van acht willekeurige kleine letters soms al binnen een paar minuten kraken. Wat zijn de eisen aan wachtwoorden die niet makkelijk te kraken zijn en hoe onthoud je ze? Op de website van de Consumentenbond staat een uitgebreide uitleg over wachtwoord maken en onthouden. Op deze pagina vind je ook de online cursus veilige wachtwoorden.

Veilig internetten: waar let je op?

Begeef jezelf veilig in de digitale wereld. Bescherm je apparaten en gegevens goed. En wees op de hoogte van oplichtingstrucs als WhatsApp-fraude en bank spoofing. Met een paar eenvoudige stappen ben je al goed op weg. Wil je weten wat de belangrijkste gevaren op internet zijn en wat kun je ertegen doen? De Consumentenbond heeft alle gevaren op een rijtje gezet en uiteraard   ook de oplossingen.

Op de website van seniorweb kun je een online cursus Veilig en bewust online volgen. In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Veiligheidsrisico’s en de mogelijkheden om jezelf daartegen te beschermen.
 • Veilig inrichten van computer, tablet en smartphone.
 • Internetverbindingen thuis en onderweg.
 • Veiligheid en privacy in internetbrowsers.
 • Bewust surfen op internet.
 • Online accounts en beveiligingsmogelijkheden.

Deze cursus is gratis voor leden van Seniorweb. Lid worden? Lees hier alles over de mogelijkheden.

Het versturen van nepmails is populair onder criminelen om persoonlijke gegevens en geld van mensen te ontfutselen. De nepmails worden vaak verstuurd onder het mom van officiële instanties zoals de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) of een bank.
Je bank en andere instantie zullen nooit per e-mail of telefoon naar inloggegevens of andere persoonlijke codes vragen. Dus wees gewaarschuwd want een gewaarschuwd mens telt voor twee. Verander ook direct je bankcodes. Ben je al geld kwijt, maar ben je volgens de bank zorgvuldig geweest en heb je de fraude direct na het constateren gemeld, dan krijg je meestal je geld terug. En geef aan je bank of andere instantie door dat je een nepmail of neptelefoontje hebt gekregen. Op de website van Veilig Internetten vind je een overzicht van de e-mailadressen van alle banken

Hulp bij digitale vragen

Liever persoonlijk geholpen worden en eenvoudig hulp krijgen bij gebruik van hun tablet, smartphone en computer:

 • DigiMaatje van het UVV - Vrijwilligers bieden gratis digitale hulp bij 55+ thuis, zoals vragen over de computer, telefoon, internet, e-mail of beeldbellen.
 • Senior & Student komen een half jaar aan huis voor 1 op 1 hulp. Kosten 1 € per uur
 • Digihulplijn elke werkdag telefonisch bereikbaar 0800-1508 tussen 9.00-17.00 en gratis
 • Seniorweb Bij PCHulp helpen vrijwilligers u op weg bij uw digitale problemen. Per telefoon, via internet of aan huis Gratis voor leden van SeniorWeb Word nu gratis lid tot eind 2021 en betaal in 2022 slechts € 35,-.
 • Digicafe van Bibliotheek Rotterdam in verschillende vestigingen van de bibliotheek. Wil je weten of en wanneer het bij jou in de buurt is? Ga dan naar de agenda van de bibliotheek en tik digicafe in de zoekbalk.

Ben je op zoek naar informatie op internet? Kijk dan eens op de websites van Veilig Internetten, de Consumentenbond of de eerder genoemde Seniorweb. Hier vind je stap-voor-stap antwoord op je vraag.

Meer lezen