Droomt een kind in Rotterdam  

Wie droomt er in de winter niet van sneeuw en ijs? En wie hoopt er niet dat in het nieuwe jaar al z'n wensen uit zullen komen? Het laatste stadsgedicht van 2011 was dan ook bestemd voor... iedereen! Het gedicht Droomt een kind in Rotterdam is op een ansichtkaart gedrukt en gratis in de stad verspreid. Ook hingen verspreid in de stad posters met het gedicht.

Afgemeten

Iedere week zijn meer dan 2800 Rotterdamse gezinnen afhankelijk van de Voedselbank. Zij leven onder de armoedegrens en zijn nauwelijks in staat om een maaltijd op tafel te zetten. Speciaal voor hen schreef Perquin het gedicht Afgemeten. Het gedicht werd gedrukt op 12.000 tassen en verspreid door bakkerijketen Klootwijk. In november 2011 overhandigde Ester het eerste exemplaar van een tas met daarop haar gedicht aan Clara Sies, directeur van de Voedselbank. De Stadsdichter riep hiermee bovendien op de Voedselbank te steunen onder het motto 'Heeft u ook de buik vol van woorden? Stel dan daden!'.

Gaandeweg

Gaandeweg schreef Ester speciaal voor de reiziger, groots te lezen op Centraal Station Rotterdam. Het gedicht hing in juni in twintig posterlijsten op het station en werd later aangebracht op de buitengevel. Voor de internationale reizigers werd het ook in het Engels vertaald.

Kussen in het donker

Weet je wat jij moet doen? Je moet me Kussen in het donker. Zo begon het stadsgedicht dat Ester Naomi Perquin schreef speciaal voor jongeren. Het werd aangebracht onderop het viaduct aan de Pieter de Hooghweg. Het gedicht maakt deel uit van een kunstwerk dat ontworpen is door kunstenaar Edo Rath en vormgegeven door grafisch ontwerpster Angeliek Vermonden. Het viaductkunstwerk is een particulier initiatief om de kade van de Coolhaven te verfraaien. In juli 2011 werden gedicht en kunstwerk feestelijk onthuld.

Om zelf te proberen

Mei 2011 verscheen ter gelegenheid van Bevrijdingsdag de Bevrijdingsfestival programmakrant. Ester Naomi Perquin schreef speciaal voor jongeren het beklemmende gedicht Om zelf te proberen. In een oplage van ruim 20.000 exemplaren werd de krant gratis verspreid. In Rotterdam werden de Parklaan en omgeving omgetoverd tot één groot bevrijdingsfestivalterrein waar (inter)nationale artiesten hun opwachting maakten.

Vicks

Op 6 december 2010 werd in Diergaarde Blijdorp voor het eerst in veertien jaar een ijsbeertje geboren: Vicks. Een heuglijke gebeurtenis. Na drie maanden groeien in het donkere kraamhol ging de kleine ijsbeer in maart voor het eerst naar buiten. Ester schreef het gedicht Vicks over dat bijzondere moment. Het gedicht was in Blijdorp te lezen op grote posters en werd aan bezoekers van Blijdorp en Rotterdamse bibliotheken op ansichtkaart meegegeven.