Stadsdichter Derek Otte is in 2017 en 2018 de Rotterdamse stadsdichter. Elk jaar schrijft de stadsdichter zes gedichten over Rotterdam en voor alle Rotterdammers. Benieuwd wat Derek tot nu toe geschreven heeft? Je leest het hier.

#1 NOU EN OF
Het eerste stadsgedicht van 2017 schreef Derek Otte in aanloop naar de tweedekamerverkiezingen. Met het gedicht NOU EN OF wil de stadsdichter saamhorigheid brengen, volgens hem van groot belang in deze tijd. Otte vindt dat er te veel wordt ingezoomd op de verschillen tussen mensen en zou liever zien dat de focus wordt gelegd op de overeenkomsten. Het gedicht kun je hier lezen.

#2 VERTELLEN
Ter gelegenheid van de herdenking van het Vergeten Bombardement schreef Derek Otte het stadsgedicht VERTELLEN. Door slecht weer, methode van bombarderen en inschattingsfouten vielen de bommen van de Amerikanen op 31 maart 1943 op de dichtbevolkte wijk Bospolder-Tussendijken. VERTELLEN vormt een drieluik samen met de gedichten voor de herdenkingen van 4 en 14 mei. Lees het gedicht hier

#3 ALLES ANDERS
ALLES ANDERS schreef Derek voor de herdenking van 4 mei in de Laurenskerk en op het Stadhuisplein. Het gedicht, dat je hier kunt lezen, gaat over de twee minuten stilte die we houden tijdens de Nationale Dodenherdenking waarin we gedenken en herdenken. Waarbij gedachten niet alleen uitgaan naar toen, maar ook naar nu.

#4 DOOR
Op 14 mei herdenken we in Rotterdam het bombardement van 1940. Het bombardement vernietigde bijna de gehele binnenstad. Voor deze herdenking schreef de stadsdichter het gedicht DOOR om stil te staan bij de helden die onze stad weer hebben opgebouwd. Lees het gedicht hier.

#5 ZOGEZEGD
Begin juni lanceerde de stadsdichter de korte film Zogezegd, het woord in Rotterdam. De video brengt 23 Rotterdamse dichters in beeld. Recht voor z’n raap vertellen ze wat ‘het woord’ voor hen betekent. Otte laat hiermee zien hoeveel talent er in Rotterdam is op het gebied van woordkunst. De dichters zetten Rotterdam op de kaart als dichtkunststad en tonen aan dat er in het rauwe Rotterdam veel meer poëzie is dan je denkt. Bekijk de video hier.

#6 COMING TO YOUR SENSES
Tijdends de Pleinbioscoop vond voor de derde keer het bijzondere evenement Coming to your Senses plaats. Dove en slechthorende jongeren bemannen voor één avond alle posten van de openluchtbioscoop, van de bar tot de kaartverkoop. De stadsdichter schreef speciaal voor deze avond een stadsgedicht, dat vertaald is in gebarentaal. Bekijk hier de video van dit project.

2018

#1 NU ZIJN WIJ
NU ZIJN WIJ schreef de stadsdichter in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van Rotterdam. Het gedicht werd gepresenteerd in een bijzondere uitvoering. Het vraagt de lezer om woorden die verborgen zijn weg te krassen. Hierdoor ontstaat na het krassen een totaal andere versie van hetzelfde gedicht. Lees hier beide versies.

#2 VERWELKEN NOOIT
Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat het vergissingsbombardement op Bospolder Tussendijken plaatsvond en een groot deel van de wijk werd verwoest door Amerikaanse bommenwerpers. Derek schreef voor de herdenking van het bombardement VERWELKEN NOOIT. Een strofe van het gedicht is geschilderd op de gevel van de Gijsingsflat. Het complete gedicht heeft een plek gekregen op een plaquette in het park en is hier te lezen.

#3 ZEG ZE
Ter gelegenheid van de dodenherdenking van 4 mei schreef Derek ZEG ZE. Een moment om te bedenken dat de vrijheid waarin we vandaag de dag leven in Nederland niet vanzelfsprekend is. Een moment om te beseffen dat we moeten blijven leren van onze geschiedenis. Lees het gedicht hier.

#4 ZIJ ZAG
Het vierde stadsgedicht schreef de stadsdichter voor de herdenking van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940, dat de complete binnenstad verwoestte. Een ooggetuige die dit zag gebeuren en voor altijd zal blijven bestaan is onze rivier: De Maas. Vanuit haar oogpunt schreef derek ZIJ ZAG, dat hier te lezen is.

#5 BLOP DUIKT OP
Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek (3 t/m 14 oktober) schreef Derek een gedicht voor alle Rotterdamse kinderen over het thema 'Vriendschap'. In het gedicht Blop duikt op leer je Blop de vis kennen. Misschien is hij een beetje anders dan de andere vissen, maar zeg dan ook 'Kom erbij!'. Het gedicht, met illustraties van Marloes de Vries, lees je hier

#6 WOORDEN ZIJN DADEN
Op 8 november 2018 presenteerde Otte zijn derde bundel: Woorden zijn daden. De bundel staat vol met gedichten die Derek schreef als stadsdichter van Rotterdam en is hier te bestellen. Op dezelfde avond werd de gelijknamige expositie in de hal van de Centrale Bibliotheek geopend waarin een selectie gedichten zijn uitgelicht.