Skip to main content

Film en Boek: The Zone of Interest

Van 16 mei 2024 14:00 tot 16 mei 2024 16:30

 

In mei herdenken we de Tweede Wereldoorlog en vieren we de vrijheid. In het kader daarvan is gekozen voor de film The Zone of Interest. Voor de film is er een korte inleiding en na afloop is er gelegenheid voor een gesprek.

The Zone of Interest is de nieuwe film van Jonathan Glazer, bekend van Under the Skin, met een fenomenale hoofdrol van Sandra Hüller (Toni Erdmann, Anatomy of a Fall). Glazer baseerde zich losjes op het gelijknamige boek van Martin Amis. Het boek is te leen bij Bibliotheek Rotterdam.

The Zone of Interest is een indrukwekkend en uitzonderlijk oorlogsdrama zoals we dat niet eerder zagen.
Kampcommandant Rudolf Höss woont met zijn gezin in een mooie, ruime dienstwoning met een grote tuin, die grenst aan de muur van Auschwitz. Zijn vrouw Hedwig voelt zich met haar 5 kinderen de koning te rijk. In deze omgeving creëert ze een paradijs voor haar gezin, en dit laat ze zich niet meer afnemen.

De cinematografische benadering is fascinerend. De camera’s zijn overal in het labyrintische huis geplaatst om de handelingen in alle kamers te volgen zonder dat de regisseur fysiek aanwezig is, net als bij een beveiligingssysteem. Dankzij de meeslepende bovennatuurlijk soundtrack van zanger en componist Mica Levi, met wie Glazer vaker samenwerkt, is de film zowel een ambient ervaring als een verhalend staaltje film.

★★★★★ ‘Huiveringwekkend’ – de Volkskrant
★★★★★ ‘Een film over wegkijken, en de banaliteit van het kwaad.’ – NRC
★★★★★ ‘Formidabele rol van Sandra Hüller’ – Trouw
★★★★★ ‘IJzingwekkend-briljante film’ – VPRO Cinema
★★★★★’An unblinking masterpiece’ – BBC

Praktische informatie

  • Locatie: Filmzaal Islemunda
  • Toegang: € 6,00
  • Aanmelden: via website Islemunda

Datum

Donderdag 16 mei 2024

Tijdvak

Van 14:00 tot 16:30

Locatie

Onderwerp

Cultuur, Gesprek