Skip to main content

Voorschools

Vertelplaten

Vertelplaten lenen

Wist je dat je in de bibliotheek vertelplaten kunt lenen? In de collectie zijn nu meer dan 100 sets van 33 titels te vinden. De vertelplaten kun je op een speciale manier aan de klas of groep presenteren bijvoorbeeld met een Kamishibai oftewel het vertelkastje te gebruiken.

Hoe werkt het?

De vertelplaten vind je niet in de boekenkasten van de bibliotheek. Om ze te kunnen lenen reserveer je ze via de catalogus. Als je in de zoekbalk "vertelplaten" intypt, komen alle titels te voorschijn. Als je een titel hebt gevonden, klik je op de oranje knop "Reserveer", vervolgens log je in met je gebruikersnaam of pasnummer en wachtwoord. Kies de vestiging waar je de vertelplaten wilt afhalen en klik op reserveer. Zodra de vertelplaten voor je klaar staan ontvang je een e-mail.

Waarom vertellen met een vertelplaten?

Door de grote prenten kunnen veel kinderen tegelijk naar je verhaal luisteren en goed de prenten bekijken. De kinderen kunnen zich beter concentreren op het verhaal omdat hun blik wordt gevangen. door een vertelkastje te gebruiken ontstaat een theaterervaring waardoor het verhaal meer gaat leven. Daarnaast kan je makkelijk zelf de snelheid van het verhaal bepalen en zo de spanning opbouwen. Kijk voor meer achtergrond over de Kamishibai, hoe de Kamishibai te gebruiken en andere handige tips het filmpje dat Daniël Albering van de Kleine Kapitein maakte. Of leen het boek Aan de slag met kamishibai. Dit handboek, geschreven door Inge Umans, toont hoe je als leerkracht en leesbevorderaar met kamishibai aan de slag kan.

Meer lezen

Lees meer …Vertelplaten

Digitaal aanbod

Digitaal aanbod

Naast het uitlenen van boeken en het organiseren van activiteiten, biedt de Bibliotheek ook veel online aanbod aan. Voor de meeste van deze diensten heb je een Bibliotheekabonnement nodig, deze diensten herken je aan het *. Daarnaast vertellen we waar je nog meer leuke digitale en interactieve prentenboeken kunt vinden, waar je gebruik van kunt maken door middel van abonnementen speciaal voor de kinderopvang of school. Maar hoe gebruik je op een verantwoorde manier digitale middelen in de kinderopvang? Op deze pagina vind je ook informatie over het gebruik van digitale middelen bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar, zodat je meteen veilig aan de slag kan met het digitaal aanbod!  

 

  • Jeugdbibliotheek *

    Neem eens een kijkje op de website van de Jeugdbibliotheek. Hier staat veel online aanbod, zoals voorleesfilmpjes, luisterboeken, e-books en nog veel meer bij elkaar. Klik op 0-6 jaar en je ziet alles wat geschikt is voor kinderen van deze leeftijd. 

    Lees meer

  • E-books en luisterboeken (in de app)*

    Net als voor volwassenen staan er ook voor de kleintjes een hoop e-books en luisterboeken klaar in de Online Bibliotheek. Lees ze via de computer of de online bibliotheek-app. Kijk hier voor de e-books voor 0-6 jaar en luisterboeken voor 0-6 jaar

    Lees meer

  • Facebookgroep de Bibliotheek op School-Rotterdam

    De Facebookgroep de Bibliotheek op School-Rotterdam is voor iedereen die iets wil halen of brengen over (voor)lezen en digitale geletterdheid (mediawijsheid-computational thinking, informatievaardigheden, ict-(basis)vaardigheden). 

    Lees meer

  • De Voorleeshoek

    De Voorleeshoek is een website waar je voorgelezen kinderboeken vindt voor kinderen van 0-10 jaar. Met meer dan 700 voorleesfilmpjes is er voor ieder kind wel een passend voorleesfilmpje te vinden. Klik hier voor meer informatie over een schoolabonnement.  

    Lees meer

  • Bereslim in de Kinderopvang

    Bereslim in de Kinderopvang is niet gratis, maar biedt wel veel extra’s. Naast meer dan 40 BereslimmeBoeken, bijvoorbeeld les- en ouderbrieven bij verschillende titels. Er is ook een uitgebreider abonnement met 80 boeken, het taakspel Samenslim voor het ontwikkelen van effectief taakgedrag en Letters in beweging dat helpt bij de allereerste stap richting lezen. 

    Lees meer

  • Fundels

    Fundels brengt verhalen en prentenboeken tot leven! Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Geniet in Fundels van meer dan 120 prenten-en leesboeken, waarbij in elke activiteit het verhaal en het boek centraal staan. Fundels is beschikbaar voor mobiele toestellen en computers. Voor kinderopvangorganisaties is er een speciaal digitaal abonnement.

