Digitaal aanbod

Naast het uitlenen van boeken en het organiseren van activiteiten, biedt de Bibliotheek ook veel online aanbod aan. Voor de meeste van deze diensten heb je een Bibliotheekabonnement nodig, deze diensten herken je aan het *. Daarnaast vertellen we waar je nog meer leuke digitale en interactieve prentenboeken kunt vinden, waar je gebruik van kunt maken door middel van abonnementen speciaal voor de kinderopvang of school. Maar hoe gebruik je op een verantwoorde manier digitale middelen in de kinderopvang? Op deze pagina vind je ook informatie over het gebruik van digitale middelen bij kinderen van 0 tot en met 6 jaar, zodat je meteen veilig aan de slag kan met het digitaal aanbod!  

 

Jeugdbibliotheek *

Neem eens een kijkje op de website van de Jeugdbibliotheek. Hier staat veel online aanbod, zoals voorleesfilmpjes, luisterboeken, e-books en nog veel meer bij elkaar. Klik op 0-6 jaar en je ziet alles wat geschikt is voor kinderen van deze leeftijd. 

E-books en luisterboeken (in de app)*

Net als voor volwassenen staan er ook voor de kleintjes een hoop e-books en luisterboeken klaar in de Online Bibliotheek. Lees ze via de computer of de online bibliotheek-app. Kijk hier voor de e-books voor 0-6 jaar en luisterboeken voor 0-6 jaar

Facebookgroep de Bibliotheek op School-Rotterdam

De Facebookgroep de Bibliotheek op School-Rotterdam is voor iedereen die iets wil halen of brengen over (voor)lezen en digitale geletterdheid (mediawijsheid-computational thinking, informatievaardigheden, ict-(basis)vaardigheden). 

De Voorleeshoek

De Voorleeshoek is een website waar je voorgelezen kinderboeken vindt voor kinderen van 0-10 jaar. Met meer dan 700 voorleesfilmpjes is er voor ieder kind wel een passend voorleesfilmpje te vinden. Klik hier voor meer informatie over een schoolabonnement.  

Bereslim in de Kinderopvang

Bereslim in de Kinderopvang is niet gratis, maar biedt wel veel extra’s. Naast meer dan 40 BereslimmeBoeken, bijvoorbeeld les- en ouderbrieven bij verschillende titels. Er is ook een uitgebreider abonnement met 80 boeken, het taakspel Samenslim voor het ontwikkelen van effectief taakgedrag en Letters in beweging dat helpt bij de allereerste stap richting lezen. 

WePboek

Geanimeerde prentenboeken zorgen ervoor dat peuters spelenderwijs hun taalvaardigheid ontwikkelen. Deze WePboeken stimuleren de taalontwikkeling bij peuters door gebruik te maken van woorden, beelden, geluiden en de mogelijkheden van multimedia bij de verwerking. Op deze website van WePboek 20 geselecteerde geanimeerde prentenboeken.

Lees meer over WePboeken en bekijk de boeken op de kindersite.

Fundels

Fundels brengt verhalen en prentenboeken tot leven! Op een kindvriendelijke en speelse manier stimuleert Fundels de taalontwikkeling van kinderen van 3 tot 7 jaar. Geniet in Fundels van meer dan 120 prenten-en leesboeken, waarbij in elke activiteit het verhaal en het boek centraal staan. Fundels is beschikbaar voor mobiele toestellen en computers. Voor kinderopvangorganisaties is er een speciaal digitaal abonnement.

Volg ons op Instagram

Volg de Bibliotheek op School-Rotterdam ook op Instagram. Blijf op de hoogte van de leukste titels, evenementen, winacties en lesideeën. Naar het account >

* Hier heb je een Bibliotheekaccount voor nodig.

Mediagebruik en mediaopvoeding in de kinderopvang

Spelend leren

Hoe gebruik je op een verantwoorde manier digitale middelen in de kinderopvang? In de brochure Spelend leren - digitale media 2-4 jaar van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek is hierover alles te vinden. Beginnen met een visie, hoe je digitale prentenboeken inzet, een stappenplan, een goed voorbeeld geven, boek, filmpje en spel met elkaar verbinden, alles staat erin. Ook biedt de brochure kennis en tips om ouders voor te lichten.

Samen Wijs Met Media! Hoe om te gaan met media voor de allerkleinste

De publicatie Samen wijs met media! hoe om te gaan met media voor de allerkleinste, is een hulpmiddel voor directie, managers van kinderopvangorganisaties én de pedagogisch medewerkers om media een plaats te geven binnen het pedagogisch beleid en om met jonge kinderen (0-6 jaar) verantwoord met media aan de slag te gaan. Door op een bewuste manier met de verschillende media om te gaan, bieden we kinderen kwalitatief goede producten, die aansluiten bij hun ontwikkelingsniveau.

Taal en media

Mediawijs in het onderwijs is een digitale magazine over mediawijsheid in het onderwijs van Cubiss.

In de editie Taal en Media vind je tips, interviews en inspiratie over mediaopvoeding in de breedste zin van het woord: van (voor)lezen tot digitaal mediagebruik van 0-6 jarigen, een dubbelinterview met Denise Bontje (DmaakthetBont en Mediasmarties) en Marijke Bos (Stichting Lezen) of de blog van Krista Okma, expert opvoeden en opgroeien over mediaopvoeding. Ze schrijft boeken en heeft een eigen website.

Mediaopvoeding | Sardes

Sardes is een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding. Ze begeleiden innovatieprocessen en coördineren landelijke educatieve vernieuwingsprogramma's. Door wetenschap, beleid en praktijk te verbinden, komen ze tot adequate oplossingen en effectieve werkwijzen.

Zij richten zich ook op Kinderopvang en VVE. Een van de thema’s is mediaopvoeding.

© 2019 - Bibliotheek Rotterdam

Voer uw gebruikersnaam / pasnummer en wachtwoord in.