Vrijheid

Met 4 en 5 mei in het vooruitzicht, organiseert Bibliotheek Rotterdam activiteiten met aandacht voor het thema vrijheid. Vier verschillende sprekers, waaronder Abdelkader Benali en NOS-presentator Simone Weimans, lichten toe wat de waarde van vrijheid voor hen betekent. Want, hoe vrij zijn we eigenlijk?

Online te volgen

29 april: Vrijheidscollege door Simone Weimans

Elk jaar zijn er in de aanloop naar 5 mei Vrijheidscolleges door het hele land. In Rotterdam geeft NOS-presentator Simone Weimans, opgegroeid in Rotterdam, een college over het belang van persvrijheid. Ze vraag zich af hoe vrije meningsvorming te lijden heeft onder diverse vormen van onderdrukking. Dit is het enige college dat Simone geeft, dus mis het niet!

14 mei: H.J.A. Hoflandlezing 2021

Schrijver Abdelkader Benali verzorgt dit jaar de H.J.A. Hoflandlezing met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar. Benali laat zich inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas. Voor de joodse denker staat niet het individu en de eigen identiteit centraal, maar het appel dat een ander op je doet in de dialoog: ‘De ware vrijheid gaat niet op in eigenbelang’. Benali betrekt Levinas’ gedachtegoed op het nu: kunnen we nog wel écht met elkaar praten in een samenleving waar het racistisch discours vrij spel lijkt te hebben?

28 mei: Bibliotheekcollege over George Blake

George Blake (Rotterdam, 1922) was een van de belangrijkste dubbelspionnen tijdens de Koude Oorlog. Hij zat in het Nederlandse verzet, vluchtte in 1942 naar Engeland waar hij voor de MI6 ging werken. Later bekeerde Blake zich tot het communisme en werd KGB-spion. Tijdens dit bibliotheekcollege hoor je meer van Simon Kuper, schrijver van het boek ‘De vrolijke verrader, een KGB-spion uit Rotterdam’.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.