    Lees meer

* Hier heb je een Bibliotheekaccount voor nodig.

  • Mediagebruik en mediaopvoeding in de kinderopvang

  • Spelend leren

    Hoe gebruik je op een verantwoorde manier digitale middelen in de kinderopvang? In de brochure Spelend leren - digitale media 2-4 jaar van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek is hierover alles te vinden. Beginnen met een visie, hoe je digitale prentenboeken inzet, een stappenplan, een goed voorbeeld geven, boek, filmpje en spel met elkaar verbinden, alles staat erin. Ook biedt de brochure kennis en tips om ouders voor te lichten.

    Read more

  • Samen Wijs Met Media! Hoe om te gaan met media voor de allerkleinste

    De publicatie Samen wijs met media! hoe om te gaan met media voor de allerkleinste, is een hulpmiddel voor directie, managers van kinderopvangorganisaties én de pedagogisch medewerkers om media een plaats te geven binnen het pedagogisch beleid en om met jonge kinderen (0-6 jaar) verantwoord met media aan de slag te gaan. Door op een bewuste manier met de verschillende media om te gaan, bieden we kinderen kwalitatief goede producten, die aansluiten bij hun ontwikkelingsniveau.

Meer lezen

Lees meer …Digitaal aanbod

Mediagebruik en mediaopvoeding

Mediagebruik en mediaopvoeding

Door Judith Pietersma, specialist media en onderwijs

In deze blog hebben we websites verzameld waar je informatie kunt vinden over het mediagebruik en de mediaopvoeding van kinderen van 0-6 jaar.

Eén tip vooraf…

Als je jonge kinderen een tablet of smartphone geeft, swipen ze in no time naar hun favoriete filmpje of app. Het lijkt wel of de kennis en vaardigheden zijn aangeboren. Maar niets is minder waar. Kinderen, en in het bijzonder dreumesen, peuters en kleuters hebben bij hun digitale ontdekkingstocht veel begeleiding van volwassenen nodig. 

Digitaal aanbod

  • Jeugdbibliotheek*

    Neem eens een kijkje op de website van de Jeugdbibliotheek. Hier staat veel online aanbod, zoals voorleesfilmpjes, luisterboeken, e-books en nog veel meer bij elkaar. Klik op 0-6 jaar en je ziet alles wat geschikt is voor kinderen van deze leeftijd.

    Read more

  • E-books en luisterboeken (in de app)*

    Net als voor volwassenen staan er ook voor de kleintjes een hoop e-books en luisterboeken klaar in de Online Bibliotheek. Lees ze via de computer of de online bibliotheek-app. Kijk hier voor de e-books voor 0-6 jaar en luisterboeken voor 0-6 jaar.

  • De Voorleeshoek*

    De Voorleeshoek is een website waar je voorgelezen kinderboeken vindt voor kinderen van 0-10 jaar. Met meer dan 700 voorleesfilmpjes is er voor ieder kind wel een passend voorleesfilmpje te vinden. Kijk wanneer je maar wilt op telefoon, tablet, computer of televisie. Lees meer…

  • Bereslim voor thuis*

    Met Bereslim ga je interacief aan de slag met boeken. Kinderen spelen leuke en leerzame spelletjes en bekijken prachtige prentenboeken. Een aantal titels is er in meerdere talen en alle boeken hebben een gewone versie en een versie met vragen. Als je lid bent van de bibliotheek, kan je gratis gebruik maken van Bereslim. Geschikt voor kinderen van 3-7 jaar.

  • Fundels

    Fundels brengt verhalen en prentenboeken tot leven! Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Geniet in Fundels van meer dan 120 prenten-en leesboeken, waarbij in elke activiteit het verhaal en het boek centraal staan. Fundels is beschikbaar voor mobiele toestellen en computers.

  • * Hier heb je een Bibliotheekaccount voor nodig.

Mediaopvoeding en mediagebruik

  • Toolbox Mediaopvoeding | Media? Gewoon opvoeden!

    Ouders hebben veel vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Beroepskrachten, zoals docenten en pedagogisch medewerkers, kunnen ouders helpen bij het vinden van antwoorden en het mediawijs maken van hun kind. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft hiervoor de Toolbox Mediaopvoeding ontwikkeld. De toolbox bevat factsheets en tipsheets voor professionals en tips die je kunt geven aan ouders. De informatie is verdeeld in leeftijdscategorieën zoals 0-2 jaar, 3-5 jaar.
    De toolkit maakt deel uit van het dossier mediawijsheid met informatie over mediaopvoeding, actuele informatie, cijfers, FAQ, een quiz, eventuele scholing en publicaties.

