Het werk van de burgemeester en de hulpdiensten, de herdenking van het bombardement, het stadsinitiatief en Jarige Job waren inspiratiebronnen voor de zes stadsgedichten die Daniël Dee's schreef in 2013.

A day in the life

Voor zijn eerste stadsgedicht liep Daniël een dag mee met burgemeester Aboutaleb. In het gedicht met de titel A day in the life probeert hij deze dag te vangen. Hij presenteerde het aan de burgemeester op Radio Rijnmond bij het programma Rijnmond Nu.

Dodenherdenking

Op 4 mei 2013 droeg Daniël zijn tweede stadsgedicht, Enkele Overdenkingen, voor tijdens de officiële dodenherdenkingsdienst in de Laurenskerk. Samen met burgemeester Aboutaleb liep hij voorop in de Stille Tocht met de Omfloerste Trom naar het Stadhuisplein.

Herdenking bombardement Rotterdam

Ter gelegenheid van de herdenking van het bombardement op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 14 mei 2013, schreef Daniël het gedicht: Al die dingen als de dag van gisteren.

Stadsinitiatief

Rotterdam Unlimited en Stadsinitiatief maakten op 1 juni 2013 tijdens het stadsfeest in Corso de winnaar van het Stadsinitiatief bekend. Voor deze gelegenheid schreef Daniël Dee het gedicht: Initiatief nemen.

Jarige Job

In december 2013 organiseerde RTV Rijnmond een actie voor Stichting Jarige Job. Daniël Dee ondersteunde deze actie met zijn vijfde stadsgedicht: Jarige Job.

Alarmrapsodie

Inspiratie voor het laatste stadsgedicht van 2013 haalde Daniël Dee uit de hulpdiensten van Rotterdam die dag in dag uit paraat staan. De stadsdichter zette hen in het zonnetje door ze op Oudejaarsavond te trakteren op een voordracht van zijn gedicht: Alarmrapsodie.

 

Opening Pleinbioscoop ovv Ruben Hamelink1

Van de ijdelheid van politici in de periode rond de gemeenteraadsverkiezingen, via de Rotterdamse eetcultuur naar de verhalen van de haven van Rotterdam... Inspiratie genoeg voor zes stadsgedichten in 2014.

Verkiezingen

In de talkshow DRAAD in Arminius droeg Stadsdichter Daniël Dee dinsdag 25 februari zijn eerste stadsgedicht van 2014 voor. De ijdelheid van politici in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart inspireerde Dee tot het schrijven van I love poppenkast – 'Jan Klaassen kijk uit achter je.

Pleinbioscoop

Tijdens de openingsavond van de Pleinbioscoop droeg Daniël Dee zijn gedicht Biopic voor. In Biopic regisseert Dee al dichtend de film van je leven. Van het gedicht maakte de Rotterdamse animator Daniël Oliveira Prins een animatie die tijdens de voordacht vertoond werd.

Rotterdamse Kost

Op festival Rotterdamse Kost presenteerde Daniël Dee zijn stadsgedicht Kostelijk lief, over eten én over de liefde. Het werd gedrukt op papieren placemats die in een aantal Rotterdamse restaurant 'geserveerd' werden.

Maritiem Museum

In oktober opende minister-president Mark Rutte de tentoostelling Topstukken in het Maritiem Museum. Daniël Dee schreef speciaal voor deze tentoonstelling het gedicht Als het water kon spreken dat op muziek werd gezet door Suzanne Mateysen.

Het mooiste feest is een droom

Een stadsdichter is er ook voor kinderen. Daarom maakte Daniel Dee een gedicht over 'Feest’. De Rotterdamse illustrator Charlotte van Otterloo ontwierp hierbij een XXL Poëzie Kleurplaat.

Muurgedicht Wederopbouw

Met het gedicht Ademruimte dat permanent te zien is op de gevel op de hoek Mariniersweg/Hoogstraat vestigt Daniël Dee op een bijzondere manier aandacht op de wederopbouw van Rotterdam.