Vrije tijd en passies

Nee, het is niet gelogen en de foto is niet bewerkt. Dit was de Berghaven. Een zogenaamde werkhaven waar ook het loodswezen en reddingsbrigade actief waren. Bij gebrek aan een zwembad kregen kinderen er noodgedwongen zwemles tot in 1966 het eerste en enige zwembad open ging. De leden van het Historisch genootschap van Hoek van Holland duiken regelmatig in de archieven. Ze reconstrueren gebeurtenissen met behulp van foto’s, krantenartikelen, bonnetjes en andere documenten. Hiermee maken ze een stukje geschiedenis weer levend. De rubrieken Scheepvaart en Oorlog bevatten de meeste berichten. Naast het imago van badplaats en doorvoerhaven kent de Hoek een temperamentvolle geschiedenis van verdedigingsforten, bewoonde bunkers tot in de jaren 60, Duitse soldaten, het bombardement, scheepsrampen en de megalomane aanleg van de Nieuwe Waterweg. Hoek van Holland is maar 150 jaar oud en het huidige strand bestaat pas sinds 1970, maar ze kan met haar jonge geschiedenis al bluffen als een grote stad van tien eeuwen oud.

Benieuwd naar nog meer verhalen? Kijk op www.historischhoekvanholland.nl

Mir Visser is vrijwilliger in vestiging Hoek van Holland. Twee ochtenden helpt ze mee als gastvrouw. Ze vindt de bibliotheek een fijne plek ‘Hier komt alles samen: boeken, mensen en cultuur’.

Foto 2 Bij Artikel Mir Visser

Foto 4 Bij Artikel Mir Visser Bunkerdorp Beneden Links Naar Rechts Gezien