    Lees meer

  • MediaDiamant

    Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van voorleesboekjes en filmpjes tot online muziek en spelletjes. Media zijn leuk en kinderen kunnen er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media kunnen omgaan. Veel opvoedvragen gaan dan ook over het mediagebruik van kinderen. Ouders willen hun kind goed begeleiden maar weten niet altijd hoe. De MediaDiamant is een handige wegwijzer met tips voor ouders om kinderen van 0 tot en met 18 jaar mediawijs op te laten groeien.

  • MediaNest, een Vlaamse website over mediaopvoeding voor ouders

    MediaNest is een initiatief van Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, in samenwerking met meer dan 20 partners. Zij ontwikkelde een website om ouders aan antwoord te bieden op hun vragen over media en hun kinderen van 0 tot en met 18 jaar. MediaNest vertrekt vanuit een positieve invalshoek op media en opvoeding, met de nodige aandacht voor de risico’s. Door de communicatie tussen ouders en kinderen te stimuleren zet MediaNest in op samen beleven en genieten van media in het gezin.

  • Mediasmarties

    MEDIASMARTIES is een digitale mediagids waar je betrouwbaar advies kunt ontdekken over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten voor kinderen van 1,5 tot 12 jaar. Welke app of welk boek past bij hun groei en interesse?  Zoeken kan op leeftijd, onderwerp en soort media, zoals TV & film, games, websites, boeken en apps.

    Meer informatie voor over wat Mediasmarties vind je hier.

  • Mediaopvoeding | Mediawijsheid.nl

    Op de website Mediawijsheid.nl vind je een dossier over Mediaopvoeding. Veel opvoedvragen gaan over het mediagebruik van kinderen. De grootste uitdaging voor ouders is om een goede balans te vinden. Naast digitale media, moet er ook tijd zijn om buiten te spelen, te sporten, te lezen, voldoende te slapen en met elkaar te praten en te lachen. Hoe kun je je kind daarbij helpen?
    De website biedt informatie over veilig en slim gebruik van (digitale) media. Per thema laten ze zien bij welke organisaties je terecht kunt voor meer informatie en/of hulp.

  • Mediaopvoeding

    Op de website Opvoeden.nl van Opvoedinformatie Nederland vind je informatie over mediaopvoeding voor baby’s en peuters. Bijvoorbeeld Adviezen over mediagebruik van baby's, over beeldschermtijd van peutersgeschikte media voor peuters en nog veel meer.

  • Tips en weetjes over mediagebruik kinderen 0 tot 5 jaar | Ouders online

    Steeds vaker zitten we met zijn allen op ons scherm te turen. Of de tv staat aan of we kijken op een tablet of telefoon. Overal in huis zijn schermen te vinden. Wat is de impact van het mediagebruik op kinderen van 0 tot 5 jaar?

    Op de website Ouders Online kunt u terecht voor informatie over kinderen krijgen en kinderen hebben. De site heeft een forum, tips, columns, artikelen en een vraagbaak.

  • Media Ukkie Dagen

    Tijdens de Media Ukkie Dagen (jaarlijks eind maart begin maart) wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin. We geven antwoord op vragen, zoals: hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media?

  • Apps, games of films voor kinderen van 0-6

    Het aanbod van apps, games en filmpjes voor jonge kinderen is onuitputtelijk. Hoe beoordeel je dan of iets geschikt is voor kinderen van 0-6 jaar? Daarvoor kun je de checklist van Probiblio gebruiken.
    Ook handig voor ouders.

Veiligheid

  • Kijkwijzer

    Kijkwijzer informeert ouders en opvoeders tot welke leeftijd een televisieprogramma of film schadelijk kan zijn voor kinderen. Kijkwijzer doet dat ten eerste met het geven van een leeftijdsaanduiding. Daarnaast zijn er de pictogrammen die de reden van het advies aanduiden. De leeftijdsaanduiding van Kijkwijzer betekent niet dat een televisieprogramma of film geschikt is voor kinderen vanaf die leeftijd. Daarover doet Kijkwijzer geen uitspraak. Een voorbeeld: een serieuze documentaire heeft het advies 'Alle Leeftijden', omdat deze geen schadelijke beelden voor kinderen bevat. De film kan echter toch ongeschikt zijn voor kleine kinderen, omdat de inhoud te moeilijk is.

    Read more

  • Ouderlijk toezicht | Kijkwijzer

    In een medialandschap waarin vrijwel alles 24/7 digitaal beschikbaar is, kan het lastig zijn om als ouder te weten wat je kind allemaal ziet. Kijkwijzer heeft een overzicht gemaakt van alle apparaten, diensten en platforms waar je ouderlijk toezicht op kan instellen: van games (op consoles en smartphones) en apps tot Video On Demand en televisie. Via de 'parental control'-systemen kun je de toegang tot sommige games, websites, functies of films en programma's beperken (en zelfs blokkeren).

