Stadsdichter Hester Knibbe is in 2015 en 2016 de Rotterdamse Stadsdichter. Elk jaar schrijft de Stadsdichter zes gedichten over Rotterdam en voor alle Rotterdammers. Een belangrijk terugkerend thema in de gedichten die Hester in 2016 schrijft is de viering van 75 jaar wederopbouw. 

Poëzietram
In januari reed tijdens de Poëzieweek een echte Poëzietram door Rotterdam. Hiervoor schreef Hester Knibbe de volgende gedichtregel: ‘Wij zijn van ons verlangen de uitvinders’.

Ode aan 010
In het 75 Verhalenboek zijn 75 verhalen van Rotterdammers gebundeld die de rode draad vormen in het programma van de culturele manifestatie Rotterdam viert de stad! Hester Knibbe schreef hiervoor Ode aan 010, het openingsgedicht van dit boek. Zij droeg dit gedicht voor tijdens de kick-off van Rotterdam viert de stad! op het Schouwburgplein.

Kunst en Poëzie-route
Hester Knibbe stippelde een route uit langs bijzondere beelden in het centrum van Rotterdam die samen het verhaal van de wederopbouw vertellen. In de route nemen de Stadsdichter en kunstenaar Gyz la Rivière je mee langs deze beelden en dragen verschillende Nederlandse dichters gedichten voor die zij speciaal bij deze kunstwerken hebben gemaakt. De route is gratis beschikbaar via de Rotterdam Routes-app op tablet of telefoon.

Rotterdam brandt
Op 14 mei herdenkt Rotterdam het bombardement dat op diezelfde datum in 1940 bijna de gehele historische binnenstad verwoestte. Hester Knibbe schreef hiervoor het gedicht Rotterdam brandt. Ze liet zich hierbij inspireren door het schilderij Brand van Rotterdam van Henk Chabot.

Opus Zero
Concert- en congresgebouw de Doelen viert dit jaar groots haar verjaardag. Het is namelijk exact 50 jaar geleden dat koningin Juliana het geheel nieuwe gebouw aan het Schouwburgplein opende. Hester schreef daarom speciaal hiervoor het gedicht Opus Zero, over het eerste begin van alle muziek.

Toekomst
In Bibliotheek IJsselmonde droeg de Stadsdichter haar gedicht Toekomst voor aan vluchtelingen uit het AZC Rotterdam. Een gedicht over mensen die vluchten om hun leven te redden. Een thema dat nu speelt, maar ook in het verleden en in de toekomst. Het gedicht is door Amina Abed vertaald naar het Arabisch.

Van de Rotterdamse daken en het uitzicht over de stad, via de haven naar het wereldberoemde beeld Naum Gabo dat voor de Bijenkorf op de Coolsingel prijkt. Genoeg inspiratie voor de zes stadsgedichten in 2015.

Lossen en laden

Bij haar installatie als Stadsdichter van Rotterdam door wethouder Adriaan Visser in het Bibliotheektheater, droeg Hester haar eerste stadsgedicht voor. In Lossen en laden laat ze een containerschip aan het woord.

Nog lange niet

In mei schreef Hester Knibbe ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking en de herdenking van het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 twee nieuwe stadsgedichten. Op 4 mei droeg ze in de Laurenskerk het stadsgedicht Nog lange niet voor ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking. Dat deed ze in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb.

Requiem voor een stad

Voordrachten van het indrukwekkende stadsgedicht Requiem voor een stad hield ze op 14 mei de bij de herdenking van het bombardement van Rotterdam op Plein 1940 en bij de onthulling van de nieuwe entree van het Museum'40-'45 NU.

Tuin met uitzicht

Ter ere van de Rotterdamse Dakendagen schreef Hester het stadsgedicht Tuin met uitzicht. Hester klom voor deze bijzondere samenwerking van Bibliotheek Rotterdam en de Rotterdamse Dakendagen in juni de daken op van een aantal gebouwen in de stad, waar ze Tuin met Uitzicht vanaf grote hoogte voordroeg.

Zonder titel

Het ding, de gestileerde bloem, het treinongeluk. Allemaal bijnamen voor het beeld Z.T. (zonder titel) van Naum Gabo dat voor de Bijenkorf op de Coolsingel prijkt. De wereldberoemde sculptuur van 26 meter hoog werd er in 1957 geplaatst als onderdeel van de nieuwe Bijenkorf. Voor veel Rotterdammers symboliseert het de wederopbouw van de vernietigde stad. Bijna 60 jaar nadat het geplaatst werd is het beeld er slecht aan toe en lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen voor de restauratie. Dat zette Stadsdichter Hester Knibbe aan het peinzen. Met als resultaat: haar nieuwste stadsgedicht Zonder titel. Knibbe droeg het gedicht voor tijdens de jaarlijkse monumentenlezing, in het teken van wederopbouwkunst.

Je lichaam, raar maar waar

Een stadsdichter is er voor alle Rotterdammers, dus ook voor alle Rotterdamse kinderen. Speciaal voor de Kinderboekenweek (7 t/m 18 oktober) schreef Stadsdichter Hester Knibbe daarom een nieuw stadsgedicht: Je lichaam, raar maar waar. Het gedicht is verspreid over meer dan 150 Rotterdamse basisscholen. Leerlingen van Daltonschool de Margriet in Blijdorp gingen bovendien grondig met het gedicht aan de slag. Ze dragen ‘Je lichaam, raar maar waar’ voor in dit filmpje. Ook vroegen ze Hester Knibbe het hemd van het lijf in een exclusief interview.