Skip to main content

Componeren in de stijl van de oude meesters

Je een persoonlijke stijl eigen maken in het componeren van muziek. Meestal laat je je eerst inspireren door bestaande muziek. Dat deden ook de klassieke componisten. Bij Beethoven hoor je in de vroege werken nog de stem van Haydn. Arnold Schönberg eerste composities ademden nog duidelijk de sfeer van Brahms en Wagner, voordat hij zich wijdde aan een geheel eigen revolutionaire a-tonale stijl (12 toons muziek). Er zijn ook componisten, die soms bewúst teruggrijpen naar de oude meesters:

Peter van Anrooy, bekend van de Piet Hein Rhapsodie , schreef midden vorige eeuw een reeks variaties voor piano op de melodie van het volksliedje Aan de oever van de snelle Vliet ' in de stijl van Bach, Handel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Clementie, Kuhlau, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Chopin, Gounod, Rossini, Bizet, Lalo, en Joh. Strauss.

Luister hier naar het thema: 


Jaren daarvoor had Ferruccio Busoni hetzelfde gedaan op het lied   'Kommt ein Vogel geflogen' in de stijl van Schumann, Mendelssohn, Chopin, Wagner en Scarlatti.
Hieronder de handgeschreven partituur van de variatie a la Scarlatti :

Ook Siegfried Ochs liet de stemmen van de grote componisten doorklinken in dit lied, niet alleen voor piano maar ook in een arrangement voor piano en orkest:

In een bewerking door Sake Lieuwe Tiemersma bestaat er ook een arrangement voor harmonieorkest van deze variaties.

Cornelius Gurlitt bewerkte 'Ach du lieber Augustin' bij ons bekend als 'Peerd van ome Loeks (is dood)' ook zoals hij het zelf noemt 'Im Stile klassischer Meister'.

Prokofiev grijpt in zijn klassieke Eerste Symfonie terug op Haydn. Het stuk is bedoeld als stijloefening, waarbij hij zowel in omvang, bezetting als idioom de Weense grootmeester navolgt.