  • Internetrichtlijnen voor kinderen jonger dan 5 jaar

    Peuters kopen per ongeluk dure apps in de App Store, baby’s kijken kinderfilmpjes op YouTube, en kleuters kunnen met gemak een spelletjesapp gebruiken om zich dik te vermaken. Het is dus zelfs al vóór de basisschool nodig om je kind online te beschermen. Hoe doe je dat? Wanneer kan een kind het beste beginnen met het gebruiken van een scherm? Hoe zorg je dat er van begin af aan een goede balans is tussen media en het echte leven? In een artikel op de website van VPNGids.nl worden deze vragen beantwoord.

  • Veilig internet voor kind en jeugd

    Als ouder, leerkracht of pedagogisch professional wil je er alles aan doen om kinderen veilig te houden. Online is dat nog best een uitdaging: de ontwikkelingen gaan razendsnel en dat is vaak lastig bij te benen. In het dossier Kind en jeugd van VPNGids.nl worden manieren besproken om kinderen bescherming te bieden terwijl ze gebruikmaken van het internet.

  • Je tablet geschikt maken voor kinderen

    De Consumentenbond heeft op een rijtje gezet hoe je je tablet geschikt kunt maken voor kinderen door beperkingen in te stellen zoals schermtijd, het voorkomen van in-app aankopen, maar ook toegang tot je agenda, contacten en camera kunt afschermen. Je vindt beschrijvingen voor de iPad, Android-tablet en  Windows 10-tablet /-pc.

Meer lezen

Lees meer …Mediagebruik en mediaopvoeding

Belang van voorlezen

Het belang van voorlezen

Voorlezen ontwikkelt taalgevoel, vergroot de woordenschat, prikkelt de fantasie en is vooral erg leuk. Tijdens het voorlezen zet je de kinderen aan tot nadenken, je legt dingen uit en je laat kinderen op elkaar reageren. Met voorlezen creëer je een rustmoment. Door het interactief aan te pakken en digitale boeken of apps te gebruiken kun je van lezen een klein feestje maken. Bibliotheek Rotterdam helpt professionals die met jonge kinderen werken graag op weg.

Onderzoek bewijst: baby’s houden van boeken

Hoe eerder kinderen met boeken en voorlezen in aanraking komen, hoe beter. Baby’s kunnen meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. Met je baby op schoot een boekje ontdekken is heel leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft.

Voordelen aan voorlezen vanaf jonge leeftijd

Ook in de jaren die volgen heeft voorlezen een positief effect op de woordenschat. Kinderen die als baby werden voorgelezen scoren beter in taalvaardigheid. Maar er zitten meer voordelen aan voorlezen vanaf jonge leeftijd:

  • het zorgt voor een warm moment samen;
  • het geeft kinderen informatie over de wereld om hen heen;
  • het oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen;
  • het prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden;
  • het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling;
  • het is een echte belevenis door digitale prentenboeken en apps. 

Complete leesbeleving

Hier nog even in een notendop hoe je dat lezen dan verweeft in je dag op de groep of peuterklas: voorlezen kan op elk moment van de dag, maar een vaste voorleesroutine (herhaling, regelmaat en intimiteit) biedt veiligheid. Dit geborgen gevoel is rustgevend voor kinderen en geeft leesplezier. En plezier in lezen is de basis voor leesmotivatie.

Kies een verhaal dat aansluit bij de leeftijd en de dagelijkse wereld van de kinderen. Combineer het papieren boek met een digitaal prentenboek of een voorleesfilmpje. De bewegende illustraties ondersteunen het begrip en de woordenschat. Met een bijpassend liedje en spelletje maak je de leesbeleving compleet. Een overzicht van digitale prentenboeken en voorleesfilmpjes vind je hier.

Meer lezen?

In de brochure Meer voorlezen, beter in taal lees je meer over hoe voorlezen de taalontwikkeling van jonge kinderen beïnvloedt.

Meer lezen

Lees meer …Belang van voorlezen

Landelijke campagnes

Landelijke campagnes

Op deze pagina vind je een overzicht van de leukste landelijke campagnes rondom leesbevordering en mediawijsheid.

  • Januari | Nationale Voorleesdagen

    In januari zijn de Nationale Voorleesdagen. Het ideale moment om je groep of klas onder te dompelen in (prenten)boeken. Ieder jaar wordt er een boek uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast is er een prentenboek top 10.

    Lees meer

  • Maart | Media Ukkie Dagen

    Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin.

    Lees meer

  • Mei | Geef een prentenboek cadeau!

    De campagne ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een prentenboek (en een jeugdboek) beschikbaar te stellen voor een klein bedrag. 

    Lees meer

  • Oktober | Kinderboekenweek

    De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. Voor alle leerlingen in de basisschoolleeftijd staan diverse boeken centraal rondom een thema. 

    Lees meer

Lees meer …Landelijke campagnes

Meer artikelen …